Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
matiz
-
Kontakt:
Re: AKG K-141s czy K-240s?
autor: matiz » czwartek 24 lis 2005, 21:40
...140 sa niewygodne, bo maja za male poduszki i leza _na_ uszach....
Dzieki za odp ale ja nie pytałem o 140 tylko o 141 kontra 240...
A co za roznica? Rozmiary te same

-
Gerry
......140 sa niewygodne, bo maja za male poduszki i leza _na_ uszach....
Dzieki za odp ale ja nie pytałem o 140 tylko o 141 kontra 240...
A co za roznica? Rozmiary te same

...
A o tym to nie wiedziałem

...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...
-
Gerry
...dodam nie kupuj AKG 240 DF ,b 240 lub 141 monitor , w ogole proponował bym Ci zamkniete słuchwki , ...
Dlaczego zamknięte? Z tego co wyczytałem we wczesniejszych postach to zamkniete nadają sie gorzej do miksu a to też mam zamiar robić. Mają tendencje to przeładowywania basu itd, poza tym praca jest w zamkniętych bardziej męcząca niz w półotwartych. Bede wdzieczny za info i pozdrawiam!
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...
-
Master
autor: Master » piątek 25 lis 2005, 09:19
......dodam nie kupuj AKG 240 DF ,b 240 lub 141 monitor , w ogole proponował bym Ci zamkniete słuchwki , ...
Dlaczego zamknięte? Z tego co wyczytałem we wczesniejszych postach to zamkniete nadają sie gorzej do miksu a to też mam zamiar robić. Mają tendencje to przeładowywania basu itd, poza tym praca jest w zamkniętych bardziej męcząca niz w półotwartych. Bede wdzieczny za info i pozdrawiam!...
Do miksu ogólnie nie nadaja sie zadne słuchwski , może do kontroli niektórych aspektów , jednak jak znam zycie na pewno sa tacy co potrafia dobrze zmiksowac materiał w słuchwakach .,W moim przypadku zamkniete lepiej sie sprawdzaja własnie przez całkowite odizolowanie od swiata :) tak to prawda bass moze byc potezniejszy , jednak to jaki jest bas zalezy od tego jakie masz słuchwki :) abstachujac , z dwóch modeli AKG , 240 Studio jest lepszym i wygodniejszym rozwiazaniem.
-
MB
Dlaczego zamknięte? Z tego co wyczytałem we wczesniejszych postach to zamkniete nadają sie gorzej do miksu a to też mam zamiar robić.
fatalny pomysł, jesteś skazany na sromotną porażkę
a tak przy okazji: jak myślisz jaką najniższą częstotliwość fali są w stanie wyprodukować słuchawki w objętości kilku cm3 ?
-
mlodyGrzesiek
autor: mlodyGrzesiek » piątek 25 lis 2005, 11:02
"a tak przy okazji: jak myślisz jaką najniższą częstotliwość fali są w stanie wyprodukować słuchawki w objętości kilku cm3 ?..."
no wlasnie.
jaka to czestotliwosc??
-
mel
...k271s odpadają ponieważ jest to konstrukcja zamknięta a mi zależy na półotwartej....
...Mają tendencje to przeładowywania basu itd, poza tym praca jest w zamkniętych bardziej męcząca niz w półotwartych.
Teoretycznie masz rację, jednak jakims cudem bas w tych sluchawkach jest DUZO wierniejszy i lepszy jakościowo niz w 240S. Natomiast ciekawe rozwiazanie obudowy polegające na umożliwieniu dostepu powietrza do słuchawek, mimo iz są zamkniete - powoduje, ze praca w nich nie jest tak męcząca jak praca w innych sluchawkach zamknietych.
Reasumując, sa to swietne sluchawki, w ktorych w zadnym momencie nie wystepują negatywne cechy sluchawek zamknietych, utrzymując jednoczesnie dobre ich cechy, jak np. izolacja od otoczenia.
-
BRAF1 - Posty:162
, jednak jak znam zycie na pewno sa tacy co potrafia dobrze zmiksowac materiał w słuchwakach
Oczywiście że tak, wbrew temu co pisze MB.
Była już o tym mowa.Są tacy co robią miksy tylko na słuchawkach.Wiadomo ze zdecydowanie lepsze miksy wyjdą przy odsłuchiwaniu na monitorach, ale na słuchawkach ponoć też się da.Będzie gorzej zmiksowane ale będzie.W domowych warunkach, kiedy akustyka pomieszczenia jest kiepska słuchawki chyba są dobrym rozwiązaniem.
Na przykład miks pierwszej płyty zespołu Sisters był zrobiony przy pomocy tylko i wyłącznie słuchawek.A jak brzmi!!!
.,W moim przypadku zamkniete lepiej sie sprawdzaja własnie przez całkowite odizolowanie od swiata :) tak to prawda bass moze byc potezniejszy , jednak to jaki jest bas zalezy od tego jakie masz słuchwki :) abstachujac , z dwóch modeli AKG , 240 Studio jest lepszym i wygodniejszym rozwiazaniem. ...
AKG k271 ponoć są takimi słuchawkami, które maja w miarę( jak na słuchawki) dobry bas. Choć to konstrukcja zamknięta, komfort pracy i detale jak przy półotwartych....
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.
-
mel
Na przykład miks pierwszej płyty zespołu Sisters był zrobiony przy pomocy tylko i wyłącznie słuchawek.A jak brzmi!!!
Ta plyta czesto jest podawana jako przyklad dobrego miksu zrobionego na niedrogim sprzecie. Tyle ze, przepraszam - z calym szacunkiem dla tworcow - ale wiele do miksowania to tam raczej nie bylo...
Tam jest po prostu fajny pomysl na muzę.
-
Master
autor: Master » piątek 25 lis 2005, 11:50
...
Zastanawiam sie kto Ci takich głupot naopowiadał ? Jeśli chodzi o pierwsza płytę SISTARS , to uwierz mi ze słuchawki nie były tym na czym tylko miksowali, a po drugie , akurat w tym przypadku MASTERING miał generalne znaczenie - Jacek Gawłowski spędził naprawę dużo czasu podczas masteringu tego materiału i zapewniam Cie ze to co było przed i po masterze to sa dwie różne bajki