Focal Solo/Twin?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
SHIVOO
Kontakt:
Re: Focal Solo/Twin?

Post autor: SHIVOO » wtorek 20 lis 2007, 15:05

...szesciocalowy glosnik schodzi do 40 db zakladam ze prawde pisza tam - niezle...
Miałeś chyba na myśli 40 Hz ?

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 20 lis 2007, 19:37

Oczywiscie :)

Ja mam w Adam 6,5 cala - i schodzi (moze!) do 50 HZ ( :) ) a tez konstrukcyjnie nowa kolumna i na bajerze (kevlar w pasieke czesany)

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 20 lis 2007, 19:59

przy ilu dB te 40Hz???technics kiedys podawał 32 tylko zapominał wspomnieć ze przy -12dB....zanizanie pasma to standart wsrod audiofilskich firm - nie podaja nawet mocy kolumn bo wedlug nich nie ma to znaczenia.......

moze tak nisko to nie jest ale i tak schadza nizej niz wiekszosc firm w podobnym wymiarze bo maja naprawde swietne glosniki

nextaz

Post autor: nextaz » wtorek 20 lis 2007, 20:28

no to chyba podobnie jak BM6A ( i na to bym liczył)

dynaudio BM6A 41 Hz - 21 kHz +/- 3 dB
focal solo 6be 40Hz - 40 kHz(!) at +/- 2db

tak jest na papierze
w rzeczywistosci wiem jedno bm6a daja naprawde rade w dole wiec to naprawde sie zgadza - wiec da sie to zrobic z glosnikami 6cali

nextaz

nextaz

Post autor: nextaz » wtorek 20 lis 2007, 20:30

dodam ze te niskie rejony w bm6a naprawde graja nawet na b. malej glosnosci - naprawde...

nextaz

Blekmen

Post autor: Blekmen » wtorek 20 lis 2007, 21:16

i jak słowami opisal-bys "specyfincze brzmienie berylu"

Beryl w wydaniu Focala jest niezwykle detaliczny i potwierdzam opinię, która już padła na tym forum, akustyczna myzyka brzmi na nich rewelacyjnie, jest pełna detali, powietrza, pojawia się naturalna separacja pomiędzy instrumentami. Głosy szczególnie czarują swą barwą, nabierają plastyczności. Instrumenty akustyczne zachowują się podobnie.
Problem jest natomiast z muzyką popularną, nawet tą bardziej zjadliwą, o ciężkim łojeniu nie wspomnę.
Pisałem już o problemach z ustawieniem. Wszystkich zainteresowanych Focalami zarówno Solo 6 jak i Twin 6 przestrzegam przed jednym. To bardzo trudne monitory do ustawienia w pomieszczeniu. Wymagają naprawdę porządnych podstawek, aby wycisnąć z nich 100%. Prawdziwą klasę uzyskałem dopiero angażując podstawki JTL'a za około 3000 zł.
Należy się również liczyć z tym, że do różnych rodzajów muzyki trzeba będzie zmieniać ustawienie.
Zdaje sobie sprawę, że dla niektórych forumowiczów to co piszę to jakieś brednie. Po prostu od wielu lat eksperymentuje z kolumnami, również tradycyjnymi hi-fi i wiele rozwiązań doskonale w proaudio się sprawdza.
Jeśli ktoś jest poważnie zainteresowany Focalami, uważam że to bardzo dobre, choć nie w pełni uniwersalne monitory, jednak przy odpowiednim ich potraktowaniu i włożonym wysiłku uzyskany rezultaty będą satysfakcjonujące.

nextaz

Post autor: nextaz » wtorek 20 lis 2007, 23:39

dzieki wielkie za te infromacje!

czyli wszystko wskazuje na to ze to jednak nie dla mnie - poniewaz bardzo duzo procuje z "przesterowaną" muzyką od agresywnych gitar na twardym elektro skonczywszy.
Pewnie dlatego tak mocno APSy raniły moje uszy - bardzo cenie dobre oddanie srodka i gory (dlatego min np czekam na dodatkowy odsluch avantony active) jednak nie moze to meczyc moich uszu - czasami przeciez pracuje sie wiele godzin aby osiagnac upragniony-efekt.

tez przeraza mnie fakt ze jak mowisz sa bardzo wymagajace jesli chodzi o ustawienie i adaptacje- (jak i APSy) - tutaj tez wymagam raczej pewnej dowolnosci i łatwej adaptacji (wiem ze to mozliwe na podstawie bm6a)

wiem ze jestem monotematyczny ostatnio:) ale powiedz prosze jako doswiadczony słuchacz - miales doczynienia z bm6a dynaudio? (konkretnie z tym modelem)

jeszcze raz dzieki!

nextaz

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 21 lis 2007, 00:46

a probowales jakis modeli KRK (seria V) ? - jakos gdy ich sluchalem (tzn. mneijszych V5 lub 6)) - to mialy chyba to o co Ci chodzi :) - zawsze je polecam osobom ktore nie przepadaja za ns10 a robia muze electro - gitarowa :) wahalem sie miedzy nimi a Adam A7 - wybralem Adam bo wiecej robie akustycznie

nextaz

Post autor: nextaz » czwartek 22 lis 2007, 14:05

...a probowales jakis modeli KRK (seria V) ? - jakos gdy ich sluchalem (tzn. mneijszych V5 lub 6)) - to mialy chyba to o co Ci chodzi :) - zawsze je polecam osobom ktore nie przepadaja za ns10 a robia muze electro - gitarowa :) wahalem sie miedzy nimi a Adam A7 - wybralem Adam bo wiecej robie akustycznie...

tez bardziej odpowiadaja mi dynaudio ze wzgledu na konkretnosc i punch.

w przyszlym tygodniu poslucham tez nowych bm6amk2 i bm12a - o tych drugich jest bardzo malo informacji i opinii narazie - ciekaw jestem jak dają rade.

nextaz

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » czwartek 22 lis 2007, 15:11

...witam
W obliczu megapopularnosci ostatnich produktow tej firmy - Focal Solo /Twin mam nast pytania.
.....................................................................................
chcialem sie zapytac jaka jest orientacyjna cena za pare Solo i Twinów?

ODPOWIEDZ