Mikrofony wielkomembramowe - jakie?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Leff
Re: Mikrofony wielkomembramowe - jakie?

Post autor: Leff » poniedziałek 07 kwie 2008, 12:35

l KSM 27, przypuszczam, że warto było by doskładać do wersji 32.., niestety, budżet mam ograniczony ..... ...
Nie zetknąłem się z nim, ale słyszałem bardzo pochlebne recenzje. Ponoć mocno przypomina brzmieniem dużo droższy i ceniony za oceanem KSM 44, w przeciwieństwie do KSM 32, który brzmi nieco inaczej. Myślę, że godny uwagi może być też nowy AKG Perception 420, trza by go przetestować ;)
Ogólnie lubię mikrofony Shure, to takie brzmienie, z którym nie wtopisz, choć oczywiście wszystko jest kwestią gustu. A próbowałeś SM 81? Zacny i uniwersalny mikrofon, choć mała membrana, bardzo przydatny.
Pozdrówka - Leff
Leff - Szczecin

Davi

Post autor: Davi » poniedziałek 07 kwie 2008, 14:23

zapomniałem o GT57.... to świetny mic do pudła, miałem go kilka miesięcy i byłem.... "ciepło" przy rejestracji akustycznego pudła zawsze zaskoczony.... myślę, że to mic równie dobry do dalszych planów np . ambientu bębnóy. Wychodzi więc na to, że pole się zawęża, GT57 na ebay w Niemczech kosztuje niecałe 1300 zł za sztuke nówka, 2 typ to właśnie Shure KSM27.... fajnie było by, taki mic się sprawdził także przy rejestracji Chóru, żywego pianina ii całego kwartetu smyczkowego i boku chodzby SE3A ?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 07 kwie 2008, 19:27

do pudła gitary nadaje się tylko duża membrana...

Tu musze powiedziec, ze mam rozne doswiadczenia... Bardzo czesto paluszek jest lepszy, zwlaszcza w gestym miksie.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » poniedziałek 07 kwie 2008, 20:19

...SE3 zostało zastąpione przez SE4. To dobre mikrofony, ale do pudła gitary nadaje się tylko duża membrana.
...

taaaa??? A to ciekawe... Kłócić się nie będę

Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » poniedziałek 07 kwie 2008, 20:51

Gusta są różne, jednakże standardem na pudło jest duża membrana, a paluszek "na gryf". IHMO tylko duża zapewni "szerokie" brzmienie.
[addsig]
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » poniedziałek 07 kwie 2008, 21:02

Tu musze powiedziec, ze mam rozne doswiadczenia... Bardzo czesto paluszek jest lepszy, zwlaszcza w gestym miksie....
Pewnie ostrzejszy/ agresywniejszy i dla tego przebija. W takim przypadku to jasne
[addsig]

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 07 kwie 2008, 21:05

...Tu musze powiedziec, ze mam rozne doswiadczenia... Bardzo czesto paluszek jest lepszy, zwlaszcza w gestym miksie....
Pewnie ostrzejszy/ agresywniejszy i dla tego przebija. W takim przypadku to jasne
...
A nie - to nie gora jest problemem, tylko dol. I tak sie wywala

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » poniedziałek 07 kwie 2008, 21:49

Nie wiem, czy nie zrozumiałeś mnie na wspak.
[addsig]

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 07 kwie 2008, 22:14

...Nie wiem, czy nie zrozumiałeś mnie na wspak.
...
Mozliwe, mi tam zreszta wszystko jedno. Jak mam wybor, to wole paluszek, jak nie, to stawiam co mam. Podciac dol nie problem. Generalnie lepszy mikrofon jest lepszy, co do tego nie ma watpliwosci. Uwazam, ze pisanie "na gitare tylko duza membrana" to zdecydowana przesada, bo w tym konkretnym przypadku zdania sa conajmniej podzielone. Oczywiscie Twoje zdanie rozumiem i szanuje, ale powszechna opinia to chyba jednak nie jest...

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » wtorek 08 kwie 2008, 01:45

Mozliwe, mi tam zreszta wszystko jedno. Jak mam wybor, to wole paluszek, jak nie, to stawiam co mam. Podciac dol nie problem. Generalnie lepszy mikrofon jest lepszy, co do tego nie ma watpliwosci. Uwazam, ze pisanie "na gitare tylko duza membrana" to zdecydowana przesada, bo w tym konkretnym przypadku zdania sa conajmniej podzielone. Oczywiscie Twoje zdanie rozumiem i szanuje, ale powszechna opinia to chyba jednak nie jest......
A jaki paluszek preferujesz ?
Ciekawy artykuł na temat nagrywania gitary akustycznej, napisany przez Macieja Dobrskiego, znajduje się w archiwalnym numerze EIS 11/2002 s25. Większość fotografii przedstawia sytuacje stereofonicznego omikrofonowania gitary "duża membraną" w okolicach pudła i paluszkiem na gryf. Sam preferuje tą metodę, nawet gdy ścieżkę gitary planuje później zgrać do mono. Wychodzę z założenia, że lepiej mieć więcej i redukować niż mieć mniej i nagrywać ponownie. Można oszczędzić wiele czasu a i pewne "zagrania" nie powtarzają się zbyt często
Jednak duża membrana daje szerszą powierzchnię, która w tym przypadku "czyni dobro". Brzmi to pełniej i szerzej. Tą samą tendencje omikrofonowania "akustyka" często widywałem u innych realizatorów, ale wiadomo że to kwestia gustu.
[addsig]

ODPOWIEDZ