MIDI konfiguracja

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
lukisek
Re: MIDI konfiguracja

Post autor: lukisek » niedziela 24 lut 2008, 14:13

......Powinienem jeszcze zapytać właśnie o sygnał MIDI Clock . Czy w przypaddku mergerów oraz splitterów nie bdę miał jakiś ogromnych opóźnień ?...

Zarówno w przypadku mergera jak i splittera trzeba się liczyć z tym, iż mogą nastąpić opóźnienia. Wynika to z tego, że bezpośredni, szeregowy tor MIDI musi być przerwany aby go rozgałęzić. A akurat to realizuje się głównie na drodze analogowej. W zależności od konstrukcji jedne urządzenia robią to lepiej, inne gorzej, nie ma tu wspólnego mianownika

...MOTU MICROLITE, ESI - M4U XL ...

Jedno, jak i drugie z tych urządzeń wpuszcza i wypuszcza (zarządza portami) MIDI przez USB. Czyli nie o to chyba(?) Ci chodziło. Co do tego, które lepsze nie licz na konkretną odpowiedź, gdyż jest to bardzo uzależnione od tego, co tam u siebie od strony komputera dokładnie posiadasz (jak dotąd nie doczekaliśmy się takowego info), a akurat wróżów(ek) u nas jakoś ostatnio niedostatek .
...

No więc mój zestaw na dzień dzisiejszy wygląda następująco:

komputer PC : Laptop 2GB ram - core 2 duo 2Ghz z dyskiem 160
oprogramowamnie : Ableton Live 6.00
syntezator programowy FM7
kilkadziesiąt darmowych wtyczek

sterowniki:
klaw midi Axiom 25
Evolution X-session
Korg Kaoss Pad 3
Sampler Sound Bite Micro (służy tylko do generowania midi clock)

dzwięk:
karta Terratec Audioohile PHASE X24

Idea jest taka ze sterownikami steruję sekwencerem a samplerek służy do
synchronizacji sekwencera z zewnętrznym zródłem sygnału .
Tak tez się dzieje i wszystko działa jak powinno.
Wyniknęła tylko kwestia podłaczenia wszystkiego do kupy , tzn które będzie lepsze w warunkach mobilnych.
No więc chciałbym uniknąc pajęczyny kabli usb których w przypadku wszystkich sterownikow będzie 3 na 6 mozliwych slotów w laptopie.
Dlatego wybór pada na Midi gdzie bedzie tylko jedno połączenie USB a reszta magistrali już na DIN. W takim przypadku niestety nie pozbędę się plątaniny kabli od zasilaczy jednak jest pomysł aby dać zlecenie i zbudować jeden porządny zasilacz do wszystkich sterowników.
"Najsłabsze" - najłatwiej rozłączalne połączenia to Firewire(karta dzw. -laptop)
oraz jeden kabel USB do ewentualnego kontrolera midi .

Nie wiem czy to dobra droga aby tak połączyć mobilny zestaw ?

Redakcja

Post autor: Redakcja » niedziela 24 lut 2008, 15:03

...Nie wiem czy to dobra droga aby tak połączyć mobilny zestaw ?...

W świetle tego co piszesz, to nie. Skoro brakuje Ci wolnych portów USB polecałbym tyko ew. wspomnianego powyżej huba, o FireWire w kontekście MIDI raczej zapomnij (to nie ta bajka).

Reasumując: dokup wspomnianego huba (jeśli już musisz) i pozostaw swego laptopa takim, jakim już jest obecnie jako centrum zawiadywania, z całą gamą jego ew. obocznych przypadłości. Na dłuższą metę będzie to najlepsze rozwiązanie w relacji możliwości/upierdliwości w poruszanym temacie. Tu sorry za ew. "dosadność" mego stwierdzenia.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

lukisek

Post autor: lukisek » niedziela 24 lut 2008, 15:41

......Nie wiem czy to dobra droga aby tak połączyć mobilny zestaw ?...

W świetle tego co piszesz to nie, skoro brakuje Ci wolnych portów USB to polecałbym tyko ew. wspomnianego powyżej huba, o FireWire w kontekście MIDI raczej zapomnij (to nie ta bajka).
Reasumując: dokup wspomnianego huba (jeśli już musisz) i pozostaw swego laptopa takim, jakim już jest obecnie jako centrum zawiadywania, z całą gamą jego ew. obocznych przypadłości. Na dłuższą metę będzie to najlepsze rozwiązanie w relacji możliwości/upierdliwości w poruszanym temacie. Tu sorry za ew. "dosadność" mego stwierdzenia.
...
Rozumiem ze ocenia pan całość na podstawie profesionalnego podejścia bez kompromisów. To jest słuszne podejście.
Ja jednak nie mogę sobie pozwolić na wsadzenie wszystkiego do racka , kupienie rackowej dzwiękowki itd. bo niestety to wszystko kosztuje.
Najważniejsze jest to że całość spełnia moje wymagania no może nie zupełnie jeśli chodzi o mobilność ...
Jakkolwiek dziękuę za dobrą radę , w perzyszłości zainwestuję prawdopodobnie w interfejs MIDI bo co do tego huba nie jestem przekonany :)

pozdrawiam redakcję EiS którego od niedawna jestem gorącym czytelnikiem.

Łukasz

Redakcja

Post autor: Redakcja » niedziela 24 lut 2008, 16:22

...Ja jednak nie mogę sobie pozwolić na wsadzenie wszystkiego do racka , kupienie rackowej dzwiękowki itd. bo niestety to wszystko kosztuje.
Najważniejsze jest to że całość spełnia moje wymagania no może nie zupełnie jeśli chodzi o mobilność ...

Ależ chyba nie do końca się zrozumieliśmy.
To, co już masz (skoro jak najbardziej prawidłowo działa) w zupełności wystarczy. Problemem był tylko dodatkowy hub USB.
Patrząc na to całościowo niech jednak może wszystko zostanie już tak, jak jest. Obecne Twoje rozwiązania (głównie po USB) są jak najbardziej optymalne.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » niedziela 25 maja 2008, 23:42

Przeglądam forum w poszukiwaniu informacji na temat midi mergera. Mam 2 klawiatury sterujące i moduł multitimbralowy. Chcę wysyłać komunikaty midi z klawiatur na różnych kanałach do jednego gniazda IN.
Czy posiada ktoś schemat elektroniczny albo wskazówkę jak coś takiego wykonać? Komercyjne wersje są bardzo drogie.
Muzyk jazzowy, skrzypek, klawiszowiec.
http://www.myspace.com/bienczyckidominik

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » poniedziałek 26 maja 2008, 00:13

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 06:13 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » poniedziałek 26 maja 2008, 02:11

Dzięki wielkie!
Mam znajomego elektronika, może uda mu się go wykonać.

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » poniedziałek 26 maja 2008, 10:17

Jak już to lepiej zrobić MIDI Router, albo tani interfejs na USB dający 5 midi IN i 5 midi OUT.
Szczegóły na http://www.ucapps.de
[Post edytowany przez Admina w dniu 26/05/2008]
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 26 maja 2008, 16:38

...Jak już to lepiej zrobić MIDI Router, albo tani interfejs na USB dający 5 midi IN i 5 midi OUT...

Router jest fajny, ale tego taniego x5 na USB nie mogę się jakoś doszukać
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » wtorek 27 maja 2008, 02:51

......Jak już to lepiej zrobić MIDI Router, albo tani interfejs na USB dający 5 midi IN i 5 midi OUT...

Tak, ale ja potrzebuje zmiksować 2 sygnały przychodzące w jeden wychodzący. Najprostszy router z jednego robi 2 outy.

ODPOWIEDZ