Zmiana monitorów

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
grembo
Re: Zmiana monitorów

Post autor: grembo » piątek 29 gru 2006, 13:52

Rozumiem, że mówisz o A7.

*************************\\\\

tak :)

A czego na nich słuchałeś i gdzie? Może właśnie o to chodzi, że usłyszałeś na nich prawdę o tym, czego słuchałeś. Nie tak? Czy poważnie są tak skopane jak mówisz?...

slucham na nich wszystkiego od wlasnych robot, poprzez cudze mix, poprzez referencyjne tracks z netu do profejsonalnie miksowanych kupnych sytuacji (CD - jazz do pop, czasem cos elektro). Gram tez sobie na nich na basie, czasem nagrywamy sobie setki male z nimi jako odsluchem (bass, piano, wokal preparowany)

Ogolnie nie przepadam za maksymalizowanymi nagraniami, i czym bardziej sa maksymalizowane tym bardziej slychac jak podly to efekt. Jazz, klasyka, muzyka poetycka brzmia fajnie i da sie sluchac. Pop - miazdzony do -9RMS jest jazgotliwy - bardzo nieliniowy.

Niewatpliwie jest w moich opiniach b.mocny subiektywizm.

Dlatego uwazam w sumie na zadnych malych kolumnach nie da sie masteringu robic i ze powinno sie do tego miec odpowiedni sprzet.

JEsli ukazanie tego jest wada, to cóż.... ADAM sa na tyle profesjonalne ze nie udaja ze sluza w 100% do wszystkiego :) To sa kolumny do robienia miks i to pozwlaja robic w 101% :) (ten jeden to za lapanie bledow z miksow robionych na innych kolumnach)

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » piątek 29 gru 2006, 14:25

...profejsonalnie miksowanych kupnych sytuacji (CD - jazz do pop, czasem cos elektro)...
I tu jest źle? To ja nic nie rozumiem. Czy te monitory to przerost formy nad treścią?

...Pop - miazdzony do -9RMS jest jazgotliwy - bardzo nieliniowy...
Może po prostu to nagranie jest źle zrobione? To też z płyt ze sklepu? Jak w takim razie radzisz sobie z pracą na tych odsłuchach? Nie masz ochoty ich wymienić?
Pytam o to wszystko, bo się zastanawiałem nad tymi monitorami.

...Dlatego uwazam w sumie na zadnych malych kolumnach nie da sie masteringu robic i ze powinno sie do tego miec odpowiedni sprzet...
*******************************8
To jest oczywiste, ale wyżej mówisz o zwykłej maksymjalizacji, nie chcę mi się wierzyć, że jest tak źle? Nie wiem, jak to rozumieć - jako wadę tych głośników, czy jako specyficzne ukazanie dźwięku mające pokazać jego szczegóły?? Ale chyba ty też nie jesteś pewien

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » piątek 29 gru 2006, 14:34

A może EQ masz przestawione i na miksach jest oki, bo mniejsza głośność średnia, a jak grasz coś "-9", to Ci wtedy wyłazi to wszystko?

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 29 gru 2006, 15:54

I tu jest źle? To ja nic nie rozumiem. Czy te monitory to przerost formy nad treścią?
akustyczna muzyka na nich to przyjemnosc, jazzgotliwy pop (np.aquilera, madonna) makabra. Ale nie wszystko Black Eyed cos tam - bardzo dobrze, Matthew Herbert - doskonale.

Absolutnie nie mam zamairu ich wymienic :) doskonale sie sprawdzaja w tym do czego je potrzebuje - sa to kolumny ktore sobie najprawdopodobniej wybralem na lata - wiec ucze sie ich.

A ze pokazuje ze maksymalizacje jest paskudna ? to w sumie nawet slychac na hi-fi

Ciezko jest rozmawiac o brzmieniu - musialbys sam wziac nagrania referencyjne, wlasne i inne wziac na test.

...Dlatego uwazam w sumie na zadnych malych kolumnach nie da sie masteringu robic i ze powinno sie do tego miec odpowiedni sprzet...
*******************************8
To jest oczywiste, ale wyżej mówisz o zwykłej maksymjalizacji, nie chcę mi się wierzyć, że jest tak źle? Nie wiem, jak to rozumieć - jako wadę tych głośników, czy jako specyficzne ukazanie dźwięku mające pokazać jego szczegóły?? Ale chyba ty też nie jesteś pewien ...

Adamy slyna ze szczegolowosci, planów - to wszystko jest w sumie podczas podnoszenia sredniej glosnosci "miazdzone"...wiec,po posluchaniu pieknie nagranego, malo dopalanego jazzu wrzucasz pop i ... czegos brak - raczej mi chodzi o cos takiego...

Kolumny te moge polecic i to zdecydowanie.

Lubia przestrzenne pomieszczenia :)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 29 gru 2006, 15:55

...A może EQ masz przestawione i na miksach jest oki, bo mniejsza głośność średnia, a jak grasz coś "-9", to Ci wtedy wyłazi to wszystko?...
mam opuszczony o -1db bass na tych kolumnach - wymagania pomieszczenia

ODPOWIEDZ