Kurzweil PC3

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
elmuz1
Re: Kurzweil PC3

Post autor: elmuz1 » sobota 29 mar 2008, 22:21

...Z tą polifonią to jest tak że synteza VAST (przynajmniej w K2600) zapewnia gwarantowane 48 głosów (192 oscylatory dokładnie - 4 na głos - w tym jest trick) oraz "wybebeszoną" na wierzch syntezę, natomiast wszelkie urządzenia 128głosowe kroją polifonię w miarę dodawania dodatkowego brzmienia (osc) na jeden głos w performance/combi/jak-kto-woli .
A PC3 ma pełną syntezę VAST, a nawet lepiej:
http://www.kurzweilmusicsystems.com/Product.php?product=37
Na oficjalnej stronce;)
...
Fajnie, fajnie A czy możesz coś powiedzieć o systemie operacyjnym instrumentów Kurzweil? Często słyszy się, że są przyjazne. Pracowałem już na Yamahach, Korgach, Rolandach i E-mu. Ten ostatni z perspektywy czasu dał mi chyba najwięcej radości i kreatywności. O polifonii już wiem (w sumie ważna rzecz). Na czym więc polega przyjemność i chyba łatwość pracy z Kurzweilem?

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » sobota 29 mar 2008, 22:48

Na czym więc polega przyjemność i chyba łatwość pracy z Kurzweilem?...
Praca na scenie- patrzysz na lcd wiesz gdzie jestes która oktawa , jakie barwy w setupie wystepuja.
Podczas gry możesz w setup zmieniac instrumenty wciskając edit w k2500 nic nie przerywa to samo dotyczy zmiany brzmien ( nie wiem jak w k2600 bo jeszcze czekam na niego) .
Vast jest trudny ale jesli edytujesz brzmienia na innych instrumentach to tu zrozumiec to wszystko i ogarnąć będzie dużo łatwiej.
Mnogość kontrolerów ułatwia gre na zywo.
Ja miałem zrobiony taki setup: na pasku ribbon pod lcd mialem talerze "narastające" na przycisku swith chimesy., bardzo wygodne podczas gry w mniejszym skladzie. Tak naprawde k2500 nie zestarzał sie :) No i generalnie szybko czyta sample. Widać że ktoś myślał tworząc ten instrument.
Ehh jeszcze jak by płacili za reklame i opisywanie go :) bo w sieci polskiej mało o nim niestety.

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » poniedziałek 31 mar 2008, 19:47

Ehh jeszcze jak by płacili za reklame i opisywanie go :) bo w sieci polskiej mało o nim niestety.
...
No właśnie, pamiętacie jakiś test instrumentu Kurzweil? Mówię o "papierowym" wydaniu np. EiS. Bo ja (tak na szybkiego) nie mogę sobie przypomnieć. Jedynie niezawodny Grooveman opisał był na e-muzyk PC161 i może jeszcze coś w pradawnych "Instrumentach klawiszowych".
A propos PC3. Czy ktoś na podstawie poprzednich PC2X i PC2 może coś powiedzieć o klawiaturach? Jak mniemam wersja 88-klawiszowa to znakomita, "ważona" klawiatura. A jak się ma wersja 76 klawiszowa?

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » poniedziałek 31 mar 2008, 19:50

No właśnie, pamiętacie jakiś test instrumentu Kurzweil? Mówię o "papierowym" wydaniu np. EiS. Bo ja (tak na szybkiego) nie mogę sobie przypomnieć. Jedynie niezawodny Grooveman opisał był na e-muzyk PC161 i może jeszcze coś w pradawnych "Instrumentach klawiszowych".
A propos PC3. Czy ktoś na podstawie poprzednich PC2X i PC2 może coś powiedzieć o klawiaturach? Jak mniemam wersja 88-klawiszowa to znakomita, "ważona" klawiatura. A jak się ma wersja 76 klawiszowa?...
Był test k2600 w eis hmm dawno dawno :)
Za niedługo "Kocurek" :) z forum bedzie mial pc3 to podejzewam napisze wiecej :) Odwiedzi mnie tak więc porownamy do k2600 i pc1x.

Awatar użytkownika
kocuros

Post autor: kocuros » poniedziałek 31 mar 2008, 21:55

...**********************
A propos PC3. Czy ktoś na podstawie poprzednich PC2X i PC2 może coś powiedzieć o klawiaturach? Jak mniemam wersja 88-klawiszowa to znakomita, "ważona" klawiatura. A jak się ma wersja 76 klawiszowa?...
Był test k2600 w eis hmm dawno dawno :)
Za niedługo "Kocurek" :) z forum bedzie mial pc3 to podejzewam napisze wiecej :) Odwiedzi mnie tak więc porownamy do k2600 i pc1x....
Rzeczywiście-jeśli dobrze pojdzie to będę miał PC3-kę jeszcze w tym tygodniu...w piątek będzie w Wa-wie...myśle że będę go miał najpóźniej w poniedziałek...oczywiście napiszę pierwsze odczucia...(szkoda że nie mam blizej siebie takiego szpeca jak Mr.Hammond- to bym ten klawisz szybciej rozgryzł ).Nara!
Jestem nauczycielem muzyki

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » poniedziałek 31 mar 2008, 22:35

Rzeczywiście-jeśli dobrze pojdzie to będę miał PC3-kę jeszcze w tym tygodniu...w piątek będzie w Wa-wie...myśle że będę go miał najpóźniej w poniedziałek...oczywiście napiszę pierwsze odczucia...(szkoda że nie mam blizej siebie takiego szpeca jak Mr.Hammond- to bym ten klawisz szybciej rozgryzł ).Nara!...
No to chyba będziesz pierwszy w Polsce? Możesz zdradzić gdzie kupowałeś?

Awatar użytkownika
kocuros

Post autor: kocuros » wtorek 01 kwie 2008, 06:46

No to chyba będziesz pierwszy w Polsce? Możesz zdradzić gdzie kupowałeś? ...
Eee-myślę ,że ktoś już to ma , tylko zaszył się i piłuje W ogóle to sam nie moge w to uwierzyć ,bo w pierwszej wersji klawisz miał być w połowie maja a tu strzał-pojawiła sie jedna sztuka (w stanach w B&H w N.Y-ku)...Pozdro!
Jestem nauczycielem muzyki

Awatar użytkownika
mariuszek

Post autor: mariuszek » środa 02 kwie 2008, 21:40

...
No to chyba będziesz pierwszy w Polsce? Możesz zdradzić gdzie kupowałeś? ...
Eee-myślę ,że ktoś już to ma , tylko zaszył się i piłuje W ogóle to sam nie moge w to uwierzyć ,bo w pierwszej wersji klawisz miał być w połowie maja a tu strzał-pojawiła sie jedna sztuka (w stanach w B&H w N.Y-ku)...Pozdro!...
nie tylko jedna sztuka, przychodzi do polski kilka sztuk...
mam nadzieje ze sie zalapie na maly tescik :)

pozdrawiam
www.galeria-tbg.pl

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » czwartek 03 kwie 2008, 10:35

Ktokolwiek będzie miał PC3, to liczę na obszerną relację, a i dema muzyczne będą mile widziane. A powiedzcie jeszcze jak przebiega współpraca Kurzwaili z komputerem? Do PC3 np. jest dołączany edytor. Nie wiem czy on działa jako VST tak jak w Korgu M3?

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » czwartek 03 kwie 2008, 10:40

Ciekawe jest to, że PC3 ma "an unlimited-track sequencer"... To tak w nawiązaniu do dyskusji o Rolandzie Fantom-G... Tylko pytanie, jak to się sprawdza na takim małym ekranie.

ODPOWIEDZ