Kilka pytań odnośnie monitorów

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
D.C.
Kilka pytań odnośnie monitorów

Post autor: D.C. » środa 01 lut 2006, 23:02

Witam.

Jestem na etapie kompletowania "minumum socjalnego" do składania muzy na ciut wyższym poziomie niż czysto zabawowy. Z klawiaturą, kartą i mikserkiem poszło bezproblemowo, teraz przyszła pora na monitory i muszę przyznać, że mam niezłą "zagwózdkę".... planowałem uskrobać na monitory tak pi razy drzwi jakieś 3000zł, więc zacząłem przeglądać oferty sklepów i konfrontować poszczególne modele z opiniami na forum. Sądziłem, że jak wydam te 3k zł to będę GOŚĆ a ogólny obraz jaki wyniosłem z lektury postów to taki, że za te pieniądze to nic wielkiego nie kupię A to dziurwy w paśmie, a to za ostra góra, tudzież za mało basu lub słaba stereofonia i żeby naprawdę konfortowo pracować i uczyć się dobrego realizowania kawałków to trzeba by wydać 5-6 tyś, żeby było jasne, że jak coś będzie skopane w miksie to wiadomo, że sam dałem ciała, a nie że to wina za słabych monitorów.

Może ktoś rozwieje moje wątpliwości i powie czy faktycznie tak to jest, czy może jednak za te pieniądze (czyli 3patyki, ewentualnie 3,5) da się kupić coś Really Good. Bardzo ważna dla mnie jest sprawa basu, ponieważ obracam się w stylistyce muzycznej ,dla której to pasmo jest niezmiernie istotne aż po subtony.

Druga sprawa to co w takich monitorach - mówię o aktywnych - najczęściej się psuje??

Czy o głośniki, o ile nie zostaną zniszczone przez niewłaściwe użytkowanie nie ma się co martwić i jak sprawa wygląda z naprawą elektroniki?

Dlaczego o to pytam? Otóż najciekawiej w testach zwłaszcza patrząc na cenę jawiły mi się monitory TLC AMS-1. Jednak jak się z innych postów dowiedziałem firma is dead, więc nawet jeśliby się udało odkupić od kogoś te TLC, to w razie jakiejś awarii trzeba by sobie radzic samemu - o ile by w ogóle coś można było wtedy zaradzić.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za jakieś konkretne wypowiedzi.

HQ

Re: Kilka pytań odnośnie monitorów

Post autor: HQ » czwartek 02 lut 2006, 00:35

Moim faworytem jest Genelec, jeśli chcesz mieć szerokie pasmo to jak największe , choć 8030 przenoszą przy 3 db spadku już od 55 Hz a mają 30 cm wys. !!! Tolerancja w środku pasma to +- 2 db od 58 Hz. Wyższe modele są jeszcze lepsze ( pasmo i tolerancja nawet +- 1,5 db )

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 02 lut 2006, 00:52

bluesky media desk...behringer 2031 wraz z subwooferem....event tr8...nie wiem jak nowe tannoy reveal i yamaha...moze niezle...

Awatar użytkownika
tomekk

Post autor: tomekk » czwartek 02 lut 2006, 00:55

Kumpel ma Tannoye Reval - na początku był na nie zły, ale teraz je kocha

A do tego pisze na nich " Made in ... Poland"

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
tomekk

Post autor: tomekk » czwartek 02 lut 2006, 00:56

...Kumpel ma Tannoye Reval - na początku był na nie zły, ale teraz je kocha

A do tego pisze na nich " Made in ... Poland"

Pozdrawiam ...

Oczywiscie Tannoy REVEAL ...

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » czwartek 02 lut 2006, 08:39

A co sądzicie o tym wynalazku? Wygląda ładnie, opis zachęcający :) Oczywiście mówimy tu o innym przedziale cenowym, ale jeśli chodzi o minimum socjalne, to chyba im taniej tym lepiej :) Macie już jakieś opinie na temat tych monitorków?

Awatar użytkownika
D.C.

Post autor: D.C. » piątek 03 lut 2006, 00:15

no ta seria genelec jest dość zachęcająca... szkoda że takie brzydkie

Ogólnie to i tak mam zamiar wybrać się gdzieś, gdzie będzie można posłuchać kilku modeli , ale wolałem się podeprzeć jakimiś dodatkowymi informacjami od ludzi, którzy mają bardziej wyrobione niż ja uszy.

Dzięki i Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » piątek 03 lut 2006, 00:44

behringer 2031a plus subwoofer
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Awatar użytkownika
tomekk

Post autor: tomekk » piątek 03 lut 2006, 00:45

A dlaczego nie NS-10M +Sub ? np. Tapaco ... ?

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » piątek 03 lut 2006, 01:07

...A dlaczego nie NS-10M +Sub ? np. Tapaco ... ? ...

Bo juz nie kupi nowyh. Kupując używane istnieje ryzyko ze kupi badziew
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

ODPOWIEDZ