Waveterminal 192M i combo basowe - problem.

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
medoramas
Kontakt:
Waveterminal 192M i combo basowe - problem.

Post autor: medoramas » środa 15 mar 2006, 10:53

Witam po kilkunastu miesiacach niebycia na Forum!

Mam taki problem: nagrywajac gitare basowa przy pomocy karty WT 192M (bas --> multiefekt --> karta) chce odsluchiwac bas poprzez combo (Laney HCM65B). I kombinowalem na 2 sposoby.

1. gitara --> efekt --> combo --> z wyjscia 'direct out" wychodzi kabel do karty.

2. gitara --> efekt --> karta --> z jednego z 8 wyjsc karty idzie kabel do comba, gdzie wpinam go w wejscie CD/Line-in.

I za kazdym razem slysze tylko jedno wielkie buczenie z basowego glosnika..

Gdy 'dziubkiem' kabla bedacego na linii combo - karta dotkne poczatku wejscia piecyka, to slysze przez niego to, co jest odgrywane na karcie. Gdy wloze kabel do konca - 'BUUUUUU!!!'

Co jest grane?

Awatar użytkownika
gekon-bass

Re: Waveterminal 192M i combo basowe - problem.

Post autor: gekon-bass » środa 15 mar 2006, 11:49

.

Co jest grane?...

witam serdecznie!

na dzien dobry sprawdz kabel , nastepnie combo z niepodłączonym sygnałem (możliwe ze gdzies tam masa sie zwiera), podłącz bass bez multiefektu do comba. nastepnie

podłącz sobie słuchawki pod wyjscie karty... na pewno któręś z tych urzadzen jest źródłem zakłucen! nic nie dzieje sie bez przyczyny!

chyba że masz jakies różnice w zasilaniu owych urzadzen.... w co szczerze wątpie ale nic nie możana wykluczyc! mam jeszcze pytanie, masz układ aktywny czy pasywny w gitarze!

pozdrawiam
kazdy słyszy to co chce słyszec i kazdy rozumie to co jest mu wygodniejsze..

Awatar użytkownika
medoramas
Kontakt:

Re: Waveterminal 192M i combo basowe - problem.

Post autor: medoramas » środa 15 mar 2006, 14:54

Sprawdzilem pare mozliwosci. Oto, com zauwazyl: problem wystepuje na linii karta - combo. Nie ma znaczenia, czy gitara/efekt jest wpieta w jakiekolwiek z tych urzadzen. Buczy tez, gdy podlacze sluchawki do comba (slychac dzwiek z karty no i to cholerne buczenie). Sprawdzalem kilka kabli. Podlaczalem discmana do comba i gralo fajnie...

A uklad mam pasywny, P-Bass.

ODPOWIEDZ