Nowa moda na mastering?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
grembo
Re: Nowa moda na mastering?

Post autor: grembo » czwartek 12 lip 2007, 12:34

Ja pracuje na Cubase

Czego mu brak? Jakie polaczenia? Ma Bus tracki, ma mozliwosc prostego podlaczenia analogowych urzadzen (external plugin), ma obsluge wielu wyjsc i wejsc - juz w moim przypadku raczej karta jest bariera (focusrite saff 26 - nie posiada DSP i wiekszej mozliwosci crosowania sygnalow wewnatrz czy obserwowania poziomow))

Nie pytam oczywiscie w kategoriach czy Cubase lepszy niz PT, tylko po prostu nie rozumiem czego mu brak i co trzeba planowac na poacztaku czego by nie mozna zmienic pod ow steam.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 12 lip 2007, 13:04

...Ja pracuje na Cubase

Czego mu brak? Jakie polaczenia? Ma Bus tracki, ma mozliwosc prostego podlaczenia analogowych urzadzen (external plugin), ma obsluge wielu wyjsc i wejsc [...]
Nie pytam oczywiscie w kategoriach czy Cubase lepszy niz PT, tylko po prostu nie rozumiem czego mu brak i co trzeba planowac na poacztaku czego by nie mozna zmienic pod ow steam....

Chodzi o to, by moc miec mozliwosc "podebrac" w dowolnej chwili sygnal z dowolnego miejsca w mikserze.
Jesli zbudujesz w Cubase miks, gdzie wzajemne elementy na siebie wplywaja, wyrzucenie ktoregos z nich wplynie na brzmienie. Nagle dodawanie grup w Cubase nie zawsze sie uda - nie mozna skierowac nowo utworzone grupy na te wczesniejsze - wynika to z kompensacji latencji i prawdopodobnie ta niedogodnosc nie zostanie nigdy usnieta, pzynajmniej w takiej implementacji aplikacji i sterownika ASIO.
Mozesz sie posilkowac sendami, ale to wszystko trzeba robic z glowa, lub zaplanowac caly mikser z gory do danej sesji.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 12 lip 2007, 13:31

Chodzi o to, by moc miec mozliwosc "podebrac" w dowolnej chwili sygnal z dowolnego miejsca w mikserze.

Nie pamietam niestety nazwy, ale na pewno gdzies widzialem i chyba mam w jakims archiwum darmowego VST ktory potrafil zapisywac wszystko co "slyszy" do WAVa. Wystarczy takiego wpiac w miejsce gdzie chesz "podebrac" i sprawa zalatwiona.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 12 lip 2007, 13:34

Kierowac grupy na grupe? W sensie drums jedna grupa i basy druga grupa, a z nich stworzyc grupe sekcja rytmiczna? hmmm - rzeczywiscie - nie znam takiej mozliwosci - choc zakladalem ze w nowym mozna to zrobic (posiadajac sprzetowy mikser i korzystajac z sekcji control room)

no coz :) o PT na razie nie mysle nie mowiac o stole analogowym - pozostaje czekac na zmiany w ASIO - albo dazyc do samowystarczlanosci, pozwalajacej na wyslanie do masteringu dobrze zrobione stereo :)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 12 lip 2007, 13:38

wystarczy takiego wpiac w miejsce gdzie chesz "podebrac" i sprawa zalatwiona.

nie zalatwiona, bo to nie musi byc na tym koniec. Kierowanie nie tylko ma dotyczyc samego momentu zgrywania - ale w przypadku stemow - sterowania np. po sidechain (ktore to z kolei w przypadku Cubase znowu trzeba robic na okolo )

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 12 lip 2007, 14:10

...Chodzi o to, by moc miec mozliwosc "podebrac" w dowolnej chwili sygnal z dowolnego miejsca w mikserze.

Nie pamietam niestety nazwy, ale na pewno gdzies widzialem i chyba mam w jakims archiwum darmowego VST ktory potrafil zapisywac wszystko co "slyszy" do WAVa. Wystarczy takiego wpiac w miejsce gdzie chesz "podebrac" i sprawa zalatwiona.

...
tez go widzialem, tylko wtedy nie wiedzialem czemu to sluzy :(

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 12 lip 2007, 15:27

chyba, ze na renderingu poszczegolnych stemow odtwarzasz zawsze caly miks pobierajac to, co potrzebne w danej chwili (dlatego wtracilem 3 grosze o komutacji sygnalow).

Ciekawe, jak to zrealizowac

Zadne pobieranie sygnalow "ze srodka" nie zalatwia sprawy, bo jezeli cokolwiek dynamicznego jest na sumie, to wszystko bierze w leb. W PT jakos by sie to dalo zrobic - z kazdego sladu send prefader, a kompresor na sumie sterowany sidechain z tych sendow - ale to przeciez idiotyzm, a poza tym wielopasmowe kompresory (np Waves) nie maja wejscia sidechain...

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » czwartek 12 lip 2007, 16:28

Jezeli chodzi o kierowanie grupy na grupe to fakt ostatnio spotkala mnie niemila niespodzianka i sie tego zrobic po prostu nie dalo. Tak samo z sidechainem - podobno sie go da podlaczyc ale do tej pory nie wiem jak ;P
lubie to co robie i jestem w tym dobry.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 12 lip 2007, 19:24

ostatnio spotkala mnie niemila niespodzianka i sie tego zrobic po prostu nie dalo. Tak samo z sidechainem - podobno sie go da podlaczyc ale do tej pory nie wiem jak ;P

Da sie zrobic prawie wszystko, ale niekoniecznie jest to wygodne i uniwersalne. W dodatku "pompujacy" w rytm stopy bas czy pad to przeciez nie musi byc efekt dzialania kompresji typu sidechain czyli duckowania basu stopa! Wydaje mi sie, ze taki efekt, jako niepozadany, najpierw uzyskiwalo sie za pomoca zwyklego kompresora na sumie - mocno za glosna stopa powoduje wlasnie taki efekt, jak w tym "teledysku z aerobikiem". I tu od razu widac, ze ten "stem mastering" sobie mozna o kant d4 rozbic, bo jak sie nagra oddzielnie bebny i oddzielnie bas, to realizator bedzie sie musial sporo napocic, zeby z calej sciezki bebenow wyseparowac stope i uzyc jej do pompowania basu czy pada. Nie mowie, ze ten sposob pracy jest zly, tylko to sie po prostu nazywa miks czy zgranie, a nie mastering

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 12 lip 2007, 23:28

Zadne pobieranie sygnalow "ze srodka" nie zalatwia sprawy, bo jezeli cokolwiek dynamicznego jest na sumie, to wszystko bierze w leb. **********************

Zakladam, ze na sumie nie ma procesorow dynamiki, szczegolnie limitera - tak, jak to chca masteringowcy.

Tak czy inaczej, przegwizdane z tymi stemami :)
Wystarczy ze na grupie bebnow bedzie kompresor i juz bedzie pod gorke :) Co nie znaczy ze sytuacja bez wyjscia.

ODPOWIEDZ