......W przypadku zasilacza klasycznego moze spasc ale nieznacznie e. W zasilaczu tradycyjnem napiecie po wyprostowaniu jest wyzsze niz te potrzebne do zasilania urzadzenia. Dopiero po stabilizacji jest one regulowane do wlasciwej wielkosci. W wiekszosci mikserow napiecie robocze to + - 15 Volts.
Dokładnie tak.
Przykładowo w zeszłym tygodniu odratowałem mikser Mackiego.
Pomierzyłem sobie na początku napięcia i okazało się ze przy obciążeniu transformatora układami miksera, podaje on napięcie zmienne aż 2x 22V, po wyprostowaniu jest odpowiednio większe, a stabilizatory dają +-15V (phantom ma osobne uzwojenie...). Napięcie na wtórnym musiało by naprawę dramatycznie spaść żeby mikser "przygasł".
Zasilacze zewnętrzne mikserów Behringera podają zmienne 2x 18V, więc tutaj już poszli na małą oszczędność, za to seria XENYX jest już robiona z wbudowanym zasilaczem impulsowym, więc wypasik
...
Wiesz pomijajac to ze zasilacz moze wytrzymac nawet te kilka volt spadku to mysle ze napiecie robocze na op amp - ach w samym mikserze ma takze jakis przedzial napiec minimalnych mysle ze jak spadnie nawet do 14 volt to bedzie dzialalo. Oczywiscie zalezy jaki uklad op amp jest zainstalowany. Ale tu juz idziemy za gleboko w las.
Co do tematu to jestem przekonany ze sam dystrybutor nie ma zadnego wplywu na zachowanie sie napiecia zasilania urzadzeń. Kupic najtańszy ewentualnie z ukladem antyprzepieciowym, szkoda tracic kase na cos co z wygladu wyglada dobrze a dziala jak kazdy inny.
Pozdrawiam, Sroka