Który "monitor" wybrać...

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
SATOR
Który "monitor" wybrać...

Post autor: SATOR » czwartek 18 maja 2006, 10:12

Proszę o pomoc i w miarę szybka odpowiedź!!!!

Rzućcie okiem na te monitorki i który warto kupić (dysponuje kwotą 500 zł bo mam w tym roku dużżżo domowych wydatków, więc pewnie długo nie będę miał kasy by wydać je na porządny sprzęt)??? No i dopiero zaczynam się w to „bawić”!!!!

http://www.infomusic.pl/index_wiecej.php?id_art=1431

http://www.musicaudio.pl/product_info.php/cPath/37_53/products_id/474

http://www.musicaudio.pl/product_info.php/cPath/37_53/products_id/475

http://mc.glasspalace.pl/go/_info/?id=1626

http://mc.glasspalace.pl/go/_info/?id=1625

http://naglosnienie.djshop.pl/

lub może znasz jakieś inne do 500 stówek:)

Jak się sprawdzają w niskich tonach i czy w miarę można kontrolować te rejony za pomocą tych monitorków na poziomie początkującym. Czy są jakieś elektroniczne pomruki? I najważniejsze czy nie SZUMIĄ i nie wydają podźwięku gdy pracują (choć wiem, ze za tą cenę musza szumieć to który najmniej:P)

Jeśli ktoś ich używał i miał przyjemność na nich pracować to proszę o odpowiedź, bo nie mogę znaleźć żadnych testów na nich.

Pozdrawiam i z góry dzięki

W szumię mogę kupić jeszcze pasywne ze studia które wymienia sprzęt za niską cenę, bo mam wzmacniacz, ale nie chce pasywnych....

Mam 24 lata i pochodze z Gdańska. Jestem studentem. „Aktywna” przygodę z muzyką zacząłem dopiero pół oku temu i nie posiadam w tym kierunku żadnego wykształcenia (tzw. laik). Od samego początku pasjonował mnie hip-hop, r’n’b...

Awatar użytkownika
acoto

Re: Który "monitor" wybrać...

Post autor: acoto » czwartek 18 maja 2006, 10:28

Zapomnij... jeśli poważnie myślisz o tym o czym piszesz.

Jedyne w miarę rozsądne ,budżetowe rozwiązanie to 700 zeta za

T.Box 06cośtam.

Awatar użytkownika
ElvisKing

Post autor: ElvisKing » czwartek 18 maja 2006, 11:29

Popieram przedmowce.Sprzedaj nerke lub cos w tym stylu i kup T.Boxy Nf06.Wiem ,ze 200 zl wiecej moze byc problemem, ale warto zainwestowac!Propozycje, ktore podales nie zasluguja na miano monitorow studyjnych :)
UWAGA TEN POST ZOSTAL NAPISANY PO CONAJMNIEJ 2 PIWACH :) !!!

Awatar użytkownika
Jarecky

Post autor: Jarecky » czwartek 18 maja 2006, 18:21

......

Tym bardziej ze The Box 06A, to praktycznie to samo co NADY SM250A. Mialem oba modele i faktycznie, roznica tylko w nazwie, no i w cenie oczywiscie, bo graja identycznie. Kup sobie T.Box'y.

BRAF1

Post autor: BRAF1 » czwartek 18 maja 2006, 21:20

.........

Tym bardziej ze The Box 06A, to praktycznie to samo co NADY SM250A. Mialem oba modele i faktycznie, roznica tylko w nazwie, no i w cenie oczywiscie, bo graja identycznie. Kup sobie T.Box'y....

...ale one podobno szumią.

Dlaczego nie chcesz pasywnych skoro masz wzmacniacz, nie wiadomo co za dziadostwo tam dodają jako wzmacniacz do tych głośniczków Box 06A, a dobry stary amplifierek można kupic za grosze na allegro, np. firmy Nad słynącej ze wzmacniaczy audiofilskich, neutralnych.Taki wzmacniacz na pewno będzie lepszy od czegos tam dołożonego za pare złotych do tych kolumienek.

Pasywne są tańsze bo nie płacisz kupe kasy za badziewny wzmacniacz, a za tą samą kase co monitorki aktywne masz lepsze pasywne np:

KRK ST6 (ponad 300 zł za sztukę)

Alesis pasywne (ok.500 zł za sztukę)

Tannoy pasywne(ok.600 zł za sztukę)

Behringer pasywne (ok.400 zł za sztukę)
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.

RE2t

Post autor: RE2t » czwartek 01 cze 2006, 12:57

ja mam aktywne monitorki KRK i uwazam ze to gada i nie tylko ja tak uwazam bo jesli prawie wszystki stoiska na targach w Frankfurcie przeprowadzaly prezentacje na tych monitorach to chyba znaczy ze to gada wiec nie jest to tylko moje zdanie :) z tego co wiem to zmienil sie dystrybutor z ntt na anymedia czy jakos tak jak by cie interesowalo to moge ci jakis link przeslac pozdro

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 01 cze 2006, 13:07

prawie wszystki stoiska na targach w Frankfurcie przeprowadzaly prezentacje na tych monitorach

Kit wciskasz, kolego. Na na stoiskach MusikMesse jest pełna różnorodność monitorów, zazwyczaj wykorzystuje się te marki, z którymi powiązany jest producent. Jeśli się upierać na wskazywanie jakichś minimalnie odstających popularnością od średniej faworytów to raczej Mackie i Genelec.

Awatar użytkownika
SATOR

Post autor: SATOR » wtorek 04 lip 2006, 11:39

Dzięki za wypowiedzi. Przez ten czas dozbierałem i kupie T.Boxy....
RE2t podaj linka to tych KRK...tx
Mam 24 lata i pochodze z Gdańska. Jestem studentem. „Aktywna” przygodę z muzyką zacząłem dopiero pół oku temu i nie posiadam w tym kierunku żadnego wykształcenia (tzw. laik). Od samego początku pasjonował mnie hip-hop, r’n’b...

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 04 lip 2006, 11:45

ale nady sa straaaaaaaaaaaaszne

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 04 lip 2006, 11:46

rozumiem ze te t.box to cos podobnego

ja z tanszych tez spokojnie polecilbym KRK rokit ktrores lub behringery truth

ODPOWIEDZ