Dystrybutor napięcia w racku

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Aurora
Re: Dystrybutor napięcia w racku

Post autor: Aurora » sobota 19 kwie 2008, 20:26

Monster masz racje ;)
Jak zauwazylem wiekszosc sprzetu jest w stanie stabilnie pracowac przy napieciu 190V(190-230V),
a jeszcze wieksza czesc studyjnego asortymentu posiada mozliwosc pracy 110/220

Ja poprostu szukam czegos do czego moge podpiąc kilka urządzen
Napisz prosze jak ty masz to u siebie?

Pozdrawiam
Paweł

Awatar użytkownika
Aurora

Post autor: Aurora » sobota 19 kwie 2008, 20:28

Przepraszam ;)

...Monter masz racje ;)

teraz ok... ;)

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » sobota 19 kwie 2008, 20:31

Poprostu ciekawy wątek i tyle.
Chciałem zapytać jak to jest z tymi kondycjonerami? Czy faktycznie to coś daje? Widziałem ostatnio na aukcji kondycjoner Monstera za 4500zł:D ale za to na 10 wytczek ale jak znam życie są też i tańsze i to pewnie sporo innych marek:P

Awatar użytkownika
Aurora

Post autor: Aurora » sobota 19 kwie 2008, 21:32

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » sobota 19 kwie 2008, 23:33

O ja pier.... - toć to lepsze od orędzia prezydenta! Koleś powinien dostać angaż przy tworzeniu kolejnej części "Henryka Portiera"

Awatar użytkownika
Meduz

Post autor: Meduz » niedziela 20 kwie 2008, 01:47

Wahania napięcia w instalacji blokowej wyrównać może tylko UPS działający w funkcji "IN LINE".

Dokładnie, miałem duży problem z wahaniami u siebie na początku ale wstawienie 3 ups-ów do 2 stacji plus interfejsy i przetworniki i wszystko śmiga ładnie

Pozdrawiam
[addsig]
RME Fireface800 plus RME ADI 8 DS, IgsAudio: Gloobus, DT, 2972, 1176, 2176, S-Type Mix Buss Compressor, APS Aeon...

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » niedziela 20 kwie 2008, 17:18

Kto mi powie, jak napięcie na uzwojeniu pierwotnym. np. miksera spadnie o 30V, to napięcie po wyprostowaniu, zasilające układy miksera o ile spadnie?
...

Jezeli jest impulsowy to nie spadnie dlatego ze przetwornica reguluje napiecie wyjscia niezaleznie od napiecia wejsciowego. Wiekszosc tych zasilaczy jest skonstruowana tak aby pracowaly one wprzedziale napieć od 110V do 250V.

W przypadku zasilacza klasycznego moze spasc ale nieznacznie e. W zasilaczu tradycyjnem napiecie po wyprostowaniu jest wyzsze niz te potrzebne do zasilania urzadzenia. Dopiero po stabilizacji jest one regulowane do wlasciwej wielkosci. W wiekszosci mikserow napiecie robocze to + - 15 Volts.
Pozatym przedzial napiecia wymaganego wacha sie od 220V do 250V wiec nie powinno to miec zadnych nieporzadanych reakcji.
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » niedziela 20 kwie 2008, 17:42

......W przypadku zasilacza klasycznego moze spasc ale nieznacznie e. W zasilaczu tradycyjnem napiecie po wyprostowaniu jest wyzsze niz te potrzebne do zasilania urzadzenia. Dopiero po stabilizacji jest one regulowane do wlasciwej wielkosci. W wiekszosci mikserow napiecie robocze to + - 15 Volts.
Dokładnie tak.

Przykładowo w zeszłym tygodniu odratowałem mikser Mackiego.
Pomierzyłem sobie na początku napięcia i okazało się ze przy obciążeniu transformatora układami miksera, podaje on napięcie zmienne aż 2x 22V, po wyprostowaniu jest odpowiednio większe, a stabilizatory dają +-15V (phantom ma osobne uzwojenie...). Napięcie na wtórnym musiało by naprawę dramatycznie spaść żeby mikser "przygasł".

Zasilacze zewnętrzne mikserów Behringera podają zmienne 2x 18V, więc tutaj już poszli na małą oszczędność, za to seria XENYX jest już robiona z wbudowanym zasilaczem impulsowym, więc wypasik
...
Wiesz pomijajac to ze zasilacz moze wytrzymac nawet te kilka volt spadku to mysle ze napiecie robocze na op amp - ach w samym mikserze ma takze jakis przedzial napiec minimalnych mysle ze jak spadnie nawet do 14 volt to bedzie dzialalo. Oczywiscie zalezy jaki uklad op amp jest zainstalowany. Ale tu juz idziemy za gleboko w las.

Co do tematu to jestem przekonany ze sam dystrybutor nie ma zadnego wplywu na zachowanie sie napiecia zasilania urzadzeń. Kupic najtańszy ewentualnie z ukladem antyprzepieciowym, szkoda tracic kase na cos co z wygladu wyglada dobrze a dziala jak kazdy inny.
Pozdrawiam, Sroka
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

ODPOWIEDZ