Preamp a mikrofon

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
maslak_s
Re: Preamp a mikrofon

Post autor: maslak_s » piątek 06 cze 2008, 08:01

...a niewiecie jak powiedzmy wyglada zamawianie zza granicy (np USA)

wlaczylem pierwsza lepsza strone sklepu i cena widnieje 1150$ (1150 x 2,2 = 2530 zl)... ile musialbym do tego tak srednio doplacic zeby mi to dotarlo do polski?! i czy mozecie polecic jakies zagraniczne sklepyy?! i czy w ogole warto?! jak sprawa wyglada z gwarancja?!...

a nawet mniej ;] --->Great River Me-1nv
www.klub.agaton.pl

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » piątek 06 cze 2008, 08:08

...a niewiecie jak powiedzmy wyglada zamawianie zza granicy (np USA)

wlaczylem pierwsza lepsza strone sklepu i cena widnieje 1150$ (1150 x 2,2 = 2530 zl)... ile musialbym do tego tak srednio doplacic zeby mi to dotarlo do polski?! i czy mozecie polecic jakies zagraniczne sklepyy?! i czy w ogole warto?! jak sprawa wyglada z gwarancja?!...
Gwarancje masz ale na terenie USA,musisz oddac sprzet do sklepu w ktorym kupiles i wtedy idzie do producenta,przewaznie tak to wyglada.Czy ta cena to za Great River?Przesylka z USA to 60$,pod warunkiem ze masz tam kumpla ktory ci to kupi i wysle,normalnie jak przejdzie przez clo i VAT to wyjdzie cie tyle co w Polsce.Ja bym nie ryzykowal za 700 PLN wiecej,bo szlag trafi ci potencjometr lub jakis tranzystor i masz 3 miesiace z glowy,a przez ten czas mozna wiecej zarobic i zrobic.Nie musi sie tak stac,ale to tylko sprzet i zawsze moze pasc,nawet najdrozszy.
[addsig]

Montuno

Post autor: Montuno » piątek 06 cze 2008, 08:13

......a niewiecie jak powiedzmy wyglada zamawianie zza granicy (np USA)

Gwarancje masz ale na terenie USA,musisz oddac sprzet do sklepu w ktorym kupiles i wtedy idzie do producenta,przewaznie tak to wyglada.Czy ta cena to za Great River?Przesylka z USA to 60$,pod warunkiem ze masz tam kumpla ktory ci to kupi i wysle,normalnie jak przejdzie przez clo i VAT to wyjdzie cie tyle co w Polsce.Ja bym nie ryzykowal za 700 PLN wiecej,bo szlag trafi ci potencjometr lub jakis tranzystor i masz 3 miesiace z glowy,a przez ten czas mozna wiecej zarobic i zrobic.Nie musi sie tak stac,ale to tylko sprzet i zawsze moze pasc,nawet najdrozszy.
...
A co do mikrofonów to moze Brauner phantom Classic...?
RME, MSP5, Yamacha P-120, Korg R-3, OSX

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » piątek 06 cze 2008, 08:44

A co do mikrofonów to moze Brauner phantom Classic...?...

pięknie brzmiący mikrofon. Ale nie do naszej pięknej polskiej mowy

Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » piątek 06 cze 2008, 08:49

...

A co do mikrofonów to moze Brauner phantom Classic...?...

pięknie brzmiący mikrofon. Ale nie do naszej pięknej polskiej mowy

Pozdro
Groover...
Do naszej mowy,to chyba Neumann raczej sie nadaje,choc na Peluso P12,rowniez jest super.
[addsig]

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 06 cze 2008, 12:04

Uwaga Groovera dotyczyla chyba jasnosci/silibilantowosci akurat tego Braunera U87 ciemny specjalnie nie jest, a juz napewno klon AKG C12 (bo nazwa sie kojarzy owego Pelusowego tworu) jest raczej jasnym mikrofonem.

Z tymi jasnymi i ciemnymi mikrofonami to jest troche zamieszanie:

wiekszosc hoemrecordingu nagrywa "bliski" mikrofon, z dwoch przycyzn - zlej adaptacji pomiesczen i efektu lepszej jakosci (w cudyslowiu) tak nagrango glosu - dotyczy to rowniez mnie, a raczej moich woklaistow :)

Bliski mikrofon to jasny mikrofon :) i wtedy te jasne... brzmia tandetnie - jak usmiech na EQ w autach bambaryl w BMW. W tej sytuacji pieknie sprawdzaja sie wszelkie Oktavy, zapewne i wstegi oraz klony U47.

Przy dalszych nagraniach, w profesjonalnych studiach czy w domowych z odpowiednia akustyka te jasne mikrofony sprawdzaja sie w nagraniach z 0,5 metra i wiecej, przy chorkach, przy gitarach etc, :)

To oczywiscie takie moje skromne zdanie poparte wlasnym doswidczeniem.\\

Czy ktos juz pracowal/pracuje na Braunerze Panthera? Podobno ma nieco mniej gory niz Phantom?

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » piątek 06 cze 2008, 12:13

Sorry,ale ten ma chyba tylko lampe na preampie,ale i tak cisnie zawodowo,po drugie,teraz zauwazylem ma wszelkie zlacza cyfrowe,AES/EBU ADAT SPDiF i USB,ktore wciskasz w kompa i nagrywasz bez uzycia emu a po emu tylko sluchasz.
...
Pro Channel ma 3 lampy
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 06 cze 2008, 12:59

Bliski mikrofon to jasny mikrofon :) i wtedy te jasne... brzmia tandetnie - jak usmiech na EQ w autach bambaryl w BMW. W tej sytuacji pieknie sprawdzaja sie wszelkie Oktavy, zapewne i wstegi oraz klony U47.

Przy dalszych nagraniach, w profesjonalnych studiach czy w domowych z odpowiednia akustyka te jasne mikrofony sprawdzaja sie w nagraniach z 0,5 metra i wiecej, przy chorkach, przy gitarach etc, :)

No, niekoniecznie tak jest, dobry mikrofon moze byc "zasilany" dzwiekiem z bardzo bliskiej odleglosci (kilka cm). Zupelnie inaczej wypadnie U87 i VM1, przy czym ta jasonosc Braunera nie bedzie tylko w samej gorze. Dzwiek bedzie "z charakterem". Jeszcze inaczej wypadnie M149 - ten mikrofon tez bedzie jasny w srodku pasma, ale jego "blaszka" bedzie zupelnie inna.

Osobiscie na wokale bardzo chcialbym miec VM1 (pomimo, ze uwazam, iz bardziej uniwersalnym mikrofonem jest U87), ale ten mokrofon jest dla mnie (prywatnie) za drogi.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
pe-em

Post autor: pe-em » piątek 06 cze 2008, 13:09

Osobiscie na wokale bardzo chcialbym miec VM1 (pomimo, ze uwazam, iz bardziej uniwersalnym mikrofonem jest U87), ale ten mokrofon jest dla mnie (prywatnie) za drogi....
Brauner VM1 kiedyś sromotnie u mnie przegrał z Oktavą MK219 - i to w znanym, bardzo dobrym studiu. A artyści woleli Oktavę nawet wówczas, kiedy dowiedzieli się, ile kosztuje...

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 06 cze 2008, 13:14

Brauner VM1 kiedyś sromotnie u mnie przegrał z Oktavą MK219 - i to w znanym, bardzo dobrym studiu. A artyści woleli Oktavę nawet wówczas, kiedy dowiedzieli się, ile kosztuje...
...

Wiadomo - bywa. Mialem ostatno przypadek, kiedy to SM57 wygral na glosie pewnej dosc znanej osoby z... C12VR
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

ODPOWIEDZ