Saffire Pro 26 I/O a Presonus Firepod

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
grembo
Re: Saffire Pro 26 I/O a Presonus Firepod

Post autor: grembo » piątek 12 sty 2007, 19:12

ja jestem z Focusrite bardzo zadowolony. Odkad wylaczylem patent dodawany do plyt glownych Gigabyte do zarzadzania procesorem (takie brzydactwo co niby monitoruje temp. i przetaktowuje dynamicznie procesor) to nie mam z nim zadnych - ale to zadnych problemów.

Eq i Comp z plugin bundlesa wspaniale.

Ja sie nie roztkliwiam nad preampami - ale jako ze znam preampy wbudowane w interface:
-Rme
-Motu
-Hercules
te z Focusa uwazam za najciekawsze. Sa mozliwie przezroczyste (to nie typ tych ktore maja cos od siebie dodac, ale i nie tranasparetnych ale i jakos zimnych RME)

Od razu mowie ze nie mialem okazji sprawdzic Presonusów

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 12 sty 2007, 19:34

to ciekawy link

porownanie z focusrite RED - czyli topowymi preampami, poczynione wlasnie na saffire pro

nie same peany, ale konkretne przyklady dzwiekowe

Awatar użytkownika
somebody-someone

Post autor: somebody-someone » sobota 13 sty 2007, 11:15

Polecam szanownemu koledze, kupić najpierw interfejs, który odpowiada najbardziej potrzebom i możliwościom finansowym, a dopiero, gdy będzie już w Twoim posiadaniu - wybrać się do sklepu ze sprzętem komputerowy i potestować kilka kontrolerów (dobrze byłoby dowiedzieć się wcześniej czy i gdzie będzie taka możliwość. Pozdrawiam!
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..

Awatar użytkownika
jessman

Post autor: jessman » sobota 13 sty 2007, 12:59

...Polecam szanownemu koledze, kupić najpierw interfejs, który odpowiada najbardziej potrzebom i możliwościom finansowym, a dopiero, gdy będzie już w Twoim posiadaniu - wybrać się do sklepu ze sprzętem komputerowy i potestować kilka kontrolerów (dobrze byłoby dowiedzieć się wcześniej czy i gdzie będzie taka możliwość. Pozdrawiam!...

pewnie masz rację...z tym, że nie bardzo jest gdzie pójść w sprawie tych kontrolerów. Te które gdzies tam wyszukałem w necie, sa na chipsecie VIA niestety...a jesli chodzi o taki z chipem Texes Instrument (z tego, co słyszę na forum - najlepszy)...nie mogę zlokalizować niestety

Awatar użytkownika
ZomZom

Post autor: ZomZom » sobota 13 sty 2007, 17:07

Te które gdzies tam wyszukałem w necie, sa na chipsecie VIA niestety...a jesli chodzi o taki z chipem Texes Instrument (z tego, co słyszę na forum - najlepszy)...nie mogę zlokalizować niestety...

Do Polski mam wrażenie takie kontrolery nie docierają. Pozostaje e-bay, np takie coś się przewijało: http://www.unibrain.com/Products/p1394/FireCard400.htm
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Awatar użytkownika
somebody-someone

Post autor: somebody-someone » sobota 13 sty 2007, 17:40

"Szukajcie, a znajdziecie": Kontroler

Stawiasz piwo Bracie
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..

Awatar użytkownika
Panter

Post autor: Panter » poniedziałek 15 sty 2007, 19:45

Skoro już mowa o interfejsach i FireWire w tym temacie, to przedstawię mój problem.

Kupiłem niedawno Presonusa Firepoda. Bardzo często przerywa mi się łączność Firepoda z komputerem. Zapala się czerwona lampka i w aplikacji odtwarzającej dźwięk w komputerze wyskakuje błąd: No device output.

Moja konfiguracja sprzętu jest następująca:
Używam laptopa Asus A35L, FireWire jest na chipsecie Intela.
Uaktualniłem firmware i drivery do interfejsu.
Presonusa obsługują wyłącznie sterowniki ASIO Presonus. Windowsowskie sterowniki DirectSound są ustawione na obsługę karty zintegrowanej AC'97.

Czy mieliście podobny problem do mojego? W czym tkwi problem?

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 15 sty 2007, 19:48

Probowalem swoj interface (Focusrite 26) podlaczyc do firewire karty emu 1010 (element zestawu emu1212m), tam jest wlasnie chipset Intel - mialem dokaldnie to samo.

Wrocilem do Texas Instruments z pluyty glownej i jest ok :)

Leff

Post autor: Leff » poniedziałek 15 sty 2007, 21:54

Czy mieliście podobny problem do mojego? W czym tkwi problem?...
Sprawdź na stronie Presonusa, wydaje mi się, że sygnalizowano tam ten problem, chyba któryś z chipów Intela nie jest szczególnie udany, pamiętam, że niektóre karty graficzne również powodowały jakieś problemy.
Ja mam kontroler na chipsecie VIA i działa bardzo stabilnie. NIGDY, a mam Firepoda już kilka lat, nie miałem problemu ze stabilnością karty. Wywala się za to czasem Cubase LE. Ale to już całkiem inna bajka...
Pozdrówka - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
Panter

Post autor: Panter » poniedziałek 15 sty 2007, 22:10

...

Czy mieliście podobny problem do mojego? W czym tkwi problem?...
Sprawdź na stronie Presonusa, wydaje mi się, że sygnalizowano tam ten problem, chyba któryś z chipów Intela nie jest szczególnie udany, pamiętam, że niektóre karty graficzne również powodowały jakieś problemy.
Ja mam kontroler na chipsecie VIA i działa bardzo stabilnie. NIGDY, a mam Firepoda już kilka lat, nie miałem problemu ze stabilnością karty. Wywala się za to czasem Cubase LE. Ale to już całkiem inna bajka...
Pozdrówka - Leff...
A czy jest możliwe fabryczne uszkodzenie interfejsu?

ODPOWIEDZ