Amplituner charczy przy pracy na +4db

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
BANANE
Amplituner charczy przy pracy na +4db

Post autor: BANANE » niedziela 15 sty 2006, 17:42

Mam. problem. okazyjnie kupiłem prawie za grosze amplituner Yamahy z którego zasilam swoje Yamaha ns10. szukałem wzmacniacza stereo ale cena którą mi zaproponowano nie dała mi szans na zastanawianie się. tak więc kupiłem ten model (RX-V450). Ale do meritum:

kolumny charczą gdy karta ustawiona jest (echo gina 3g) na +4db. nie da się wtedy głośno słuchać. natomiast przy ustawiniu na -10db wszystko jest ok. tzn. mogę bardzo głośno rozkrecić wzmacniacz i wszystko słychać cudownie.

amplituner ustawiony jest na "Direct stereo" efekty są na "bypass" i w ogóle wszystko jest "straight". kolumny 8ohm podłączone tam gdzie trzeba. czy ktoś może mi wyjasnić skąd to zjawisko?

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Re: Amplituner charczy przy pracy na +4db

Post autor: Łukasz1985 » niedziela 15 sty 2006, 18:04

...Mam. problem. okazyjnie kupiłem prawie za grosze amplituner Yamahy z którego zasilam swoje Yamaha ns10. szukałem wzmacniacza stereo ale cena którą mi zaproponowano nie dała mi szans na zastanawianie się. tak więc kupiłem ten model (RX-V450). Ale do meritum:

kolumny charczą gdy karta ustawiona jest (echo gina 3g) na +4db. nie da się wtedy głośno słuchać. natomiast przy ustawiniu na -10db wszystko jest ok. tzn. mogę bardzo głośno rozkrecić wzmacniacz i wszystko słychać cudownie.

amplituner ustawiony jest na "Direct stereo" efekty są na "bypass" i w ogóle wszystko jest "straight". kolumny 8ohm podłączone tam gdzie trzeba. czy ktoś może mi wyjasnić skąd to zjawisko? ...

Prosta sprawa dla twojego wzmacniacza sygnał +4 dbu jest za silny najprawdopodobniej ma wejścia konsumenckie -10dbv. To takie samo zjawisko jakbyś podłączy przykładowo cd do miksera i dał max na sygnale też byłby przester

Pozdrawiam
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

BANANE

Post autor: BANANE » niedziela 15 sty 2006, 18:42

Tak myslałem, choć w specyfikacji nie ma ten temat ani słowa. Cóż.. mój stary wysłużony Technics radził sobie bez problemowo.

jakie minusy mnie czekają w zwiazku z tym?

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » niedziela 15 sty 2006, 19:02

...Tak myslałem, choć w specyfikacji nie ma ten temat ani słowa. Cóż.. mój stary wysłużony Technics radził sobie bez problemowo.

jakie minusy mnie czekają w zwiazku z tym?

...

Ustaw wyjścia w karcie na -10dbv i pracuj

Jakie minusy chyba żadnych, sygnał będzie słabszy nie znaczy że gorszej jakości chociaż z tym dbv a dbu to nigdy nic nie wiadomo
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

ODPOWIEDZ