Akai MPC 2000xl - problem z czytnikiem SD

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
qsiaxx
Re: Akai MPC 2000xl - problem z czytnikiem SD

Post autor: qsiaxx » wtorek 20 lis 2007, 22:35

na poczatku - dzieki Panowie za posty

karty CF nie posiadam, probowalem na SD i kupa....
zamowilem nowy kabel IDE singla (teraz probuje na podwojnym) i karte CF. mam nadzieje ze to ruszy bo mnie....

pozdro

______czuje ze jeszcze tu popisze:]

Tomura

Post autor: Tomura » piątek 14 maja 2010, 18:03

...na poczatku - dzieki Panowie za posty

karty CF nie posiadam, probowalem na SD i kupa....
zamowilem nowy kabel IDE singla (teraz probuje na podwojnym) i karte CF. mam nadzieje ze to ruszy bo mnie....

pozdro

______czuje ze jeszcze tu popisze:] ...

mam ten sam problem... jak sobie poradziles?

Awatar użytkownika
Mefistofelez

Post autor: Mefistofelez » sobota 15 maja 2010, 17:33

Spróbujcie ponownie wgrać system ... do tego celu chyba trzeba będzie podłączyć napęd dyskietek i zaaplikować z niej system ... hmmm ... tylko nie wiem czy na systemie 1.2 będzie widziała napęd dyskietek - nie próbowałem jeszcze tego uczynić.

U mnie po wyjęciu karty z czytnika i tak pokazuje zakładkę ATAPI , tylko pisze "no disc".
Używam kart sd.
Ale miewiałem czasem także problemy ze znalezieniem urządzenia.
Wymieniłem taśmę na nową, i od tej pory problem się nie pojawił.

Mam pytanie odnośnie tych czytników - mianowicie czy karta cf jest dużo szybsza od sd?
Chodzi mi o ładowanie sampli do pamięci...
Czy ta prędkość jest może uzależniona od szybkości maszyny.

Potrzebuję dźwięku by oddychać

Tomura

Post autor: Tomura » sobota 15 maja 2010, 23:02

...Spróbujcie ponownie wgrać system ... do tego celu chyba trzeba będzie podłączyć napęd dyskietek i zaaplikować z niej system ... hmmm ... tylko nie wiem czy na systemie 1.2 będzie widziała napęd dyskietek - nie próbowałem jeszcze tego uczynić.U mnie po wyjęciu karty z czytnika i tak pokazuje zakładkę ATAPI , tylko pisze "no disc".Używam kart sd.Ale miewiałem czasem także problemy ze znalezieniem urządzenia. Wymieniłem taśmę na nową, i od tej pory problem się nie pojawił.Mam pytanie odnośnie tych czytników - mianowicie czy karta cf jest dużo szybsza od sd?Chodzi mi o ładowanie sampli do pamięci...Czy ta prędkość jest może uzależniona od szybkości maszyny....

ok teraz mam wgrany os 1.14 ale chyba sprzet powinno i tak wyszukiwac. wczesniej na chwile wgralem ten 1.2 ale tez lipa.
zobacze z tym kablem, jest roznica czy on ma 3 wejścia taki jak w kompie czy 2?

Awatar użytkownika
Mefistofelez

Post autor: Mefistofelez » niedziela 16 maja 2010, 00:39

ja sobie przerobiłem taki komputerowy właśnie ... poprostu odciąłem tapeciakiem tę zbędną trzecią końcówkę ...

a wogóle nie możesz wybrać opcji atapi ?

ustaw sobie jeszcze w okienku "setup" ATAPI jako primary device ... może tam da się

aha .. no i zwróć uwagę na taśmę ... czy nie jest czasem taka w pewnym miejscu przekręcona

Tomura

Post autor: Tomura » niedziela 16 maja 2010, 11:14

...ja sobie przerobiłem taki komputerowy właśnie ... poprostu odciąłem tapeciakiem tę zbędną trzecią końcówkę ...a wogóle nie możesz wybrać opcji atapi ?ustaw sobie jeszcze w okienku "setup" ATAPI jako primary device ... może tam da sięaha .. no i zwróć uwagę na taśmę ... czy nie jest czasem taka w pewnym miejscu przekręcona...
no wlasnie w tym problem ze nie ma opcji atapi, mam jeszcze drugi kabel gdzies, tylko on ma wlasnie jeden otwor zablokowany, to pewnie tez nie bedzie dzialal

Awatar użytkownika
Mefistofelez

Post autor: Mefistofelez » niedziela 16 maja 2010, 11:56

Spróbuj jeszcze podłączyć pod inne gniazdo ide na płycie głównej - choć pewnie już tego próbowałeś.
A jak masz napęd dyskietek podłączony, to masz ATAPI? Może spróbuj jeszcze z innego źródła sterowniki ściągnąć. No i warto też sprawdzić podłączenie zasilania ...

Tomura

Post autor: Tomura » niedziela 16 maja 2010, 12:16

...Spróbuj jeszcze podłączyć pod inne gniazdo ide na płycie głównej - choć pewnie już tego próbowałeś.A jak masz napęd dyskietek podłączony, to masz ATAPI? Może spróbuj jeszcze z innego źródła sterowniki ściągnąć. No i warto też sprawdzić podłączenie zasilania ......

pod inne wejscie nie da rady bo one mniejsze sa, tak samo w stacji dyskietek jest. jedno wejscie odpowiada tylko do czytnika cf, jeszcze podlacze moze te dyskietki, zobacze czy atapi jest i moze wgram znowu 1.2 os

Awatar użytkownika
Mefistofelez

Post autor: Mefistofelez » niedziela 16 maja 2010, 12:59

......Spróbuj jeszcze podłączyć pod inne gniazdo ide na płycie głównej - choć pewnie już tego próbowałeś.A jak masz napęd dyskietek podłączony, to masz ATAPI? Może spróbuj jeszcze z innego źródła sterowniki ściągnąć. No i warto też sprawdzić podłączenie zasilania ......

pod inne wejscie nie da rady bo one mniejsze sa, tak samo w stacji dyskietek jest. jedno wejscie odpowiada tylko do czytnika cf, jeszcze podlacze moze te dyskietki, zobacze czy atapi jest i moze wgram znowu 1.2 os...

hmm ... wydawało mi się że są dwa wejścia w płycie

Tomura

Post autor: Tomura » niedziela 16 maja 2010, 13:22

no juz wczesniej patrzylem czy jest drugie wejscie , ale niestety sa te mniejsze same)takie jak w dyskietkach) czy jak przerobie ten kabel ide tak ze wywierce tam jedna dodat, dziurke to bedzie dobrze? bo mam taki kabel ze otworek na srodku jest zablokowany

ODPOWIEDZ