Alesis M1 MK2 charczą ... wada czy tak one mają?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
sagitarius1
Re: Alesis M1 MK2 charczą ... wada czy tak one mają?

Post autor: sagitarius1 » niedziela 06 sie 2006, 14:52

...Mnie również wydaje się, że każdy odsłuch można przesterować ustawiając zbyt duży poziom basu.Każde monitory mają wartość graniczną w dole, poniżej której nic nie przenoszą.Dlatego właśnie, aby móc kontrolować dół podczas nagrania i miksu w małych instalacjach stosuje się dodatkowe urządzenia.Proponuje posłuchać na tych odsłuchach wzorcowo nagranej muzyki i to z zerową korekcją. Mam te odsłuchy, nagrałem na nich sporo i jestem zadowolony.Powtarzam nagrałem nie zmiksowałem.Podczas miksów poglądowych też nie miałem z nimi problemu....
Pod powyższą wypowiedzią podpisuję się rękoma i nogami.Mam m1mk2 od dwóch miesięcy i żadnych problemów.Nagrywam,miksuję i odtwarzam,często na dosyć dużych poziomach głośności-żadnych trzeszczeń,brzęków i tym podobnych.Wszystko kwestia odpowiedniej kontroli nad sygnałem.
A może po prostu kolega postawił monitory na drewnianym blaciku i to on wraz z ustawionymi na nim przedmiotami takie piękne kakofonie wygrywa?

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 06 sie 2006, 15:02

ja na roznych glosnosciach cwicze na ADAM A7 na basie, bez kompresora.

Mam wrazenie ze mam podobne efekty dzwiekowe gdy gram poza pasmem tych kolumn - na najnizszych strunach (struna B napewno jest poza ich pasmem). Efekt jest bardziej slyszalny gdy cwicze z aebersoldem , czyli powiedzmy calym bandem i jest tam stopa. Nie mowiac o podmuchach z bass-refleksu. przupuszczam ze gdyby nie on glosnik bylby biedny, bo cos z tym cisnieniem stac sie musi.

glosniki 6,5 cala

marcovandj

Post autor: marcovandj » niedziela 06 sie 2006, 17:43

......Mnie również wydaje się, że każdy odsłuch można przesterować ustawiając zbyt duży poziom basu.Każde monitory mają wartość graniczną w dole, poniżej której nic nie przenoszą.Dlatego właśnie, aby móc kontrolować dół podczas nagrania i miksu w małych instalacjach stosuje się dodatkowe urządzenia.Proponuje posłuchać na tych odsłuchach wzorcowo nagranej muzyki i to z zerową korekcją. Mam te odsłuchy, nagrałem na nich sporo i jestem zadowolony.Powtarzam nagrałem nie zmiksowałem.Podczas miksów poglądowych też nie miałem z nimi problemu....
Pod powyższą wypowiedzią podpisuję się rękoma i nogami.Mam m1mk2 od dwóch miesięcy i żadnych problemów.Nagrywam,miksuję i odtwarzam,często na dosyć dużych poziomach głośności-żadnych trzeszczeń,brzęków i tym podobnych.Wszystko kwestia odpowiedniej kontroli nad sygnałem.
A może po prostu kolega postawił monitory na drewnianym blaciku i to on wraz z ustawionymi na nim przedmiotami takie piękne kakofonie wygrywa?...
Odsluchy stoja fakt na drewnianym blacie biurka, ale owe brzeczenie bylo rowniez gdy staly na np lozku. czy kolega moglby odezwac sie do mnie na gg 8426930 i poradzic tak od siebie ? lub zostawic namiar na siebie to ja odezwe sie?? bo chcialbym to moc rozwiazac...pozdrowionka i dzieki za odpowiedzi

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 06 sie 2006, 23:31

podlacz bezposrednio do kompa i daj sygnal testowy od 20 do 20k plynnie.....

ustaw go na -3dB a w moonitorach daj czulosc na minimum

jesli bedziesz dalej mial brzeczenie to wynik jest prosty - monitory te to syf

KARKATAM

Post autor: KARKATAM » niedziela 06 sie 2006, 23:37

Ja miałem problem z głośnikiem wysokotonowym. Charczał i okazało się to wadą fabryczną. Po wizycie w serwisie wszysko działa poprawnie.
Przy nieprzesterowanym sygnale nie ma mowy o jakiś pierdach i charkach.
Fakt basy to te Alesisy emitują ale 10.000 Days brzmi świetnie

sagitarius1

Post autor: sagitarius1 » poniedziałek 07 sie 2006, 00:42

Odsluchy stoja fakt na drewnianym blacie biurka, ale owe brzeczenie bylo rowniez gdy staly na np lozku. czy kolega moglby odezwac sie do mnie na gg 8426930 i poradzic tak od siebie ? lub zostawic namiar na siebie to ja odezwe sie?? bo chcialbym to moc rozwiazac...pozdrowionka i dzieki za odpowiedzi...
Ciekawe to wszystko,ciekaw byłbym wielce wyników testu proponowanego powyżej,z ciekawości tej chyba sam taki teścik zorganizuję...
sam również pracuję ze sprzętem ustawionym na dużych rozmiarów drewnianym blacie,ale u mnie problem odzewu podłoża rozwiązały zwykłe podkładki z grubej,gęstej pianki-swoją drogą Alesis dostarczał jeszcze całkiem niedawno takie podkładki wraz z monitorami,nie mam pojęcia dlaczego już tak nie jest....
jeśli na neutralnym podłożu monitory nadal wydają niepożądane odgłosy,a jest pewność co do właściwej jakości sygnału,to być może rzeczywiście idzie tu o wadliwy egzemplarz.jedyną drogą uzyskania pewności byłby tu test drugiego zestawu...:)
eksperta nie chcę tutaj udawać,bo nim nie jestem,ale jeśli kolega będzie mieć pytania co do tych akurat monitorów,chętnie pomogę jak tylko będę potrafił:
gg 9670948

Awatar użytkownika
WPRZ

Post autor: WPRZ » poniedziałek 07 sie 2006, 13:35

Mam Alesisy od ponad roku i jestem z nich zadowolony. Kiedy jednak je kupiłem w jednym głośniku mi coś brzęczało przy większych poziomach głośnośći. Odkręciłem gwizdek i okazało się że wiązka kabli dotyka do tunelu BR. Po odsunieciu kabelków nie było już żadnych problemów, charczenia, brzęczenia itp.
http://www.zanimnapiszesz.prv.pl

Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:

Post autor: Tb_Studio » poniedziałek 07 sie 2006, 13:42

...Mam Alesisy od ponad roku i jestem z nich zadowolony. Kiedy jednak je kupiłem w jednym głośniku mi coś brzęczało przy większych poziomach głośnośći. Odkręciłem gwizdek i okazało się że wiązka kabli dotyka do tunelu BR. Po odsunieciu kabelków nie było już żadnych problemów, charczenia, brzęczenia itp....
HEHE znajomy miałe ten sam problem z Alesisami. Ogólnie zauważyłęm ze alesisy sa bardzo "problemo twórczymi" monitorami, lecz no nie ukrywam ze zapewne 70% tych problemów powstaje z winy złego użytkowania i nie stosowań sie do manuala.
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA

EMD

Post autor: EMD » poniedziałek 21 sie 2006, 09:26

Otoz kupuje monitory studyjne i jak narazie biore ze sklepu poszczegolne modele do domu i przesluchuje ...

Czy możesz sie podzielić informacją gdzie przed zakupem dają głośniki do domu na testy?
Sam bym tak chciał (i nie koniecznie z głośnikami)

KARKATAM

Post autor: KARKATAM » środa 23 sie 2006, 00:37

Chyba padł mi jeden z wysokotonowców w tych alesisach, raz drugi, mam ochotę weje*** je przez okno jak telewizor po mundialu!!!

ODPOWIEDZ