Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
Redakcja - Posty:1410
Re: Akai MPK49
autor: Redakcja » piątek 01 lut 2008, 13:31
...Właśnie tak się zastanawiałem, czy aby nie za niska ta cena w stosunku do możliwości. A zastanawiam się nad MPK, bo planowałem Korg Kontrol 49 niegdyś, ale skończyło się na kombinacji K61 i PK głównie ze względu na software. A jak mam za mało gałek podłączam jeszcze Photona 25. Ale dużo to wszystko miejsca zajmuje......
Tu akurat owa cena jest baaardzo atrakcyjna biorąc pod uwagę, że w tym sterowniku naprawdę mało jest kompromisów, bo nie ukrywam, że i takowe też się znajdą.
Generalnie jest to sprzęt dla "pętlarzy" live którzy potrzebują na dokładkę kawałek dobrej klawiatury. Czyli jeśli ktoś ma sampler innej marki niż Akai, a chce mieć pod ręką manualnie wszystko to, co ma seria MPC + kawałek fajnej klawiatury, to powinien natychmiast ustawić się w kolejce i prosić Najwyższego aby zabrakło
naboi 
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
-
marceli-szpak - Posty:78
autor: marceli-szpak » poniedziałek 04 lut 2008, 21:02
w djshop.pl jest jeszcze taniej 1359zl. dzwonilem tam i powiedzieli ze maja to juz fizycznie. zamowilem w piatek i mam nadzieje ze jutro do mnie dojdzie. zdam relacje.
niestety czytalem niepokojace recenzje jakoby kulaly sterowniki i soft do tej klawiatury. mam nadzieje ze update zamieszczony na stronie akai niweluje te braki.
jest tez sporo filmikow na youtube zamieszczonych przez jakiegos grubego rapera ktory dzieli sie swoimi spostrzezeniami co do mpk49 i prezentuje swoje patenty na obejscie niektorych problemow ze sprzetem:
http://www.youtube.com/profile_videos?user=TodaysbeatsTV
-
EMD - Posty:230
autor: EMD » poniedziałek 04 lut 2008, 21:34
Myślę że przydałby się w EiS test - przegląd klawiatur sterujących. Jest tego trochę, a nie każdy ma mozliwość "pomacania" i podziałania w celach testowych.
Sam jestem przed wyborem - albo MPK49 albo PCR500 i chętnie bym poczytał wrażenia i opinie mądrzejszych odemnie w tym temacie.
-
autor: marceli-szpak » wtorek 05 lut 2008, 11:17
klawisz juz dotarl. jest bardzo solidnie zbudowany i ciezki. wiecej informacji jak go podlacze
-
Redakcja - Posty:1410
autor: Redakcja » wtorek 05 lut 2008, 11:27
Ze sterownikami USB dla PC w przypadku MPK49 nie ma problemów. Instalują się bardzo sprawnie jako Urządzenie audio USB. Tu należy pamiętać, iż jeśli posiada się np. kamerkę USB z mikrofonem należy ją odinstalować. Inaczej system rzeczywiście nie zobaczy naszego kontrolera - już kiedyś o tym pisałem na łamach naszego magazynu.
Po instalacji sterowników USB w DAW-ie otrzymamy trzy porty wejściowe MIDI IN. Dwa pierwsze porty (MIDI IN 1 i 2) przenoszą komunikaty z regulatorów kontrolera (grupy A i B), natomiast port MIDI IN 3 przenosi wszystkie komunikaty wprost z wejścia sprzętowego MIDI In kontrolera.
Nowsza wersja softu edycyjnego (Vyzex MPK49 v. 1.02) oprócz poszerzonego o instrukcję upgrade systemu kontrolera manuala, wnosi tylko kilka poprawek kosmetycznych.
Nowy system operacyjny kontrolera (v. 1.03) poprawia działanie kółka pitch bender.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
-
KAFEL
A jak wygląda sprawa klawiatury - porównanie np. z Remote SL czy Axiom ? Czy jest częściowo doważona jak te wymienione ? Jak się zachowuje pod palcami ? Czy klawisze drgają po puszczeniu ?
-
KAFEL
... i czy jest głośna mechanika ?
-
autor: marceli-szpak » wtorek 05 lut 2008, 15:16
moje pierwsze doznania z tym sprzetem sa mieszane. praca klawiatury wydaje mi sie calkiem przyjemna choc nie mialem doczynienia z wieloma klawiszami, pady tez sa ok ale w sumie trudno to stwierdzic po godzinnie zabawy z klawiatura.
tylko czy mozna to nazwac zabawa? zabawa to cos przyjemnego a obsluga funkcji mpk 49 to jakas czarna magia.
czytam te manuale a jest ich sporo i sa tylko po angielsku i malo co rozumiem z tego[bynajmniej nie przez jezyk obcy]. nie znalazlem wytlumaczenia najwazniejszej opcji. jak skonfigurowac DAW zeby mozna bylo cieszyc sie funkcjami takimi jak arpegiator, note repeat, klawisze start stop record.
wszystko dziala pieknie jak mamy ustawione opcje na "internal" czyli mpk49 steruje wszystkim ale jak przelaczymy na "external" i nawet wybierzemy preset dla danego DAW [w moim przypadku Cubase 4] czyli synchronizacja wyplywa z DAW to przestaja dzialac funkcje MPk49.
pewnie jak pozna sie magiczna zasade jak to zrobic to bedzie wydawalo sie to banalne ale czemu nie ma tego w instrukcji?
moze mi ktos powie krok po kroku jak skonfigurowac cubasa poprawnie zeby dzialaly wszystkie funkcje MPK49?
czy musze ustawiac w cubase w remote devices pokolei wszystkie kontrolery? czy raz ustawione w programie Vyzex zostana rozpoznane przez cubase?
-
autor: marceli-szpak » środa 06 lut 2008, 01:19
poprzez utworzenie generic remote i zaimportowanie pressetu dla cubase znajdujacego sie na plycie oraz przez reczne stjuningowanie go udalo mi sie opanowac przyciski transportu: play rec, stop i przewijanie oraz fadery, knoby i przyciski pod faderami.
czego nadal nie rozumiem a nie jest to chyba nigdzie wyjasnione to jak skonfigurowac "project synchronization setup" zeby ustanowic cubasa jako master ktory wysyla midi time code/midi clock do slave czyli naszego mpk 49.
siegnalem tez do do instrukcji dolaczonej do cubasa i probowalem skonfiguowac wg. niej ale tez nic to nie pomoglo. pewnie cos robie zle.
czy trzeba podlaczyc kable midi do in/out interfacu audio i mpk49 zeby je zsynchronizowac? czy wystarcza somo podlaczenie kabla usb?
czy poza przelaczeniem w mpk 49 midi clock na external trzeba cos innego przelaczyc?
nie spodziewalem sie ze obsluga tej klawiatury sprawi mi tyle problemow.
-
KAFEL
Ponawiam prośbę o odpowiedź na wcześniej zadane pytania odnośnie samej klawiatury. Zlitujcie się na de mną, a ja w zamian się odczepię