Firewire - jak połączyć?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
rosa
Firewire - jak połączyć?

Post autor: rosa » środa 10 maja 2006, 19:48

witam, mam pytanie odnosnie firewire. chcialbym sie zaopatrzyc w kontroler daw pracujacy przez firewire tylko nie wiem co mam kupic do komputera zeby przez lacze firewire go do niego podlaczyc. z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Re: Firewire - jak połączyć?

Post autor: yaniki » środa 10 maja 2006, 19:58

Przyznam, że nie do końca rozumiem Twoje pytanie, ale najprawdopodobniej odpowiedź brzmi "nic", tzn. nic specjalnego nie musisz kupować. Jeśli Twój komputer posiada złącze FireWire i kontroler, który zamierzasz kupić również, to potrzebujesz jeszcze tylko kabla, żeby połączyć jedno z drugim (no, jeszcze trzeba będzie najprawdopodobniej zainstalować sterowniki z płyty dostarczonej wraz z kontrolerem).

Tyle, że wydaje mi się, iż oferta kontrolerów na FW jest mała w porównaniu do tych na USB. FW to raczej łącze używane przez interfejsy audio (i to na ogół te lepsze).

Awatar użytkownika
rosa

Post autor: rosa » czwartek 11 maja 2006, 10:49

a jesli moj komputer nie posiada złącza FireWire to gdzie je moge zakupic ? jakbyscie mogli podac jakies namiary bylbym z gory wdzieczny. pozdrawiam

Awatar użytkownika
Marc.De.Marx

Post autor: Marc.De.Marx » czwartek 11 maja 2006, 12:45

Na dobra karte musisz troszke wydac. Polecam na chipsecie Texass instruments - specjalnie stworzona do audio-wideo. Nie kupuj czasem zadych necow i via . Ja kupilem tą : http://www.adstech.pl/products/pci64.htm

paul

Post autor: paul » czwartek 11 maja 2006, 13:51

Polecam na chipsecie Texass instruments . Nie kupuj czasem zadych necow i via .

a do laptopa - jaka trzebaby kupic?

Awatar użytkownika
Koval

Post autor: Koval » czwartek 11 maja 2006, 21:23

...Polecam na chipsecie Texass instruments . Nie kupuj czasem zadych necow i via .

a do laptopa - jaka trzebaby kupic?

...

też Texas INstr tylko PCMCIA

Awatar użytkownika
shearly

Post autor: shearly » czwartek 11 maja 2006, 21:38

...witam, mam pytanie odnosnie firewire. chcialbym sie zaopatrzyc w kontroler daw pracujacy przez firewire tylko nie wiem co mam kupic do komputera zeby przez lacze firewire go do niego podlaczyc. z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam...

Mam komputer i chce coś podłączyć na firewire, ale nie wiem co. Chcę, bo przeczytałem, że to ma dużą przepustowość (czy coś takiego). Co mogę kupić na Firewire?
...phi...

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » czwartek 11 maja 2006, 21:44

... Co mogę kupić na Firewire?...

Na to najlepszy jest Ranigast, lub Gastop

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 12 maja 2006, 13:48

Nie kupuj czasem zadych necow i via .

Via 6307 (ten sam chip, ktory jest obecnie montowany na wielu plytach glownych z FW na pokladzie) chodzi bardzo dobrze. To zupelne przeciwienstwo 6306, ktory czesto nie dzialal wcale.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

ODPOWIEDZ