Mikrofon wstęgowy kontra pojemnościowy

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
BRAF1
Mikrofon wstęgowy kontra pojemnościowy

Post autor: BRAF1 » niedziela 21 maja 2006, 21:59

Witam!

Zastanawiam sie nad mikrofonem wstęgowym.Czy ktos ma doswiadczeniu w nagrywaniu wokalu tym mikrofonem.Jak wiem ma on charakterystyke ósemkową, co jednak nie przeszkadza w nagrywaniu wokalistów solistów.Chodzi mi jednak o to jak wygląda porównanie nagrania tym mikrofonem do mikrofonu pojemnościowego.Jak siedzi taki wokal w miksie i.t.d.

Narazie wiem tyle, że wstęgówka uwydatnia niskie tony, a mało wysokich, ale jak to jest w praktyce.Może dzięki temu jest taki wokal łatwiejszy do miksowania? Jak to z tym jest?

Bardzo proszę o opinie? Z góry dziękuje!
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.

Awatar użytkownika
force

Re: Mikrofon wstęgowy kontra pojemnościowy

Post autor: force » niedziela 21 maja 2006, 22:08

EiS Maj 2006
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » poniedziałek 22 maja 2006, 08:34

Nie, zdecydowanie nie jest to dobry wybór do tego celu. Aczkolwiek przydatne w kilku innych zadaniach, np. w nagraniu gitar elektrycznch, dzis juz nikt nie stosuje mikrofonów wstęgowych do wokalu ze względu na ograniczone pasmo w górnych obszarach.

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » poniedziałek 22 maja 2006, 08:47

...Witam!

Zastanawiam sie nad mikrofonem wstęgowym.

Kup najnowsze EiS. Na CD masz porządną dawkę majka wstęgowego .
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

BRAF1

Post autor: BRAF1 » poniedziałek 22 maja 2006, 09:27

...Nie, zdecydowanie nie jest to dobry wybór do tego celu. Aczkolwiek przydatne w kilku innych zadaniach, np. w nagraniu gitar elektrycznch, dzis juz nikt nie stosuje mikrofonów wstęgowych do wokalu ze względu na ograniczone pasmo w górnych obszarach.

MD....

Bardzo dziękuje za bardzo cenną informacje.Rzeczywiście z tym górnym pasmem to jest kiepsko, jak wynika z próbek które słyszałem, choc artyykół w majowej EiS bardzo chwali ten mikrofon, więc myślałem że może wokal dobrze się na nim nagrywa, pomijając tą nieszczęsną górę, choc niektórzy wokaliście nagrywają na wstęgówkach.

Pozdrawiam!
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.

ODPOWIEDZ