2.5GB RAM - za mało dla DFH 2 i EQWS?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
elvira
Re: 2.5GB RAM - za mało dla DFH 2 i EQWS?

Post autor: elvira » niedziela 02 lip 2006, 18:02

.........A masz wlaczony DFD?Jesli nie to wlacz...
Ja mam 2 giga 677 Mhz i Dual PD 950 i tez sie tnie bez DFD np w Stormdrums czy Colossusie.
Po odpaleniu DFD fruwa.
Pozdrawiam....
Spoko, widzę tam DFD ale nie mogę tego włączyć, jest odświetlone.
Możesz mi jakoś pomóć ? Odświetlone jest i w DFG 2 i w SC :/ ...
Otworz DFD menu(z Options)kliknij na srodkowy setting,w przypadku SC to chyba bedzie High polyphony,high memory,kliknij na guzik DFD active ,zapali Ci sie swiatelko,potem apply i exit i jestes w domu.Jesli sie cos tnie to poeksperymentuj i zmien np na low polyphony etc.
Powodzenia....
Wszystko było by ok gdybym w ogóle miał dostęp do DFD. W tym okienku mam tylko options i groupedit. W options nie ma nic o czym wspomnialeś.
Ludzie mówią, że mam zainstalować DFD, ale nie mam pojęcia skąd.

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » niedziela 02 lip 2006, 19:36

Wszystko było by ok gdybym w ogóle miał dostęp do DFD. W tym okienku mam tylko options i groupedit. W options nie ma nic o czym wspomnialeś.
...
Zainstaluj dowolny inny plugin Native Instruments z funkcją DFD ( Kontakt, Piano, Battery2 ) Możesz go potem odinstalować, DFD zostanie.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » niedziela 02 lip 2006, 20:29

...Zainstaluj dowolny inny plugin Native Instruments z funkcją DFD ( Kontakt, Piano, Battery2 ) Możesz go potem odinstalować, DFD zostanie....
Lecz ktoś tu pisał, że można go pobrać ze strony Native Instruments. Jakoś tam nie mogłem go znaleźć.

elvira

Post autor: elvira » niedziela 02 lip 2006, 21:36

...
...
Zainstaluj dowolny inny plugin Native Instruments z funkcją DFD ( Kontakt, Piano, Battery2 ) Możesz go potem odinstalować, DFD zostanie....
Dzięki. znalazłem tą instalke przy kontakt 2. Zainstalowałem i działa.
THX.

Awatar użytkownika
wierza

Post autor: wierza » poniedziałek 03 lip 2006, 09:56

Lecz ktoś tu pisał, że można go pobrać ze strony Native Instruments. Jakoś tam nie mogłem go znaleźć....
tez kiedys tego szukałem i nie znalazlem na stronie NI. instalka DFD extention jest na stronie:
http://www.soundsonline.com/techsupport.gold.shtml

działa z wszystkimi produktami EWQL bez problemu. polecam rowniez ustawiania reserved voices na 248, tak jak zalecaja.

pozdrawiam
www.wierza.com

Awatar użytkownika
gekon-bass

Post autor: gekon-bass » poniedziałek 03 lip 2006, 10:03

wszyscy macie ramy, procesor ale najwazniejszej rzeczy nie macie???
ramy nie sa spiete bezposrednio z procesorem... pomiedzy nimi jest tzw płyta główna! mam kolege co ma pentiuma 3Ghz ponad 1000 ramu i płyte asrockaa, ia ja mam atlona 1,7, 512 ramu i mój komp jest wydajniejszy, dlaczego?
płyta główna jest układem krwionośnym w kompie!
wiecj chbya nic nie musze wyjasniac...
kazdy słyszy to co chce słyszec i kazdy rozumie to co jest mu wygodniejsze..

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » niedziela 16 lip 2006, 12:59

Chciałbym jeszcze odświeżyć ten watek ponieważ ostatnio uzyskałem bardzo dużą poprawę w wydajności samplerów. Kluczową sprawą jest tu lokalizacja sampli. Mam osobny dysk, podpięty jako Master ( ! ) do kontrolera IDE, oba DVD sa jako SLAVE a oba dyski ( systemowy i sampler ) jako MASTER. To bardzo ważne. Ta sama konfiguracja kiedy oba dyski były na jednym kontrolerze ( Sampler na Slave ) chodziła dużo gorzej. Teraz mogę spokojnie grać na Akoustik Piano czy BFD z latencją 4 ms w trakcie gdy na drugim dysku leci defragmentacja lub ściągają się pliki przy transferze 256 kB/s ! Żadnych czkawek, praca dysku nie obciąża procesora. Jesli sample są na tym samym dysku, lub na Slave coraz wskazanie obciążenia procesora w samplerze skakało do wartości krytycznych. Polecam także program OO Defrag do defragmentacji partycji z samplami ( opcja Complete/Name ) Obecnie mam wolne 2,5 GB z 73 GB dysku i wszystko chodzi jak złoto.

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » poniedziałek 17 lip 2006, 22:59

Zapomniałem dodać ważnej informacji - mam 512 Mb RAM.

Soundchaser

Post autor: Soundchaser » poniedziałek 17 lip 2006, 23:07

...wszyscy macie ramy, procesor ale najwazniejszej rzeczy nie macie???
ramy nie sa spiete bezposrednio z procesorem... pomiedzy nimi jest tzw płyta główna! mam kolege co ma pentiuma 3Ghz ponad 1000 ramu i płyte asrockaa, ia ja mam atlona 1,7, 512 ramu i mój komp jest wydajniejszy, dlaczego?
płyta główna jest układem krwionośnym w kompie!
wiecj chbya nic nie musze wyjasniac......
Naspisz w jaki sposob ustaliles ze Twoj komp jest wydajniejszy.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 18 lip 2006, 11:33

gekon nie wymyslaj bzdur....
wydajnosc plyty zalezy od chipsetu
pozatym p4 3 ghz wcale nie jest super procesorem bo nigdy nim nie byl ale wydajniejszy jest napewno....
a jak cos z tym nie tak to kolega cos ma zle skonfigurowane czy podlaczone....

cichy dwa dyski masz do jednego ide jako master?to ciekawe jak ci sie to udalo ze wogole komp dziala bo tak sie nie da....
i gwarantuje ci ze bez procka dwurdzeniowego czy p4 z hyperem to nie pograsz jak cos w tle bedziesz robil z tych rzeczy co wypisales...

ODPOWIEDZ