Wymiana dysku - przenoszenie systemu (XP) i danych

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:
Re: Wymiana dysku - przenoszenie systemu (XP) i danych

Post autor: JoachimK » niedziela 06 kwie 2008, 17:14

...z PSP moze byc to samo (ja mam wszytkie z serialem, bez iLocka).

wlasciwie moznaby zapytac chlopakow jak to u nich dziala
...

PSP bedzie dzialac po sklonowaniu partycji lub dysku, bo wersje autoryzowane poprzez serial number po uruchomieniu sprawdzaja wpis w rejestrze - a ten bedzie sklonowany. Problem bedzie tylko tam, gdzie autoryzacja opiera sie o numer seryjny komponentu komputera, a tymi moze byc plyta glowna, procesor czy dysk (do wyboru). Nie pamietam, jak to jest teraz w NI, ale taka autoryzacja w oparciu o komponent komputera jest robiona np. w Celemony.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Lalone

Post autor: Lalone » niedziela 06 kwie 2008, 17:20

Problem bedzie tylko tam, gdzie autoryzacja opiera sie o numer seryjny komponentu komputera, a tymi moze byc plyta glowna, procesor czy dysk (do wyboru). Nie pamietam, jak to jest teraz w NI, ale taka autoryzacja w oparciu o komponent komputera jest robiona np. w Celemony....

i w Abletonie tez (przynajmniej w ver. 5 i 6).

oj, czuje problem niestety...

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 06 kwie 2008, 20:13

poprostu wpiszesz numer jeszcze raz i koniec - problemow raczej nie bedzie

Awatar użytkownika
Lalone

Post autor: Lalone » niedziela 06 kwie 2008, 20:49

...poprostu wpiszesz numer jeszcze raz i koniec - problemow raczej nie bedzie...

no nie, tak dobrze to nie ma.

program generuje go sam na podstawie seriala oraz ID maszyny. wygenerowany kod (tzw. challange code) wysylany jest do producenta (np. NI lub Ableton), a producent odsyla wowczas kod aktywacyjny.

jesli zmieni sie ID, automatycznie zmienia sie challange code i automatycznie przestaje pasowac do kodu aktywacji. i nasz program odmawia wspolpracy...

eh, ten legalny soft...

mam tylko nadzieje, ze producenci nie zrobili mega glupoty i uzaleznili ID systemu od twardego dysku.
chyba ze te programy korzystaja z ID windowsowego, jest chyba takie cos, prawda?
a jesli tak, czy ktos wie na podstawie jakich podzespolow jest taki windowsowy ID jest generowany?

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 06 kwie 2008, 21:05

Jeżeli chodzi o system stosowany przez NI, to ja mam pozytywne bardzo odczucia. Zmieniałem cały komputer i nie było problemu - po prostu aktywacja przechodziła bez problemu. Zresztą o ile pamiętam, to można mieć zaktywowany każdy program na 2 komputerach. Ale tu problem jest inny - klonowanie 1:1 dysku na inny dysk, co teoretycznie może być interpretowane jako próba nielegalnego sklonowania aplikacji. Zobaczymy co odpowiedzą panowie z NI.

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 06 kwie 2008, 21:10

kwestia na jakiej podstawie jest generowane machine id - bo jesli czepnie sie dysku to rownie dobrze moze sie przyczepic dodatkowej karty nowego napedu optycznego wiekszej ilosci ramu itp

problem zaden wystarczy na nowo zarejestrowac - najwazniejsze ze nic sie nie posypie
a z tego co pamietam to programy NI maja aplikacje do rejestracji wiec sama wygoda

Awatar użytkownika
Lalone

Post autor: Lalone » niedziela 06 kwie 2008, 21:17

...Jeżeli chodzi o system stosowany przez NI, to ja mam pozytywne bardzo odczucia (...)

To prawda, licencja pozwala na zainstalowanie aplikacji na dwoch WLASNYCH komputerach np. przenosnym i stacjonarnym, czyli z zalozeniem ze w danym momencie pracujesz albo na jednym, albo na drugim.

Tymczasem, jesli wymieniamy dysk (bo na przyklad padl, co sie zdarza) czy procesor, aplikacja pozostaje caly czas na tej samej maszynie i nie powinno byc to interpretowane inaczej.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 06 kwie 2008, 21:29

Tymczasem, jesli wymieniamy dysk (bo na przyklad padl, co sie zdarza) czy procesor, aplikacja pozostaje caly czas na tej samej maszynie i nie powinno byc to interpretowane inaczej....

Tak, tylko są dwie sytuacje, gdy już padnie dysk:
1) przeinstalowujesz system i programy - wtedy wg mnie nie ma żadnego problemu;
2) wkładasz nowy dysk i przywracasz klon zachowany wcześniej jako kopia 1:1 starego dysku - no i tu właśnie nie wiem co się stanie

Poczekajmy na odpowiedź, support NI zawsze sprawnie odpowiadał, powinniśmy się dowiedzieć wszystkiego.

Loopwiz

Post autor: Loopwiz » poniedziałek 07 kwie 2008, 02:43

Poczekajmy na odpowiedź, support NI zawsze sprawnie odpowiadał, powinniśmy się dowiedzieć wszystkiego....
Kilkakrotnie wymieniałem sklonowany dysk,zarówno w desktopie(fizyczna wymiana) jak i laptopie(recovery z disc image przy użyciu Acronis True Image) i bez problemu działały programy z NI (Komplete 3,4 i 5)
Service Center pokazywał wszystkie programy jako zautoryzowane czyli wygląda na to że ich system autoryzacji nie jest uzależniony od rodzaju twardziela.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Lalone

Post autor: Lalone » czwartek 10 kwie 2008, 17:22

Poczekajmy na odpowiedź, support NI zawsze sprawnie odpowiadał, powinniśmy się dowiedzieć wszystkiego....

Odpisali cos moze?

ODPOWIEDZ