Akai MPC 2000XL + Cubase SX

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Zbynia
Re: Akai MPC 2000XL + Cubase SX

Post autor: Zbynia » środa 18 lip 2007, 09:33

niestety programy z mpc sa nie do wykorzystania

jedynie midi jako ulozenie i sample w wavach - .snd jest starym formatem ktory generalnie wypadl z obiegu dosc dawno

wszystkie ustawienia z programow musisz przeniesc recznie do samplera w ktorym bedziesz wrzucal sample - ja tak robilem na flstudio

nie wychodzilo brzmieniowo gorzej niz na mpc o ile bedziesz pamietal o tym by w step sequencerze dawac wszystkie kanaly na full bo graja na 3/4 gwizdka........

najgorsze ze poki co nie rozgryzlem jak rozgrzebac .all .......bez mpc oczywiscie

9009man

Post autor: 9009man » środa 18 lip 2007, 12:57

.........Witam wszystkich forumowiczów.
Pytanie może sie okazać banalne ale niestety nie potrafie sobie z nim poradzic, mianowicie.
Chciałbym aby w momencie puszczenia PLAY w akai automatycznie zaczynało sie nagrywanie w programie cubase
tempo ustawione takie samo w akai jak i w cubase oczywiscie i w karcie i w akai posiadam MIDI in out.
Jesli ktos ma doswiadczenie w konfigurowaniu midi w akai to prosze o pomoc.
ewentualnie może konfiguracja bedzie prostrza w programie ableton?
...
hej,

zarowno ableton jak i qbus daja sie latwo skonfigurowac w synchro z MPC.
nie znam dobrze 2000xl, ale domyslam sie ze wyglada to podobnie jak w innych MPC.
musisz ustawic MTC/MIDI clock - zalezy co ci odpowiada synchro wysylaie w mpc a w sekwencerze - wejsc w ustawienia synchronizacji - w qbusiu to okno transportu i tam juz masz pelne ustawienia - kto master a kto sluga itd....:0
w abletonie jeszcze latwiej, klikasz External MTC i juz ci MPC steruje abletonem.

jesli chcesz znac detale - polecam jak zwykle KOran MPCtkowcow - :
http://www.mpc-forums.com

tam znajdziesz odp....
nie wiem jak jest w mpc 200xl ale w mpc 1000 z tego co mi wiadomo nie jest to możliwe z mpc do cubasa bo cubase przyjmuje tylko sygnał midi time code mpc wysyła tylko midi clock natomiast w odwrotną stronę jak najbardziej ponieważ cubas wysyła midi clock !!tak to wygląda w przypadku mpc1000
...

no tak:) jak masz AKAI 2.0 OS......to moze i tak
ale czy ktos z wlascicieli MPC1000 jeszcze sie pazerni na wydatek 30 dolarow za JJ OS ?
chyba nie......
bo jak powiadaja - to najlepiej wydane 30 dolcow w zyciu:)))

reasumujac JJ OS - posiada MTC. clock i inne opcje synchronizacji,
u mnie smiga pieknie:) AKAI jest szefem a cubus clopem panszczyznianym:)

pozdro

9009man

Post autor: 9009man » środa 18 lip 2007, 12:59

...zasejwuj projekt jako midi - pozniej to midi wrzuc do cubase i rozbij na slady
sample zasejwuj osobno i wrzuc w sampler do odpowiednich trakow w cubase.........
WOW !!!!

chyle czola ponownie przed kolega ..:)

nie mialem o tym zielonego pojecia... - i pytanie jak mam to zrobic w MPC'tce ?? save w midi???? nie rozumiem.

dzieki za podpowiedz z gory

pozdro

WBH-2006

Post autor: WBH-2006 » środa 18 lip 2007, 13:54

... i pytanie jak mam to zrobic w MPC'tce ? save w midi???? nie rozumiem.

Mozna-mozna, w mpc500 jest opcja ustawienia sejwa sekwencji czy ma byc w formacie mpc czy midi (po prostu wypas!)

Co do tych programow z mpc, to juz rozkminilem ze jest opcja zgrania "obrobionego" sampla ponownie w mpc przez record main out - potestuje dzisiaj A reszte... coz trzeba bedzie narazie ustawiac recznie w soft-samplerze jak nie da sie zaimportowac

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 18 lip 2007, 22:08

no zgrywanie z main out to standart - wiekszosc bitow tak zgrywalem

a pozniej jeszcze limitowalem w mpc.....

jest to jakies wyjscie z sytuacji zeby juz obrobione zgrac

co do midi to wybierasz czy chcesz zapisac jako sekwencje czy jako midi - w 4k mialem jeszcze do wyboru czy midi 0 czy midi 1......roznicy akurat nie znam ale kontrolnie bralem 1 zawsze :))))

serg

Post autor: serg » czwartek 19 lip 2007, 10:23

Witam, ja obecnie jestem posiadaczem 2000XL, tracki zgrywam po przez main out do Cubase SX ( synchronizowane po przez port midi ) dużo tak producentów robi, potem można zrobić mix bitu już na kompie :)

mam takie pytanie z innej beczki do Was, jaki byście polecili preamp/compressor "lampowy" aby podczas zgrywania z winyla czy zgrywania tracków do PC dodać trochę analogowe ciepła :) ?

myślę nad zakupem Bellari Tube Compressor RP583

Awatar użytkownika
Cichy_Leonzio

Post autor: Cichy_Leonzio » czwartek 19 lip 2007, 12:10

...Witam, ja obecnie jestem posiadaczem 2000XL, tracki zgrywam po przez main out do Cubase SX ( synchronizowane po przez port midi ) dużo tak producentów robi, potem można zrobić mix bitu już na kompie :)

mam takie pytanie z innej beczki do Was, jaki byście polecili preamp/compressor "lampowy" aby podczas zgrywania z winyla czy zgrywania tracków do PC dodać trochę analogowe ciepła :) ?

myślę nad zakupem Bellari Tube Compressor RP583
...
nie wiem czemu chcesz dodawac "analogowego ciepla" do analogu. na ale skoro juz musisz to lepiej zgraj bez niczego z wosku, a pozniej dodaj tego ciepelka. bedziesz mial przynajmniej oryginalny trak na wypadek gdy cos nie bedzie jednak pasowac.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ