Płyta główna pada co 4 miesiące
zmien zasilacz i zmien asusa na cos co bedzie dzialac....asus zdechl....
Re: Płyta główna pada co 4 miesiące
ja mam Abit KV7 z chpsete (bleh) VIA - - - obecnie pracuje na temp. 52-65 stopni :)
............jeszcze sie nie spalil - poza tym Bios ma domyslnie wlaczone opcje wylaczenia kompa jesli temp. sie zbliza do niebezpiecznego poziomu
...ja tez stawiam na zasilacz!
a ze f-ma dobra, wlasnie patrze na piec basoiwy f-my EBS w ktorym mam zrabany preamp/tlumik.... bylo na poczatku - wyslalem do dystrybutora, znowu jest.... na produktach firmy graja wszyscy wielcy basu z wyjatkiem tych ktorzy graja na SWR, EDEN, AMpeg i Aquillar :)
.... wtych spsialych czasach i marka jeszcze nie jest gwarancja :)
............jeszcze sie nie spalil - poza tym Bios ma domyslnie wlaczone opcje wylaczenia kompa jesli temp. sie zbliza do niebezpiecznego poziomu
...ja tez stawiam na zasilacz!
a ze f-ma dobra, wlasnie patrze na piec basoiwy f-my EBS w ktorym mam zrabany preamp/tlumik.... bylo na poczatku - wyslalem do dystrybutora, znowu jest.... na produktach firmy graja wszyscy wielcy basu z wyjatkiem tych ktorzy graja na SWR, EDEN, AMpeg i Aquillar :)
.... wtych spsialych czasach i marka jeszcze nie jest gwarancja :)
...zmien zasilacz i zmien asusa na cos co bedzie dzialac....asus zdechl.......
Co polecasz w zamian za Asusa?
Co polecasz w zamian za Asusa?
gigabyte maja 6 lat gwarancji - co ich pewnie zmusilo do bardzo dokladnego zaprojektowania plyty :)
pokombinuj z tym zasilaczem moze jednak - nic innego nie jest stale polaczone z tymi plytami (wylaczajac monitor - ale to juz bylaby wyjkatkowo dziwna sprawa)
pokombinuj z tym zasilaczem moze jednak - nic innego nie jest stale polaczone z tymi plytami (wylaczajac monitor - ale to juz bylaby wyjkatkowo dziwna sprawa)
Zanim wymienisz zasilacz sprawdz czy napiecia są prawidłowe, oczywiście w czasie obciążenia np. prime95. Zwrócił bym też uwage na temperature chipsetu, by przy pełnym obciążeniu temperatura nie przekraczała 70 stopni.
Moim zdaniem to nie zasilacz tylko za duża temperatura , no chyba że ma jakieś skoki napięcia, ale wtedy też i inne elementy mogły by się psuć.
Moim zdaniem to nie zasilacz tylko za duża temperatura , no chyba że ma jakieś skoki napięcia, ale wtedy też i inne elementy mogły by się psuć.
no pisalem tu o tem, ale skoro nie odpisal to znaczy ze nie zadzialalo :D
70 stopni - hmmmmmmm , dla mojego to zdecydowanie za duzo - a przysadzisty Zalman juz mnie nawet nie ratuje :)
porgramy niektore pokazuja napiecia z plyty - niestety - to juz dla mnie za wysoka szkola jazdy
.... ale jesli ono incydentalnie skoczy - to nawet chlopak nie zdazy zobaczyc co sie dzieje
70 stopni - hmmmmmmm , dla mojego to zdecydowanie za duzo - a przysadzisty Zalman juz mnie nawet nie ratuje :)
porgramy niektore pokazuja napiecia z plyty - niestety - to juz dla mnie za wysoka szkola jazdy
.... ale jesli ono incydentalnie skoczy - to nawet chlopak nie zdazy zobaczyc co sie dzieje
temperatura rośnie 1 stopień co dziesieć sekund, więc nie ma co się bać a po drugie wyłącza test jak sie robia jakieś błędy w sytemie a przy przegrzaniu robia się napewno.
...temperatura rośnie 1 stopień co dziesieć sekund, więc nie ma co się bać a po drugie wyłącza test jak sie robia jakieś błędy w sytemie a przy przegrzaniu robia się napewno.
...
mnie sie rozchodzi o skoki napiecia -
ja uzywam hardware monitor
teraz mam 12,04 volt - jest goraco jak diabli, dysk 57stopni - cieplutko :(
i tak jest od 1,5 roku mniej wiecej :) a plyta smierdzi czasem, ale dziala :)
...
mnie sie rozchodzi o skoki napiecia -
ja uzywam hardware monitor
teraz mam 12,04 volt - jest goraco jak diabli, dysk 57stopni - cieplutko :(
i tak jest od 1,5 roku mniej wiecej :) a plyta smierdzi czasem, ale dziala :)
teraz mam 12,04 volt - jest goraco jak diabli, dysk 57stopni.
U mnie na dysku teraz mam 42 stopnie . Polecam wentylatorek koło dysku, 80mm wystarczy podłączony do 5V. Nie słychać go a dysk ma kilka stopni mniej . a przy okazji to mój kolega ma teraz w te upały też na dysku 57 stopni i cały czas mu sie komputer zawiesza.
A wracając do tematu to faktycznie skoki napięcia bardzo trudno wykryć patrząc tylko na miernik.
Może je powodować np.karta grafiki, która w pewnych momentach potrzebuje bardzo duzo energi, a zasilacz wtedy siada.
Ciekawe też czy te płyty gł były w serwisie wymieniane na nowe czy naprawiane?
U mnie na dysku teraz mam 42 stopnie . Polecam wentylatorek koło dysku, 80mm wystarczy podłączony do 5V. Nie słychać go a dysk ma kilka stopni mniej . a przy okazji to mój kolega ma teraz w te upały też na dysku 57 stopni i cały czas mu sie komputer zawiesza.
A wracając do tematu to faktycznie skoki napięcia bardzo trudno wykryć patrząc tylko na miernik.
Może je powodować np.karta grafiki, która w pewnych momentach potrzebuje bardzo duzo energi, a zasilacz wtedy siada.
Ciekawe też czy te płyty gł były w serwisie wymieniane na nowe czy naprawiane?
bez jaj - zasilacz ma spory...jade na 300 codegena od 3 lat...zero dziwnych opcji(grafika gf3 ti200),dwa dyski twarde ,emu1212,nagrywarka dvd.......
jak zdycha plyta to albo zasilacz podaje skopane napiecia(czasy chiefteca i ich cudow sie skonczyly.....2 lata temu....)
albo plyta jest dziadostwem i sie przegrzewa.....(czasy asusa tez sie skonczyly)
co polecam?dziadostwo w stylu asrocka.......polecam bo mam dziala i dziala stabilnie.......
o asusie tego bym nie powiedzial - mialem wiem(ok stara seria na nforce2)
temperatura moze stwarzac problemy - tyle ze ktos ten sprzet testuje na pewne zakresy temperatur.....a skoro przyczyna mialyby byc upaly to ten sprzet powinien zniknac z rynku bo przeciez nie spelnia zadnych wymagan.......
pozatym nie wiem czy wiesz ale po 3 naprawach/wymianach masz prawo do zwrotu pieniedzy co czym predzej wykorzystaj i zmien te dziadostwo za pewne nie male pieniadze na jakies dfi,epox czy abit albo gigabyte......
na asusa szkoda nerwow i kasy
to co wszyscy paplaja o super jakosci asusow kingstonow intela czy plextorow to zwykle pieprzenie.......niewiele majace z rzeczywistoscia wspolnego
jak zdycha plyta to albo zasilacz podaje skopane napiecia(czasy chiefteca i ich cudow sie skonczyly.....2 lata temu....)
albo plyta jest dziadostwem i sie przegrzewa.....(czasy asusa tez sie skonczyly)
co polecam?dziadostwo w stylu asrocka.......polecam bo mam dziala i dziala stabilnie.......
o asusie tego bym nie powiedzial - mialem wiem(ok stara seria na nforce2)
temperatura moze stwarzac problemy - tyle ze ktos ten sprzet testuje na pewne zakresy temperatur.....a skoro przyczyna mialyby byc upaly to ten sprzet powinien zniknac z rynku bo przeciez nie spelnia zadnych wymagan.......
pozatym nie wiem czy wiesz ale po 3 naprawach/wymianach masz prawo do zwrotu pieniedzy co czym predzej wykorzystaj i zmien te dziadostwo za pewne nie male pieniadze na jakies dfi,epox czy abit albo gigabyte......
na asusa szkoda nerwow i kasy
to co wszyscy paplaja o super jakosci asusow kingstonow intela czy plextorow to zwykle pieprzenie.......niewiele majace z rzeczywistoscia wspolnego