Co do mojego zestawu, to hm.. dla mnie to on jest artykulacyjnie(w wersji dost. komercyjnie) trochę lepszy od takich typowych zestawów jak w StormDrum, czy zestawy Wizoo oraz kity dołączane do soft-samplerów. Nie poruszam kwestii brzmieniowych, bo to oddzielny temat - tamte są obrobione, mój jest surowy.
Szczerze mówiąc, próbowałem z ciekawości porobić jakieś rzeczy typu demówki na wspomnianych kitach, włączając w to duże darmowe zestawy i mówiąc szczerze wszędzie jest podobny problem. Oddzielnie próbki te brzmią "wzorcowo", ale ułożenie naturalnie brzmiącej sekwencji innej niż bum-cyk-pam-cyk jest trudne. Podejrzewam, że duże znaczenie ma to, że np. kompresja jest aplikowana na pojedyncze sample, co na końcu daje zupełnie inny efekt niż kompresja aplikowana na ślad z zapisaną sekwencją.. Hi hat i werbel są bardzo czułe na takie zabiegi, a specyfika grania i pasmo jakie okupują powoduje, ze te elementy są cały czas na widelcu.. ITD
Miotełki znam - Scarbee ma dobre w SID i w SID_XL. Ja też mam, ale nie zrobione do końca, a szkoda

Ofczi - do BFD nie zaimportujesz własnych sampli, bo to jest instrument, a nie sampler. Sampler bębnowy tej jakości to Battery =>2, oraz inne uniwersalne, wymienione wcześniej. Z tego co piszesz, to jeśli instrument, to dla Ciebie najlepszy IMO będzie EZDrummer. O samplerach było wyżej.
Jesli chodzi o zastosowanie pluginów z BFD czy innym instrumentem, to oczywiście na każdym wyjściu instrumentu możesz uruchomić ich tyle, ile pozwoli Ci mikser twojego hosta i moc procesora.
pozdr