Prawidłowa budowa utworu
Witam.
Może moje pytanie wyda się dziwne, nie wiem jak z tym jest do końca i dlatego pytam. Mianowicie chodzi mi o to, jak prawidłowo powinien być zbudowany utwór ? tak aby cały kawałek miał ręce i nogi i trafiał do odbiorcy (wiem że jest to też sprawa gustu, ale czy do końca?). Szukałem już w necie o tym i znalazłem, że utwór powinien mieć w sobie haczyk, coś co jest wpadające w ucho, np. jakąś dobrą solówkę na gitarze, że wstęp nie powinien być dłuższy niż 15 sekund, w utworze powinien być przekazany klimat utworu. Czy to już wszystko na co powinno zwrócić uwagę ? bardzo proszę o pomoc w tej kwestii, z góry dziękuję wszystkim.
Pozdrawiam.
Może moje pytanie wyda się dziwne, nie wiem jak z tym jest do końca i dlatego pytam. Mianowicie chodzi mi o to, jak prawidłowo powinien być zbudowany utwór ? tak aby cały kawałek miał ręce i nogi i trafiał do odbiorcy (wiem że jest to też sprawa gustu, ale czy do końca?). Szukałem już w necie o tym i znalazłem, że utwór powinien mieć w sobie haczyk, coś co jest wpadające w ucho, np. jakąś dobrą solówkę na gitarze, że wstęp nie powinien być dłuższy niż 15 sekund, w utworze powinien być przekazany klimat utworu. Czy to już wszystko na co powinno zwrócić uwagę ? bardzo proszę o pomoc w tej kwestii, z góry dziękuję wszystkim.
Pozdrawiam.
Re: Prawidłowa budowa utworu
Stosując się do wszelkich wskazówek "jak zrobić super-hit" stworzysz kolejną chłamowatą papkę z bitem identycznym jak w 80% utworów w tym gatunku, z tandetnymi chórkami itd itp... Jeżeli chcesz stworzyć coś dobrego, ba, nawet genialnego to NIE MOŻESZ stosować ślepo ogólnie przyjętych zasad. Chyba że chcesz zrobić coś dla kasy, pod publikę (tego nie potępiam - każdy musi z czegoś żyć). Większość standardów i schematów jest stworzonych po to alby przeciętny tępy słuchacz nie przestraszył się czegoś nowego (wszyscy lubimy usłyszeć coś znanego, ale mam nadzieję, że nikt z ludzi zajmujących się Muzyką nie czuje się zagubiony gdy usłyszy choć jeden niestandardowy akord lub brzmienie.
Owszem, utwór musi być ciekawy, ale chyba nie musiałeś tego przeczytać w necie, żeby to wiedzieć...
Pozdraiwam
Owszem, utwór musi być ciekawy, ale chyba nie musiałeś tego przeczytać w necie, żeby to wiedzieć...
Pozdraiwam
www.myspace.com/pchelki
Hmm, no sam nie wiem. Mogę ci za to podać przepis na zrobienie dobrego ciasta...

widzę podobną serię pytań na forum.
ciekawe jak pracowali muzycy/realizatorzy 30 lat temu jak nie było internetu?

ciekawe jak pracowali muzycy/realizatorzy 30 lat temu jak nie było internetu?
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
Jeśli chodzi o kanony kompozycji to polecam wędrówkę do bibliotekii (bądź po necie) i poszukanie czegoś w postaci FORMY MUZYCZNE. Jesli chcesz to zgłębic konkretnie to zacznij od tego co juz było: fuga, allegro sonatowe, fraza muzyczna, motyw (riff? hehe), mazurki chopina do złudzenia przypominające formą dziśiejsze "piosenki". Zdziwiłbyś się jak wiele z "tricków" dawnych mistrzów jest stosowanych w dzisiejszych prdukcjach. A jak ci się nie chce tego zgłębiac to odpowiem w standarcie: nie ma złotego środka. W ostatnim eis słusznie zauwazono, że taki Eridz Prydz oparł numer na jednym motywie i tyz gro.Albo taki free jazz - no sieczka totalna - ja tylko łączniki wyłapuję ;)
lubie rockenrola, PGR'y i inne bajery
...Stosując się do wszelkich wskazówek "jak zrobić super-hit" stworzysz kolejną chłamowatą papkę z bitem identycznym jak w 80% utworów w tym gatunku, z tandetnymi chórkami itd itp... Jeżeli chcesz stworzyć coś dobrego, ba, nawet genialnego to NIE MOŻESZ stosować ślepo ogólnie przyjętych zasad. Chyba że chcesz zrobić coś dla kasy, pod publikę (tego nie potępiam - każdy musi z czegoś żyć). Większość standardów i schematów jest stworzonych po to alby przeciętny tępy słuchacz nie przestraszył się czegoś nowego (wszyscy lubimy usłyszeć coś znanego, ale mam nadzieję, że nikt z ludzi zajmujących się Muzyką nie czuje się zagubiony gdy usłyszy choć jeden niestandardowy akord lub brzmienie.
Pozdraiwam...
Nie chcę robić nić pod publikę, też mi się to nie podoba, co teraz się dzieje z muzą w TV, większości to czysta komercja. To co ja robię podoba się mi i znajomym, ale to w sumie nie jest jakiś wyznacznik, bo zawsze jest tak, że jak by mi się nie podobało, to by to nie powstało, a znajomi i przyjaciele zawsze podtrzymują na duchu. Nie chcę jakiejś recepty na sukces, bo tego nie ma i nie chce robić komercyjnej muzyki, ale chodziło by mi o jakieś rady, tego pytu, żeby muzyka nie zanudzała słuchacza. Na przykład słucham ostatnio takiego utworu w radiu z amerykańskiego rapu, który kiedyś byłhitem. Wcześniej nie zwracałem na to uwagi, fajna melodia leci i jest fajnie, ale jak zacząłem się zagłębiać w muzyce to dostrzegłem, że tam jest jeden zapętlony fragment, zmienia się tylko wokal i w refrenie jest dodana jeszcze jedna melodia w tle. Teraz jak na to patrzę, bez obrazy dla nikogo, bo każdy orze jak może, sam tak zaczynałem, to teraz widzę, że była to mało ambitna muzyka, a zrobiła karierę.
Pozdraiwam...
Nie chcę robić nić pod publikę, też mi się to nie podoba, co teraz się dzieje z muzą w TV, większości to czysta komercja. To co ja robię podoba się mi i znajomym, ale to w sumie nie jest jakiś wyznacznik, bo zawsze jest tak, że jak by mi się nie podobało, to by to nie powstało, a znajomi i przyjaciele zawsze podtrzymują na duchu. Nie chcę jakiejś recepty na sukces, bo tego nie ma i nie chce robić komercyjnej muzyki, ale chodziło by mi o jakieś rady, tego pytu, żeby muzyka nie zanudzała słuchacza. Na przykład słucham ostatnio takiego utworu w radiu z amerykańskiego rapu, który kiedyś byłhitem. Wcześniej nie zwracałem na to uwagi, fajna melodia leci i jest fajnie, ale jak zacząłem się zagłębiać w muzyce to dostrzegłem, że tam jest jeden zapętlony fragment, zmienia się tylko wokal i w refrenie jest dodana jeszcze jedna melodia w tle. Teraz jak na to patrzę, bez obrazy dla nikogo, bo każdy orze jak może, sam tak zaczynałem, to teraz widzę, że była to mało ambitna muzyka, a zrobiła karierę.
Ostatnio króluje forma:
wstęp,zwrotka,refren,zwrotka,refren,refren,bridge,refren,refren-fade out
Czas max: 4'00''
A, robisz na festiwal (Opole, Eurowizja, San Remo), to dobrze jest, zeby ostatnie refreny były pół tonu wyżej.

A, robisz na festiwal (Opole, Eurowizja, San Remo), to dobrze jest, zeby ostatnie refreny były pół tonu wyżej.
Jestem przystojny i młody
...Ostatnio króluje forma:
A, robisz na festiwal (Opole, Eurowizja, San Remo), to dobrze jest, zeby ostatnie refreny były pół tonu wyżej. ...
Co to jest bridge?

A, robisz na festiwal (Opole, Eurowizja, San Remo), to dobrze jest, zeby ostatnie refreny były pół tonu wyżej. ...
Co to jest bridge?
drummer
www.aftertouch.art.pl
[addsig]
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
Co to jest bridge?...
z ang.tzw.mostek, może być floyd rose.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7