Focusrite Red 3

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Jull
Focusrite Red 3

Post autor: Jull » piątek 03 mar 2006, 13:34

Zastanawiam się nad zakupem kompresora klasy a, konkretnie red 3. Niestety nie posiadam wiedzy na temat jego typu kompresji ( do jakiego typu kompresji porównać to urządzenie - UA 1176. Urei 1178???) nigdzie w sieci nie mogę znaleźdź przykładów jaki i opinii.

Chodzi mi, czy gra czysto bez koloryzacji pasma ( zwłaszcza dołu )jak robi to vari-mu. Wiadomo , że variable to zupełnie inny zamysł i technologia.....Choć przedział kasowy bardzo zbliżony.

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Re: Focusrite Red 3

Post autor: Miłaszewski » piątek 03 mar 2006, 14:00

Vari-Mu potrafi byc bardzo czysty jesli tylko tego chcesz. W masterach, ktore Ci wyslalem oprocz kompresji Thermionic Culture Phoenix zastosowalem osobna korekcje i kompresje dolnego pasma w domenie cyfrowej. Phoenix potrafi dzialac niesamowicie przezroczyscie.
[addsig]

Awatar użytkownika
Jull

Post autor: Jull » piątek 03 mar 2006, 14:41

...Vari-Mu potrafi byc bardzo czysty jesli tylko tego chcesz. W masterach, ktore Ci wyslalem oprocz kompresji Thermionic Culture Phoenix zastosowalem osobna korekcje i kompresje dolnego pasma w domenie cyfrowej. Phoenix potrafi dzialac niesamowicie przezroczyscie.

...

Proszę napisz mi o relacjach pomiędzy Twoim Phoenix-em a Manleyem Variable-mu ( jeśli takową wiedzę posiadasz ). "Zabrudzenie" barwą i typem kompresji jest zależne od preferencj danego utworu. Czytałem , iż phoenix ma subtelniejsz zadziałanie kompresora wraz z modulacją przetwarzanego sygnału (pomimo idei compresji vari-mu).

Powiedz dlaczego zdecydowałeś się na phoenix-a a nie manleya?

P.S.

Typ kompresji Phoenix-a jest satysfakcjonujacy na tyle, by bardzo powaznie zastanowić się nad posiadaniem takiego "tłustego" klocka w studyjnym racku. Wybór bardzo trudny, choć każde z tych urzadzeń posiada klasę samą w sobie.....

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » piątek 03 mar 2006, 16:27

Dwa glowne powody dlaczego Thermionic a nie Manley:

1. Wiekszosc ludzi, ktorzy mieli do czynienia z Manley'em i Thermionic Culture Phoenix zdecydowanie woli tego drugiego. Ktos zrobil kiedys fajne porownanie na www.gearslutz.com - Crane Song STC-8, Manley Vari-Mu oraz Thermionic Culture Phoenix. Wg. osoby robiacej porownanie Manley wypadl najgorzej. Poczatkowo testujacemu najbardziej podobal sie STC-8, ale po czasie kiedy nauczyl sie krecic Phoenixem wyniosl go na pierwsze miejsce. Fakt jest taki, ze tego kompresora trzeba sie nauczyc.

2. Duzo latwiej w naszym kraju kupic Thermionic Culture niz Manley'a.
[addsig]

ODPOWIEDZ