...Witam,
Najprościej wybierz sie do dobrego sklepu muzycznego i tam kup wtyki neutrika i odpowiadającą tobie ilość kabla mikrofonowego (np. proel z tej wyższej półki albo klotz). A tym że są 2 przewody w ekranie sie nie przejmuj;) Jeśli oplot jest dobry to nie bedzie problemów a o kable 3żyły+oplot ciężko;) No i weź ze sobą do muzycznego nożyk i zanim kupisz kabel sprawdź jak ten oplot wygląda- już pare razy sprzedawca mi zachwalał kabel i dopiero w domu zauważyłem że jest kicha.
A potem tylko lutownica i kabel gotowy:)
pozdrawiam...
Dobra rada. Wtyki to nawet mógłbym zdjąć z istniejących, bzyczących kabli - są to oryginalne Neutriki z pozłacanymi bolcami.
Niestety wczoraj dzięki uprzejmości sklepu Rock'n'Roll w W-wie wypożyczyłem jeden dość drogi kabel (Monster) i też bzyczy. Ciszej, ale bzyczy.
Na innym, zagranicznym forum studyjnym dowiedziałem się, że niektórzy użytkownicy Korga D3200 mieli podobne problemy. Radą okazały się filtry Shure A15RF. Takie małe ustrojstwa jak wtyczki, z jedne strony wtyka się kabel, druga idzie do przedwzmacniacza.
Szukałem ich Googlem w Polsce - zero hitów. Czy one się może u nas inaczej nazywają? A może ktoś zna jakiś odpowiednik? Te Shure'owskie są okrutnie drogie - prawie 50 funtów w UK za sztukę, a ja pewnie musiałbym kupić 8 sztuk...
Kolejna rzecz, jaką zauważyłem, to niepokojąco wysoka czułość wejść mikrofonowych mojego Korga. Zwykły mikrofon wokalowy wymaga włączenia tłumika i skręcenia wzmocnienia do jakichś 25%. Sygnału liniowego w ogóle nie da się podłączyć - przestereowuje cały czas, nawet jak wzmocnienie wejścia jest skręcone na zero i pad włączony. Do tej pory uważałem, że to dobra cecha (mniejsze wzmocnienie = mniej szumów), ale teraz zastanawiam się, czy to nie objaw tego samego problemu, który sprawia, że Korg jest tak wrażliwy na RF...
Marcin Bruczkowski
www.marcin.bruczkowski.com