RME TotalMix

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Zbynia
Re: RME TotalMix

Post autor: Zbynia » wtorek 14 sie 2007, 21:39

mixuje tylko latwo przesterowac mimo 40 bitow.........

zreszta tez na tym miksowalem ale jakos nie do konca do mnie to przemawia

Awatar użytkownika
Lalone

Post autor: Lalone » środa 15 sie 2007, 21:38

...mixuje tylko latwo przesterowac mimo 40 bitow.........

zreszta tez na tym miksowalem ale jakos nie do konca do mnie to przemawia...

Mozesz rozwinac watek?
Dlaczego 'nie do konca do Ciebie to przemawia?

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » środa 15 sie 2007, 23:59

......RME ma tylko matrycę FPG, która wspomaga wewnętrzny crossing sygnałów, ale do sprzętowego miksu to jeszcze daleko ...
o... to bardzo ciekawa informacja...
czyli jeśli krosuję kilka sygnałów wew. (z DAW-a) i wypuszczam to na analogowe wyjście (np. na zew. Bus Comp) to pudełko RME tego nie miksuje, chyba jednak tak, prawda? ...
Na jedno wyjście? To albo miksujesz w wewnętrznym mikserze na daną szynę sterownika przyporządkowaną do fizycznego wyjścia interfejsu, albo krosujesz na kilka szyn i robisz wewnętrzny miks w RME. Nie wiem, jak są widoczne w TotalMixie wyjścia z DAWA (np. ASIO).
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 16 sie 2007, 11:50

do lalone: bo musze to odrazu zgrywac przez zewnetrzny kompresor
jesli chcialbym kawalek exportowac na szybko z programu to zwyczajnie nie moge bo nie zabrzmi tak jak nalezy i tu jest glowny minus...no ale to samo tyczy sie miksowania na konsolecie.......

co do widocznosci w daw to widzisz jako out od 1 do 16 te wewnetrzne szyny totalmixa
dopiero w total miksie ustalasz gdzie one maja wyjsc fizycznie

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » czwartek 16 sie 2007, 12:48

Mam pytanie do uzytkownikow RME, w tym szczegolnie aplikacji TotalMix: na ile jest to w stanie zastapic zewnetrzny mikser sprzetowy?
Nie chodzi mi tu o mozliwosci routingu (bo te, wiadomo, sa potezne), co o sama jakosc sprzetowego mixu, na przyklad vs. mix robiony w DAW-ie.
A wcale nie zastąpi. "Sprzętowy mikser" to chyba w Twoim rozumieniu analog, bo każdy inszy - cyfrowy - wymaga algorytmu w jakimś procku, więc jest programowy. Więc pod względem porównania ze "sprzętowym" zastąpi go jedynie w roli samego sumatora możliwością "kręcenia" poziomami myszką lub komunikatami MIDI.

Jacek

Awatar użytkownika
Lalone

Post autor: Lalone » piątek 17 sie 2007, 15:32

...do lalone: bo musze to odrazu zgrywac przez zewnetrzny kompresor
jesli chcialbym kawalek exportowac na szybko z programu to zwyczajnie nie moge bo nie zabrzmi tak jak nalezy i tu jest glowny minus...no ale to samo tyczy sie miksowania na konsolecie.......

dzieki Zbynia.

dokladnie.
ale wlasnie o cos takiego mi chodzi. poniewaz mysle o Multiface (analog 8in/8out) wiec przykldadowo:
wychodze z DAWa czterema szynami stereo, kazda z nich puszczam na pare analog out > nastepnie sygnal obrabiany jest w czterech oddzielnych klockach analogowych > wraca przez cztery pary analog in.
rozumiem wiec, ze w TotalMixie moge spokojnie polaczyc (mixowac) te cztery wracajace pary stereo i DAW zobaczy juz jeden strumien, ktory bedzie mogl zostac zarejestrowany.
dobrze mysle?

do JackaH: chodzi mi po prostu o sprzetowy mixer (w sensie sumator) czyli urzadzenie ktore zmixuje sygnaly nie opierajac sie na procesorze komputera tylko wlasnych dsp.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 17 sie 2007, 15:59

......do lalone: bo musze to odrazu zgrywac przez zewnetrzny kompresor

dzieki Zbynia.

dokladnie.
ale wlasnie o cos takiego mi chodzi. poniewaz mysle o Multiface (analog 8in/8out) wiec przykldadowo:
wychodze z DAWa czterema szynami stereo, kazda z nich puszczam na pare analog out > nastepnie sygnal obrabiany jest w czterech oddzielnych klockach analogowych > wraca przez cztery pary analog in.
rozumiem wiec, ze w TotalMixie moge spokojnie polaczyc (mixowac) te cztery wracajace pary stereo i DAW zobaczy juz jeden strumien, ktory bedzie mogl zostac zarejestrowany.
dobrze mysle?

lepiej - mozesz wrocic do rme tymi 4 szynami i korzystajac z jakiegos klocka z wyjsciem cyfrowym(np.limiter) wyjsc z rme juz zmiksowanym sladem a do kompa zgrac wtedy po cyfrze juz kompletnie obtrobiony kawalek......czy cos w ten desen - routing jest praktycznie dowolny
gdyby bylo 16 in/out w analogu to juz mozna cuda wyprawiac.....
do JackaH: chodzi mi po prostu o sprzetowy mixer (w sensie sumator) czyli urzadzenie ktore zmixuje sygnaly nie opierajac sie na procesorze komputera tylko wlasnych dsp.
...

Awatar użytkownika
Lalone

Post autor: Lalone » piątek 17 sie 2007, 17:08

lepiej - mozesz wrocic do rme tymi 4 szynami i korzystajac z jakiegos klocka z wyjsciem cyfrowym(np.limiter) wyjsc z rme juz zmiksowanym sladem a do kompa zgrac wtedy po cyfrze juz kompletnie obtrobiony kawalek......czy cos w ten desen - routing jest praktycznie dowolny
gdyby bylo 16 in/out w analogu to juz mozna cuda wyprawiac.....
...

na cyfrze mam monitory akurat ale wiem o co chodzi.

16 in/out - to by bylo to... prawda.

ODPOWIEDZ