2 para odsłuchów?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
FranekZonzel
Re: 2 para odsłuchów?

Post autor: FranekZonzel » czwartek 06 gru 2007, 11:06

Przeczytałem że niebawem ma wyjśc aktywna wersja avantonow!

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 06 gru 2007, 12:12

Az spojrzalem - rzeczywiscie - 40 wat :) cudowne!
i 5 lat gwarancji! - niezle

Jak/jesli pojmasz ten sprzet na test, podziel sie opiniami koniecznie

Niwatpliwie wymagaja dyscypliny (coby nie pracowac w nich nad dolem i sama gora pasma), jak bedziesz pracowal na nich koniecznie zwroc uwage jak fajnie sie ustawia pasmo, o ktorym sie zapomina a wazne dla stopy i basu - dla stopy w gore 330-350 hz, dla basu 400-420 hz w gore (oczywiscie to co w basie w gore, to w stopie w dol i vice versa, z mala dobrocia). Wtedy taki bas czy stope slychac i na laptopie :)
Na Adam A7, gdy te czestotliwosci obrabiam, jako polsrodek stosuje na czas mixu tego pasma - filtr ustawiony na 100hz - bo ton podstawowy basu i stopy jakos myli ucho gdy sie ustawia to wlasnie pasmo wyzsze (w zasadzie przeciez harmoniczne sie ustawia). Gdy sie pracuje nad zywymi instrumentami - to wlasnie w tym pasmie (oraz w muddy czyli jakies 160-300 hz) mozna wygodnie ustawiac Gate dla dolnych instrumentow - coby sie nie ciagnely i nie zdudnialy, zeby nagranie bylo czystsze.

No i i nastepna (chyba, bo nie jestem specem od glosnikow) zaleta Mixcubes - jako ze to szerokopasmowy glosnik, ale jeden i dosyc cichy - nadaje sie doskonale do re-ampingu, do pilnowania poziomu RMS i innych sytuacji, ktore odsluchy moniotorowe strawia, natomiast glosnik w radyjku mojej babci - nie :) Bo sam w sobie nieco kompresuje.

Chyba tez po nie pojde (Pasywne) po Swietach. Tylko ja je planuje podlaczac do zwyklego Pioniera w ktorym mam loudness i inne fajerwerki - boc to da wtedy jeszcze wieksze mozliwosci testu "alternatywnego"

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » czwartek 06 gru 2007, 13:12

Chyba tez po nie pojde (Pasywne) po Swietach. Tylko ja je planuje podlaczac do zwyklego Pioniera w ktorym mam loudness i inne fajerwerki - boc to da wtedy jeszcze wieksze mozliwosci testu "alternatywnego"
...
haaa mam tez wzmaka Technicsa taki duży i starszy model nie bede pisal jaki dokladnie bo zaraz znajda sie filozofowie i beda gledzic od tematu a nie o to chodzi. Ważne ze udalo sie znaleźc cos ciekawego i PRZYDATNEGO, a... do tego takiego ładnego:D Mnie raczej interesuja Avantone active napisalem do Musictoolz maila z zapytaniem kiedy mozna sie tego spodziewac i jaka przewidywana cena , teraz czekam na odpowiedz.

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » czwartek 06 gru 2007, 16:13

Mnie raczej interesuja Avantone active napisalem do Musictoolz maila z zapytaniem kiedy mozna sie tego spodziewac i jaka przewidywana cena , teraz czekam na odpowiedz....
Aktywnych mozna sie spodziewac w okolicach kwietnia cena nie wiadoma jeszcze , ale patrzac na sugerowana cene producenta to cena w Polsce powinna wynoscic okolo1500zl za pare.

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » czwartek 06 gru 2007, 20:46

Moim zdaniem interesująca propozycja jest takze yamaha hs 80 i sub hs 10. Czytałem o tych głośnikach na stronie Yamahy i przeczyatlem ze to współczesne ns10:D. Jesli cos na tym sprzecie brzmi to zabrzmi wszedzie:D Wiem ze brzmieniowo niewiele wspólnego maja z ns10 ale to chyba oczywiste skoro to nowoczesne głośniki, kiedys ns10 też miały przeciwników, a dzis już są legendą. Jeden ze najaomych powiedzial ze hs 80 to głosniki dla poczatkujacych hmmm. jakie jest wasze zdanie?? Yamaha to Yamaha, a moze sie myle. Jestem jeszcze ciekaw MSP 7??

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 06 gru 2007, 21:08

hs slyszalem jakies male - kupsztal potworny, duze sluszalem w sklepie - ot, hi-fi

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 06 gru 2007, 23:30

...Moim zdaniem interesująca propozycja jest takze yamaha hs 80 i sub hs 10.
Czy jest sens kupować sub do kolumn przenoszących (pomiary) od ~45 Hz ? Moim zdaniem nie. Szczególnie że coś takiego trzeba dobrze ustawić a jakoś wątpię aby każdy miał mikrofon pomiarowy ... a ten kto ma to co innego ;P

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 06 gru 2007, 23:31

Czy jest sens kupować sub do kolumn przenoszących (pomiary) od ~45 Hz (przy - 6 dB) ? Moim zdaniem nie. Szczególnie że coś takiego trzeba dobrze ustawić a jakoś wątpię aby każdy miał mikrofon pomiarowy ... a ten kto ma to co innego ;P...

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 07 gru 2007, 01:23

wlasnie, i gdzie ta "|alternatywa" :)

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » piątek 07 gru 2007, 10:02

...wlasnie, i gdzie ta "|alternatywa" :)

...
Dokladnie macie racje ale zawsze trzeba dokladnie sie zastanowic jak sie nie spi na kasie. To forum pozwala na zweryfikowanie swoich opini o doswiadczenia i wiedze innych. Narazie chce do maximum zawezic pole poszukiwan bym nie musial jezdzic po calej Polsce aby posluchac 20 głosnikow. Wszystkiego miec nie mozna a i po co , zreszta nie o to chodzi, najwazniejsze to miec spokoj wewnetrzny by móc pracowac i skupic sie nad muzą.

ODPOWIEDZ