Jaki program do projektowania bębnów?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:
Re: Jaki program do projektowania bębnów?

Post autor: Kuma » wtorek 13 lut 2007, 19:33

Tigergold - Kity(akustyczne) ze StromDrum są ..takie zwyczajne. Dla mnie miarą jakości "artykulacyjnej" danego pakietu sampli akustycznych jest to, czy sekwencja z nich ułożona brzmi wiarygodnie solo. Wiadomo, że po nałożeniu żywych np. gitar na kwadratowe bębny z sampli sytuacja się poprawia. StormDrum nadaje się jako tako do prostych "rockowych" beatów i "rockowych" przebitek.

Co do mojego zestawu, to hm.. dla mnie to on jest artykulacyjnie(w wersji dost. komercyjnie) trochę lepszy od takich typowych zestawów jak w StormDrum, czy zestawy Wizoo oraz kity dołączane do soft-samplerów. Nie poruszam kwestii brzmieniowych, bo to oddzielny temat - tamte są obrobione, mój jest surowy.

Szczerze mówiąc, próbowałem z ciekawości porobić jakieś rzeczy typu demówki na wspomnianych kitach, włączając w to duże darmowe zestawy i mówiąc szczerze wszędzie jest podobny problem. Oddzielnie próbki te brzmią "wzorcowo", ale ułożenie naturalnie brzmiącej sekwencji innej niż bum-cyk-pam-cyk jest trudne. Podejrzewam, że duże znaczenie ma to, że np. kompresja jest aplikowana na pojedyncze sample, co na końcu daje zupełnie inny efekt niż kompresja aplikowana na ślad z zapisaną sekwencją.. Hi hat i werbel są bardzo czułe na takie zabiegi, a specyfika grania i pasmo jakie okupują powoduje, ze te elementy są cały czas na widelcu.. ITD
Miotełki znam - Scarbee ma dobre w SID i w SID_XL. Ja też mam, ale nie zrobione do końca, a szkoda .

Ofczi - do BFD nie zaimportujesz własnych sampli, bo to jest instrument, a nie sampler. Sampler bębnowy tej jakości to Battery =>2, oraz inne uniwersalne, wymienione wcześniej. Z tego co piszesz, to jeśli instrument, to dla Ciebie najlepszy IMO będzie EZDrummer. O samplerach było wyżej.
Jesli chodzi o zastosowanie pluginów z BFD czy innym instrumentem, to oczywiście na każdym wyjściu instrumentu możesz uruchomić ich tyle, ile pozwoli Ci mikser twojego hosta i moc procesora.

pozdr
bębniarz

Awatar użytkownika
Misiorro

Post autor: Misiorro » wtorek 13 lut 2007, 19:55

Jeżeli interesuje Cie emulowanie perkusisty w celach komercyjnych, polecam Drumkit from Hell Superior - na mój gust brzmi lepiej od BFD, ma więcej pazura. Jeżeli chcesz tylko projektować wstępne pomysły, które później rozwinie pałer z krwi i kości, wystarczy dowolny sampler. battery się nada, ale może być dowolny inny. Jeśli programujesz myszką, to dobry jest Cubase ze swoim logical editorem. Jeżeli grasz na klawiaturze, to wiadomo; jeżeli umiesz bębnić na padach, polecam Korg Padkontrol (note repeat!).
Survival w RP

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » środa 14 lut 2007, 00:19

tak naprawdę to do projektowania bębnów wystarczy tylko sekwencer audionp cubase i poprostu układa się poszczegolne próbki robisz sobie tyle tracków ile masz bębnów w zestawie i jedziesz, bez dodatkowych kosztów, potem pałker zagra ci to dokladnie jak chciałes tylko z naturalną artykulacją, przy pewnej wprawie można tak ukladac gary że mało kto się zetnie nie raz nabrałem perkusistów, mało tego często z żywego perkusisty w studiu trzeba zlożyć jakiś patern. BFD bardzo fajnie brzmi, w podstawowej wersji dobrze robi kit DW jednak ma to spore wymagania sprzętowe i podobno to dopracowywują, miałem raz z tym do czynienia ale komp mi zwariował kompletnie, dobrze że pożyczyłem do sprawdzenia bo bym wtopił wtedy, oczywiście komp miałem wtedy chyba zaslaby do tego. Tak czy owak chwile działało i brzmieniowo robiło wrażenie. Skusiłbym się gdyby tylko pojawiła się wolna gotówka :) ech

Awatar użytkownika
Ofczi

Post autor: Ofczi » czwartek 15 lut 2007, 02:15

powiem prosściej. nie potrzebuje zadnych instrumentow, potrzebuję sampler- prosta sprawa wbijam w kratke uderzenie i ukladam patterny po kolei od poczatku do konca, to mi gwarantuje idealny czas bębnów. szukam programu który może zrobić coś więcej z moich wavów, czy są takie np. które posiadają wbudowane efekty do upiększania brzmień, nadawania np ambience'u itd.?oczywiscie przydałyby się eleganckie kompresory, chociaż w sumie uzywajac c4 i l2, jakość mnie zadawala.

zastanawiam się nad tym bo przecież programy typu guitar rig, czy jakieś tam inne mają symulacje ustawienia mikrofonu do pieca czysymulacje głośników, nawet widziałem wirtualnego dboxa ostatnio.

co do drumkits from hell, nie bardzo mi odpowiadają,wprawdzie meshuggah i płyta frederika thorendala to bajka, ale już zbyt dużo ludzi tego uzywa.
Mam swoje próbki i wiem ze wycisne z nich sporo- tym bardziej mi one pasują bo to mój charakter, ja lubię takie zeppelinowe brzmienie ostatnio nawet podobają mi się bębny w queen.
na dobra sprawe przydałby mi się sampler który wygeneruje mi uderzenia od słabszych do mocniejszych, do tego żebym mógł nawet w nim wykonywać takie podstawowe rzeczy jak np. odwrócenie fazy, kiedy np werbel z otwartymi kanałami na spodzie i górze brzmi jak totalny kibel.

Pozdrawiam
Foo Fighters to mój klimat!

Marck9

Post autor: Marck9 » czwartek 15 lut 2007, 09:14

...powiem prosściej. nie potrzebuje zadnych instrumentow, potrzebuję sampler- prosta sprawa wbijam w kratke uderzenie i ukladam patterny po kolei
To spróbuj byle jaki sampler chociażby SFZ + własne sample oraz jak już ktoś wcześniej powiedział coś w stylu Logic Editora z Cubase. Powinno załatwić większość Twoich problemów.

Pozdrawiam
Marck9 - Warszawa

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » czwartek 15 lut 2007, 09:16

Mam swoje próbki i wiem ze wycisne z nich sporo- tym bardziej mi one pasują bo to mój charakter, ja lubię takie zeppelinowe brzmienie ostatnio nawet podobają mi się bębny w queen.
na dobra sprawe przydałby mi się sampler który wygeneruje mi uderzenia od słabszych do mocniejszych, do tego żebym mógł nawet w nim wykonywać takie podstawowe rzeczy jak np. odwrócenie fazy, kiedy np werbel z otwartymi kanałami na spodzie i górze brzmi jak totalny kibel.

--------------------
Sampler -Mach Five firmy MOTU- kupisz w Audio Factory za 1700.00 zł ma to wszystko o czym piszesz
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » czwartek 15 lut 2007, 09:39

EzDrummer z dodatkiem Vintage. Są miotełki i brzmi rewelacyjnie.

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » czwartek 15 lut 2007, 20:35

a może HALION jest bardzo uniwersalny do wszystkiego, możesz wtedy składać z cegiełek, jednym ruchem wymieniasz brzmienia bębnów pod cegiełkami, i chyba pusty nie jest taki drogie, osobno zalatw sobie próbki, dobry jest Bob Clermontain, Gigadrumm - sporo tam różnych próbek i uderzeń, poświęć trochę czasu , sam sobie z probek zrób kilka zestawów podstawowych których będziesz używał, w Halionie możesz stroić łatwo próbki i zmieniać ich inne parametry.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 15 lut 2007, 21:37

...EzDrummer z dodatkiem Vintage. Są miotełki i brzmi rewelacyjnie. ...
takie zeppelinowskie te miotelki - ale potwierdzam, slyszalem i widzialem,pieknie i prosto sie pracuje :)

ODPOWIEDZ