TC PowerCore PCI MK II, czy Focusrite LiquidMix
- stevelukather
moze i powalajacy, dla mnie zdecydowanie nie, to jest jakis wynalazek nei majacy wiele wspolnego z prawdziwym neve czy SSL,
Tak naprawde to te wszystkie symulatory nie maja nic wspolnego z prawdziwym brzmieniem SSL czy NEVE,ja wczesniej napisalem,ze i URS i Duende to nie jest to samo co oryginal,a jesli nie jest to po co bulic taka kase za znaczek SSL.
i to wlasnie za to sie placi w przypadku np duende - to, ze kupujesz cos pod nazwa SSL, pozwala ci miec pewnosc co do pewnego standardu brzmienowego i braku nieprzyjemnych niespodzianek, ktorych pelno w przypadku URS (wydaje ci sie ze to dokladnie ten sam sound co w odpowiedniku, a tu nagle przekrecasz galke i nie dosc ze sound dziwny, zupelnie inny juz niz powienien byc przy takim przekreceniu w oryginale, to jeszcze odkrywasz ze tak naprawde urzadzenie jest nie do konca przewidywalne, bo nastawione na emulacje czyli udawanie czegos a nie brzmienie same w sobie)...
Zadnych niespodzianek nie ma na URS,po prostu brzmi bardzo dobrze,a wlasnie chyba cala mgia nazwy SSL,powoduje ze ludzie to kupuja,czy to jest koniec SSL-a jako producenta mikserow?Bo jesli ten klocek za 6 tys brzmi jak oryginal to na drzewo ze stolami 9000 i podobnej masci,pomijam fakt,ze po Duende nie da sie nagrac dzwieku.Stane z kazdym w zawody,ze na URS da sie zrobic zaj....sound i nie trzeba DUENDE,UAD 1,chociaz sam mam 2 UAD z pakietem NEVE.Po drugie ODUCK skad ta pewnosc,ze krecac galka w DUENDE masz dzwiek jak w oryginalnym SSL?Przeciez to tez emulacja,tylko,ze na nia pracuje osobny procesor i tyle.
[addsig]
Re: TC PowerCore PCI MK II, czy Focusrite LiquidMix
powiem tak : spróbuj odpalic 32 kanały na URS i wtedy znajdziesz odpowiedz dlaczego za duende trzeba tyle zapłacic. Komfort pracy z nie obciążonym procesorem czy tez nerwy przy dropowanych sesjach w obecnosci klienta lub nie daj boze wysypujacy sie komp ?
Polecam duende bardzo gorąco. W drugiej kolejnosci uad-1 razem z powercorem.
Polecam duende bardzo gorąco. W drugiej kolejnosci uad-1 razem z powercorem.
duende to nie emulacja - to sa TE SAME algorytmy przeniesione z cyfrowego ssla duzego
co do brzmienia i zachowania - porownywalem na zywo. chodzi o drobne detale, ale to one wlasnie decyduja o unikalnosci
konsolety mysle jeszcze dluuugo beda sie sprzedawaly - bo nie wszyscy traktuja je jak ty - wylacznie jako zbior EQ i kompresorow :) a duende to przeciez tylko (i az) to, opakowane w pudelko dla szarych smiertelnikow
a to, co sie dzieje obecnie z oferta firm SSL czy Neve to wcale nie ich koniec, a wrecz przeciwnie - chwala bogom, ze w koncu postanowili zwrocic sie ku drobniejszej klienteli, w tej chwili to jedyna sensowna droga rozwoju
"zajebistosc" sound URS - kwestia gustu. dla mnie to hochsztaplerka, probuja wmawiac ze to emulacje jakies, tymczasem to wcale nienadzwyczajne wtyki za zdecydowanie za duza kase. jedyne co mi sie podoba u nich to interfejs - ladne maja
(zreszta nawet jak nie bierzesz mnie na powaznie to zerknij na forum UA chociazby albo gearslutz - mnostwo slepych testow bylo robionych z udzialem URS i zawsze na szarym koncu, zreszta w niedawnym tescie Mastera tutaj na forum tez byly i tez kiepsko..)
nie rozumiem poza tym czemu stawiasz URS przeciwko Duende akurat(co to znaczy "po prostu brzmia dobrze"? bo dobrze to brzmi tez EQ sony oxford, tylko ma sie tak samo do Duende w kwestii charakteru jak piernik do wiatraka, skoro nie zalezy ci na wiernosci brzmienia SSL tylko na "fajnosci" blizej nieokreslonej ogolnej ;)
jest cala masa swietnych wtyczek ktore tez brzmia "zajebisce"
co do brzmienia i zachowania - porownywalem na zywo. chodzi o drobne detale, ale to one wlasnie decyduja o unikalnosci
konsolety mysle jeszcze dluuugo beda sie sprzedawaly - bo nie wszyscy traktuja je jak ty - wylacznie jako zbior EQ i kompresorow :) a duende to przeciez tylko (i az) to, opakowane w pudelko dla szarych smiertelnikow
a to, co sie dzieje obecnie z oferta firm SSL czy Neve to wcale nie ich koniec, a wrecz przeciwnie - chwala bogom, ze w koncu postanowili zwrocic sie ku drobniejszej klienteli, w tej chwili to jedyna sensowna droga rozwoju
"zajebistosc" sound URS - kwestia gustu. dla mnie to hochsztaplerka, probuja wmawiac ze to emulacje jakies, tymczasem to wcale nienadzwyczajne wtyki za zdecydowanie za duza kase. jedyne co mi sie podoba u nich to interfejs - ladne maja
(zreszta nawet jak nie bierzesz mnie na powaznie to zerknij na forum UA chociazby albo gearslutz - mnostwo slepych testow bylo robionych z udzialem URS i zawsze na szarym koncu, zreszta w niedawnym tescie Mastera tutaj na forum tez byly i tez kiepsko..)
nie rozumiem poza tym czemu stawiasz URS przeciwko Duende akurat(co to znaczy "po prostu brzmia dobrze"? bo dobrze to brzmi tez EQ sony oxford, tylko ma sie tak samo do Duende w kwestii charakteru jak piernik do wiatraka, skoro nie zalezy ci na wiernosci brzmienia SSL tylko na "fajnosci" blizej nieokreslonej ogolnej ;)
jest cala masa swietnych wtyczek ktore tez brzmia "zajebisce"
fan dobrego brzmienia ;)
- stevelukather
ODUCK,odbieram twoje wypowiedzi jak najbardziej powaznie,ale zrobilem kurcze na tym pare miksow i wszystkie brzmia cieplo a gora w overhedach i na vokalach jest piekna,jesli nie wierzysz moge wyslac ci mp3 i kazdemu kto uwaza ze trzeba kupowac DUENDE dla nazwy SSL i tzw.spokoju ducha,ja nie twierdze ze URS S-series brzmi jak SSL,po prostu brzmi bardzo dobrze.Tak pozatym to chyba najlepiej nauczyc sie korzystac przy nabijaniu z analogowego EQ i kompresora wtedy nie ma potrzeby klotni czy Duende jest potrzebne czy tez nie.Master w swoich testach uzywal kompresora a nie EQ S-series o ktorym rozmawiamy.Alanie Dirt,URS mozna odpalic na P4-3.2 Ghz ok 40 wiec nie jest taki procesorozerny,w czwartek po poludniu ci pokaze.Ja uwazam tak,jak kogos stac na Duende niech sobie kupi,mnie tylko chodzi tak naprawde o stosunek ceny do jakosci,na poczatku przeciez napisalem ze Duende brzmi tylko,panowie nie za te pieniadze.Pozdrawiam.
[addsig]
[addsig]
- stevelukather
. Komfort pracy z nie obciążonym procesorem czy tez nerwy przy dropowanych sesjach w obecnosci klienta lub nie daj boze wysypujacy sie komp ?
To o czym piszesz to wina Steinberga i Windowsa na niskim buforze,u mnie na Nuendo 3.x tez szarpie jak nie dam bufora 2048 ale na Maku i Logicu 7 nie ma prawa czegos takiego byci nie bylo nawet przy mocno obciazonym procku(G5 2x 2GHz).
[addsig]
To o czym piszesz to wina Steinberga i Windowsa na niskim buforze,u mnie na Nuendo 3.x tez szarpie jak nie dam bufora 2048 ale na Maku i Logicu 7 nie ma prawa czegos takiego byci nie bylo nawet przy mocno obciazonym procku(G5 2x 2GHz).
[addsig]
Wszystko sie zgadza Panowie, lecz mi chodzilo tez o koszty, a TC i Focurite zamykaja sie (podobnym) przedziale cenowym jaki moge poswiecic na zakup - do 3500zl.
...Wszystko sie zgadza Panowie, lecz mi chodzilo tez o koszty, a TC i Focurite zamykaja sie (podobnym) przedziale cenowym jaki moge poswiecic na zakup - do 3500zl....
wiec tc unplug - i wybierz pluginy ktore ci sa potrzebne
wiec tc unplug - i wybierz pluginy ktore ci sa potrzebne
- stevelukather
co sie tyczy URS ... czasami korzystam z URS 1980 symulacja SSLa . zupelnie inna góra ( robi sie ostro ) zupelnie inna "sklejka"" ..
Mnie zachwycil tylko EQ s-series i a-series API,reszta nie bardzo,zreszta w Duende ta kompresja tez nie jest nazdzwyczajna,nawet w oryginalnych mikserach ponoc nie jest nadzwyczajnie(oprocz bus kompresora) i dlatego wiekszosc realizatorow ma na zewnatrz Tubetech itp rozwiazania.
[addsig]
- stevelukather
S - SSL
A - API
N- Neve ...
Tak dokladnie jest,a kompresory tez dla mnie wala siara u gory,mysle ze akurat EQ sa warte uwagi,szcegolnie ten s i a.
[addsig]
Jesli DSP to UAD1 mozna kupic 1 wypasiona we wszystkie pluginy i 2 puste jako dopalacze i jeszcze zostanie na flaszke.
...
PC owszem robia ,,puste'' ale o ile wiadomo to karty uad zawsze sa wyposazone nawet minimalistyczne w sofcik
...
PC owszem robia ,,puste'' ale o ile wiadomo to karty uad zawsze sa wyposazone nawet minimalistyczne w sofcik