Dobry dynamiczy czy słaby pojemnościowy?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Damien
Dobry dynamiczy czy słaby pojemnościowy?

Post autor: Damien » sobota 04 lut 2006, 16:20

Mam dylemat: Zakupić bardzo dobry mikrofon dynamiczny (Shure sm58) czy marny pojemnościowy. Mikrofonu chce użyć do nagrania w pierwszej kolejności wokalu a później gitar z pieców. Do tej pory używałem jedynie dynamicznych Shure C606 oraz Sennheiser 825S i powiem że zdecydowanie lepiej wypadał zawsze Shure (ze względu na mocniejszy sygnał oraz bardziej klarowne brzmienie) z pojemnościowym nigdy nie było dane mi obcować. Materiał nagrywam na demówkę na karcie ESI MAYA 44. Za dynamicznym przemawia fakt że wykorzystam go pózniej na scenie oraz to sm58 kupie bodajrze juz za nicałe 400zł a do słabego pojemnościowego i tak musze dorzucic przynajmniej kilkadziesiąt zł. Poradzcie, czy różnica pomiędzy wymienionym przeze mnie dynamiczym a jakikimkolwiek pojemnościowym w przedziale do 500zł jest tak duża że warto zainwestować w ten drugi? Proszę o odpowiedz

Davi

Re: Dobry dynamiczy czy słaby pojemnościowy?

Post autor: Davi » niedziela 05 lut 2006, 07:40

czesc

jezeli bawisz sie tylko - w projektowanie utworow i traktujesz domowe studio tylko do zapisu swoich pomyslow , bez nacisku ze ma brzmiec jak na demo czy nawet "Singla" to dynamik ci w zupelnosci wystarczy najlepszy wedlog mnie - Shure SM58 , Beta 58a - do wokalu oczywiscie. Sm ma wiecej dolu i jets bardziej cieply , plaski , Beta ma mniej dolu za to ma wiecej srednicy srodkowej i gornej - pamietaj ! musisz koniecznie posluchac w realu i przetestowac w takich warunkach do jakich go przeznaczysz !! Jednak musisz sobie zadac raz jeszcze pytanie ? czy potrzebujesz tylko mikrofonu do tego celu co wczesniej wymienilem , ? a wiec studia projektowego ? czy takze chcesz go uzyc do celow Live ( mam na mysli do wokalu - bo wspomniales o sm 58) jezeli chcesz go wykorzystac do obu zadan to biesz dynamika , jezeli zas tylko do domowego studyjka to zainwestuj w pojemnik , ale jaki to ci nie doradze bo to zalerzy od kasy jaka dysponujesz , zreszta z budzetowek ale solidnych i wrecz zaskakujacyc swa jakoscia polecam Oktava MK-319 , Studio Project znam ztylko C1 ! jest naprawde spoko , pewnie stac cie bedzie w twoim przypadku na B1 , ponoc za podobna cene ma tylko 1 konkureta MXL 990 ale ja tam nie znam tych mikrofonow aby moc ci powiedziec ktory lepszy ? pamietaj na forum juz byly tego typu dylematy , poszukaj w wyszukiwarce a zaoszczedzisz czasu innym kolega ktorzy nie lubia sie powtarzac , pozatym pojemnoscioka jest bardziej uniwersalna - a wiec nadaje sie i do wokalu i instrumentow , dynamik typu Beta 58 , Sm 58 tylko i wylacznie do wokalu , chociaz... :) ? no w muzyce tak czy siak nie ma regol i klarownych zasad , choc czlowiek robi wszystko by ulatwic zycie dlatego tworzy takie urzadzenia ktore spelnia role w okreslonym zadani np . SM 57 to swietny mikrofon do werbla , i pieca gitarowego , i do wokalu tez , wiec :) testoj i wybieraj :)

pozdrowko

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » niedziela 05 lut 2006, 11:52

Zdecydowanie pojemnik. i nawet niekoniecznie droższy - Studio Projects B1 jest naprawdę świetny jak na swoją cene.

Z żadnego dynamika nie uzyskasz takiej jakości dźwięku.

Oczywiscie pojawiają się dodatkowe problemy - pojemnika nie weźmiesz na scenę, musisz mieć dobrą akustyke pomieszczenia, ale rozpatrując jakość demówki to zawsze lepszy efekt uzyskasz na pojemniku

(sam nagrywałem przez chwile na SM58, a potem na B1 więc czuje się kompetenty by napisać te słowa)

pozdrawiam!

bjortos

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » niedziela 05 lut 2006, 18:36

Ja tez nagrywalem na sm58 a obecnie na sp b1. Na b1 jest nieporównywalnie lepiej!

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » niedziela 05 lut 2006, 19:05

Jeśli nie chcesz sie babrać z pomieszczeniem, przesłuchami, itp. A chcesz jedynie nagrać demo bierz dynamika. Pojemnościówka jest bardziej podatna na przesłuchy, przydźwięki, kiepską akustykę, i tego typu sprawy z którymi będziesz musiał się zmierzyć. A może zamiast sm58 weźmiesz sm57?
[addsig]
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Davi

Post autor: Davi » niedziela 05 lut 2006, 20:09

dodam , ze niedawno zrobilem projekt mojej plyty na Beta 58a i wszyscy moi koledzy "muzycy" stwierdzili , ze brzmi zawodowo , suer ! nikt nie odczol , ze bylo to nagrywane na dynamiku , zreszta moj wokal dobrze brzmi na beta 58a , teraz zastanawiam sie czy nie zrealizowac nagrania swojego wokalu do plyty - wlasnie na beta 58a :) a dodam ze posiadam Groove tubesa GT57 i Rode NT2....:)

pozdrawiam

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » poniedziałek 06 lut 2006, 11:22

ja rowniez wychodze z zalozenia, ze "lepszy zawsze pojemnik" to jedynie powszechny dogmat..

czesto rzeczywiscie efektu zusyakny przy jego pomocy bedzie lepszy ale rowniez zdaza sie, ze wcale tak nie musi byc..

poza tym, dynamik moze dac rowniez lepsze efekty w przypadku nagrywania gitary z pieca..
the Sun Personality

Damien

Post autor: Damien » poniedziałek 06 lut 2006, 13:07

Dziekuję za odpowiedzi. W takim razie chyba zdecyduję się na mikrofon pojemnosciowy najprawdopodobniej ten Studio Project b1 - dają do niego także filtr i tłumik za jedyne 399:) Szukałem troche w sieci testów odsłuchowych mikrofonów ale niewiele znalazłem, jeśli ktos ma namiar na jakieś próbki nagrane mikrfonami pojemnościowymi z przedziału do 500zł (mogą byc także dynamiczne) to bardzo prosze o link.

Interesuje mnie jeszcze problem przesłuchów w pojemnościowych, rozumiem że trudniej to wszystko poustawiać ale przynajmniej sie nauczę - mam tylko pytanko dla użytkowników takowych mikrofonów - przesłuchy ale z czego? Czy często występują problemy delikatnej słyszalności nagrania ze słuchawek w któych wokaliście leci kawałek?

ODPOWIEDZ