TUBE MP Studio Project - czy ktoś go słyszał?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
grembo
Re: TUBE MP Studio Project - czy ktoś go słyszał?

Post autor: grembo » niedziela 28 maja 2006, 00:46

......Tu nie jest tak zle, ale ocieplenie ktore daje ta lampa w nim jest mocno obciachowe. Okreslibym go ze jest ciemny.

A juz jak sie nagra na nim po kolei kilka sladow (bass, wokale, gitara) to sie zra te slady jakos (nie wiem jak to wylumaczyc, ale coraz wiecej buły jest nie ciepla)

...

Tanie urzadzenia ARTa sa rzeczywiscie jedynymi niskobudzetowymi preampami, w ktorych w ogole slychac lampe . Rzeczywiscie niestety mula, ale mam taki maly polrackowy preamp z kompresorem i do basu nie ma nic lepszego. Wokal jednak... niekoniecznie....

Hmmm - jestem basista i wole nagrywac bez preampu ART niz z nim (NA SZCZESCIE MAM AKTYWNA elektronike Bartollini NTMB).

Wyciga w basie ow ART takie 120-160 - ktorego w basie nie lubie miec podbitego

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » niedziela 28 maja 2006, 11:10

...Czy warto kupic budżetowy preamp TUBE MP Studio Project-czy ktoś go słyszał?

http://www.eis.com.pl/virtual/article.php?sid=1538...

Posłuchaj sobie porównawczych przykładów z SM Pro Audio TB-101

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 28 maja 2006, 13:03

Hmmm - jestem basista i wole nagrywac bez preampu ART niz z nim (NA SZCZESCIE MAM AKTYWNA elektronike Bartollini NTMB).

Wyciga w basie ow ART takie 120-160 - ktorego w basie nie lubie miec podbitego.

Rzecz gustu - ja akurat, przynajmniej na scenie, lubie wlasnie ten zakres sobie lekko podbic.

Poza tym nagrywajac basistow nie pytam sie ich, jak chca, tylko nagrywam - efekty sa dobre, o czym sie wielokrotnie przekonali - chyba, ze nie dopatrze i jakis madry majacy korektor w gitarze ustawi go inaczej niz na srodek

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 28 maja 2006, 13:16

...Hmmm - jestem basista i wole nagrywac bez preampu ART niz z nim (NA SZCZESCIE MAM AKTYWNA elektronike Bartollini NTMB).

Wyciga w basie ow ART takie 120-160 - ktorego w basie nie lubie miec podbitego.

Rzecz gustu - ja akurat, przynajmniej na scenie, lubie wlasnie ten zakres sobie lekko podbic.

Poza tym nagrywajac basistow nie pytam sie ich, jak chca, tylko nagrywam - efekty sa dobre, o czym sie wielokrotnie przekonali - chyba, ze nie dopatrze i jakis madry majacy korektor w gitarze ustawi go inaczej niz na srodek ...

Dokladnie :) sa basisci uwielbiajacy dzwiek AMPEG (on wlasnie ma cos z tego brzmienia). Ja jestem zapyzialym EBSowcem - ktory jest jasny, liniowy etc.

Jestem do tego dziwiakiem ktory lubi dzwiek starszawych strun (tuz przed momentem kiedy usiada) - ktore same w sobie brzmia ciemniej.

Polecam nagrania Steve Swallow (carla Bley, scofield). Tam bas jest ciemniejszy - ale nie dzieki lampie ;) on w celu wyciagania tych czestotliwosci o ktore mam zal do ART gra prawie na gryfie - ale kostka - gdyby nie to, bas by sie "zgumil" bo te czestotliowsci (120-160) jakby odbieraja atak.

...a z wlasnego doswiadczeni jako basisty - basista nie ruszy wlasnej elektroniki jak odsluch dostanie z duzo iloscia basu (najlpesze sluchawki wlsnie dla Nas-basistow). Jesli tego nie ma najczesciej basmeni pchaja sie z nagrywaniem do rezyserek-zeby ow bas poczuc :)

ODPOWIEDZ