Tanie, niewielkie i dobrej jakości monitory studyjne

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:
Re: Tanie, niewielkie i dobrej jakości monitory studyjne

Post autor: Soundscape » piątek 04 lip 2008, 11:04

...Jasne, to jest marketing.
...
No i właśnie. To trochę tak jak z jogurtami - "Nasz jogurt ma największe i najświeższe kawałki owoców..." Przekonało to kiedyś kogoś z nas? Idziemy, próbujemy (w naszym wypadku słuchamy, sprawdzamy) i kupujemy jak się podoba.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 04 lip 2008, 11:35

...Producenci drukarek/urządzeń biurowych podobno obecnie co 3...6 miesięcy wprowadzają regularnie nowe linie wyrobów do oferty, bez tego skazani by byli na marginalizację na rynku.
...
No i poza tym technologia idzie do przodu o wiele szybciej niż mogą ją sprzedać. Np. technologia HD ma około 20 lat, a dopiero teraz nam ją wciskają. Jestem strasznie ciekaw co nas czeka, ale to już całkiem inny temat...

MAD_MAXX

Post autor: MAD_MAXX » piątek 04 lip 2008, 19:24

dzieki serdeczne za odpowiedzi :)

Chyba zdecyduje sie na te KRK RP5 lub RP6 2generacji. Roznica cenowa to tylko 50$ na musiansfriends.com

To beda moje pierwsze monitory studyjne i zastanawiam sie jak to podlaczyc?
One sa ze soba polaczone tak jak multimedialne, czy kazde osobnym kablem ? Bo narazie nie mam NI Audio Kontrol1, a glosniki zamierzam kupic pierwsze i chcialbym zebym mogl cos podzialac jeszcze zanim kupie dobra karte.
I <3 MUSIC

WG

Post autor: WG » piątek 04 lip 2008, 22:13

...A swoją drogą nieźle KRK wydymało swoich klientów. Najpierw zachwalają swoje monitorki, że są najlepsze na świecie a potem wypuszczają drugą generację z zupełnie innymi głośnikami wysoko- i niskotonowymi sugerując, że te poprzednie nie były dobre. Jak bym kupił RP-5 to bym się poczuł oszukany....
Marketing.
Ale w sumie to mała kwestia. bo monitory muszą być dopasowane do własnego ucha. Można wydac kupę kasy na dobre monitory i na nic to się zda gdy nie będą pasować do ucha, inną sprawą są też umiejętności. Są tacy, co skleją mix na każdych monitorach i byle jakich głośniczkach
Ja ostatnio się przekonuję coraz bardziej do słuchawek + analizator widmowy, na tej kombinacji jeszcze się ani razu nie zawiodłem a i nocką można pracować podczas gdy na monitorach już się "przejechałem" nie raz z proporcjami :).

pawelq

Post autor: pawelq » sobota 05 lip 2008, 00:10

...dzieki serdeczne za odpowiedzi :)

Chyba zdecyduje sie na te KRK RP5 lub RP6 2generacji. Roznica cenowa to tylko 50$ na musiansfriends.com

Jeśli kupujesz wysyłkowo, sprawdź tez inne sklepy: zZounds, fullcompass, sweetwater - ja sobie chwalę zwłaszcza sweetwater, mają często free shipping i świetny customer support, no ale oni chyba nie prowadzą KRK.

To beda moje pierwsze monitory studyjne i zastanawiam sie jak to podlaczyc?
One sa ze soba polaczone tak jak multimedialne, czy kazde osobnym kablem ?
Najpeweniej osobnym:
http://www.krksys.com/rokit/page2.html

"you'll find plenty of input options with your Rokit sure to accommodate any studio environment. So if it's RCA, Quarter-Inch (balanced/unbalanced) or XLR inputs you require, Rokit has got you covered. "

MAD_MAXX

Post autor: MAD_MAXX » sobota 05 lip 2008, 04:39

a ktore bedzie najlepsze polaczenie, jesli chodzi o jakosc ? o ile jest jakas roznica ?
TRS, RCA czy XLR ?
I <3 MUSIC

MAD_MAXX

Post autor: MAD_MAXX » sobota 05 lip 2008, 05:05

......

upssss... zapomnialem dodac czy ten adapter sie nada ?

http://www.musiciansfriend.com/

Bo generalnie ma dwa wejscia stereo, i wyjscie stereo, a ja podlacze wejscia mono.

Zastanawiam sie czy mi nie zrobi takiego bajzlu ze kanal lewy z lewym sie zgraja i bedzie gral tylko lewy? Szkoda ze nie moge zajrzec do srodka tego adaptera jak tam prad idzie...
I <3 MUSIC

pawelq

Post autor: pawelq » sobota 05 lip 2008, 05:36

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » sobota 05 lip 2008, 11:11

...Ja polecę (...), bo ja mam

Monter! Boj sie B! To ze ktos MA i SE KUPIL to nie znaczy ze ma najlepsze! Ja tu widze same takie porady pt "kup se X bo ja mam X i robi najlepiej!".. Tylko ciekawe co by bylo gdyby sie okazalo ze Y robi lepiej za te same pieniadze??? Powstrzymajcie sie od takich porad bo sobie pomysle ze to forum calkiem juz zchodzi na psy...
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » sobota 05 lip 2008, 11:20

Są tacy, co skleją mix na każdych monitorach i byle jakich głośniczkach
I potem beda go poprawiac na monitorach

Ja ostatnio się przekonuję coraz bardziej do słuchawek + analizator widmowy, na tej kombinacji jeszcze się ani razu nie zawiodłem a i nocką można pracować podczas gdy na monitorach już się "przejechałem" nie raz z proporcjami :)....
Ja sie nie przekonuje... z analizatorem pracuje od paru lat i inaczej nie zamierzam... Dzieki temu w ogole nie wiem co to jest brak kontroli dolu np.
Co do proporcji na sluchawkach - tutaj bym sie sprzeczal - przewaznie musze to potem poprawiac na monitorach i innych glosnikach, ktorych mam jeszcze 3 pary... Niemniej jednak w sluchawkach do pewnego stopnia mozna kontrolowac pewne rzeczy - nawet wspomniany juz dol.
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

ODPOWIEDZ