...Witam, posiadam nagrane tracki na Motifie, jednakże z uwagi na to, iż sygnał przechodzi do komputera poprzez mikserek Behringera oraz kartę M-Audio 24/96 ich dobra, początkowa jakość jest ograniczana.
....
Z czym porównujesz to co jest nagrane?
Jest takie zjawisko, że jak porównujesz dwa identyczne nagrania, i jedno jest cichsze, to ono brzmi gorzej. Może tutaj jest problem.
M-Audio i jakość audio
reżyser dźwięku, rencista
Re: M-Audio i jakość audio
...Witam, posiadam nagrane tracki na Motifie, jednakże z uwagi na to, iż sygnał przechodzi do komputera poprzez mikserek Behringera oraz kartę M-Audio 24/96 ich dobra, początkowa jakość jest ograniczana.
Czy da się czymś polepszyć brzmienie tych tracków? Słyszałem o kompresorze bądź przetwornikach, ale niestety nie mam pojęcia o tym czego w tym przypadku użyć, a nie mam zbyt dużo czasu na zgłebianie tego tematu w internecie - stąd moja prośba do Was.
Może wymiana karty dźwiękowej coś tu zmieni?
Oj. Na pewno nie wymiana karty dźwiękowej. Chyba, że jest z nią coś nie tak. Ale to łatwo sprawdzić programem RMAA.
Wysteruj sygnał maksymalnie z wyjścia liniowego Motifa i wepnij w wejśce karty dźwiękowej. Może zbyt słaby sygnał podajesz na wejście karty dźwiękowej.
Jeżeli ma wyjście cyfrowe to skorzystaj z połączeń cyfrowych.
Czy da się czymś polepszyć brzmienie tych tracków?
Hm. Problemu szukaj raczej u źródła tego brzmienia.
PS. Co znaczy "ich dobra, początkowa jakość jest ograniczana" ?
Hm. Jak to ograniczana ?
Czy da się czymś polepszyć brzmienie tych tracków? Słyszałem o kompresorze bądź przetwornikach, ale niestety nie mam pojęcia o tym czego w tym przypadku użyć, a nie mam zbyt dużo czasu na zgłebianie tego tematu w internecie - stąd moja prośba do Was.
Może wymiana karty dźwiękowej coś tu zmieni?
Oj. Na pewno nie wymiana karty dźwiękowej. Chyba, że jest z nią coś nie tak. Ale to łatwo sprawdzić programem RMAA.
Wysteruj sygnał maksymalnie z wyjścia liniowego Motifa i wepnij w wejśce karty dźwiękowej. Może zbyt słaby sygnał podajesz na wejście karty dźwiękowej.
Jeżeli ma wyjście cyfrowe to skorzystaj z połączeń cyfrowych.
Czy da się czymś polepszyć brzmienie tych tracków?
Hm. Problemu szukaj raczej u źródła tego brzmienia.
PS. Co znaczy "ich dobra, początkowa jakość jest ograniczana" ?
Hm. Jak to ograniczana ?