Sampler - co wybrać?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lukas_music
Re: Sampler - co wybrać?

Post autor: lukas_music » sobota 14 sty 2006, 22:51

WIELKIE WIELKIE DZIĘKI MR HAMMOND

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » sobota 14 sty 2006, 23:16

...WIELKIE WIELKIE DZIĘKI MR HAMMOND...

Ku chwale ojczyzny :)

poet-1

Post autor: poet-1 » wtorek 17 sty 2006, 17:59

ja mam w swoim 2,25 mb. mi jakos wystarczy ;)
diggin' in the crates

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » wtorek 17 sty 2006, 18:05

...ja mam w swoim 2,25 mb. mi jakos wystarczy ;)...

"640kB powinno wystarczyć każdemu" - Bill Gates

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » wtorek 24 sty 2006, 01:27

Witam

A może EMU ESI 32 też zawodowo brzmi,ale wszystko zależy od tego jak sobie próbkę przygotujesz,ja go używam i jest o.k,tylko te ramy mam 8 a niektóre operacje wykonuje bardzo powoli,ale np.banki z zipa ładuje szybko także nawet na scenie dasz radę:)
[addsig]

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » wtorek 24 sty 2006, 10:58

K2000 jest o tyle bezpieczny ze jak by na chwile prąd siadł a ty nie miałbys ups'a to zawsze szybko pociągniesz za pomocą jego fabrycznych brzmien .

:) K 2000 ma tylko 24 głosy polifoni i 64MB ramu jesli ci to wystarczy to smiało atakuj go!

KYMY

Post autor: KYMY » wtorek 24 sty 2006, 13:26

Na dzien dzisiejszy to bardzo mało . Zerknij tutaj na przykładowe sample pianina sa różnej jakosci w zaleznosci od objetosci pliku.Pianina maja wtedy wieksza objetosc( co przekłada sie na jakość i wiernosc brzmienia )kiedy mają kilka próbek przypisanych do jednego klawisza , wyzwalanych z pomoca określonej dynamiki gry . Tak wiec z 32mb duzo nie zawojujesz.

...

Bez przesadyzmu- a ja napiszę przekornie: z 32mb można bardzo wiele...

Często jak się czyta te porady- to jakby ci doradcy mieli fabrykę pieniędzy

(albo dostawali pieniądze za reklamę :).

Gość pyta o sampler, jest początkujący, nie zna tematu, a wy mu radzicie by sobie kupił sprzęt za ciężkie tysiące.

A ja tak poradzę: kup tego akai możliwie tanio- wielu ludzi wiele na nim zrobiło i nie byle jakich rzeczy- poznaj temat- posampluj- poustawiaj- wypracuj sobie własne zdanie- potem jak będziesz chciał więcej- sprzedaj akai (nawet ze stratą- nauka i amortyzacja ma swoją cenę) i kup sobie sampler z 10 GB, albo co tam chcesz. Jak mówi mądre powiedzenie: " zanim zagrasz na dwie ręce- naucz się grać jednym palcem"...

Krzysztof Maćkowski

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » wtorek 24 sty 2006, 13:40

Bez przesadyzmu- a ja napiszę przekornie: z 32mb można bardzo wiele...

Często jak się czyta te porady- to jakby ci doradcy mieli fabrykę pieniędzy

(albo dostawali pieniądze za reklamę :).

Gość pyta o sampler, jest początkujący, nie zna tematu, a wy mu radzicie by sobie kupił sprzęt za ciężkie tysiące.

A ja tak poradzę: kup tego akai możliwie tanio- wielu ludzi wiele na nim zrobiło i nie byle jakich rzeczy- poznaj temat- posampluj- poustawiaj- wypracuj sobie własne zdanie- potem jak będziesz chciał więcej- sprzedaj akai (nawet ze stratą- nauka i amortyzacja ma swoją cenę) i kup sobie sampler z 10 GB, albo co tam chcesz. Jak mówi mądre powiedzenie: " zanim zagrasz na dwie ręce- naucz się grać jednym palcem"...

Krzysztof Maćkowski...

Nie zgodze sie tutaj , kolega zastanawia sie nad E-mu ESI4000 , zobacz jakie ten sampler ma mozliwosci .Jak przeczytałes szuka dobrych brzmien fortepianowych , pamietam jak sam samplowałem bardzo dawno pianino z korga m1 . Wyszlo mnie 45 mb . Kazdą nute samplowałem tak jak była w instrumencie . Naciągałem te sample tak jak w oryginalnym . Z tym ze chyba róznica w próbkowaniu była .Ja wiem gdzie błąd wtedy popełniłem .Wyobraź sobie ze kolega bedzie chciał zsamplowac prawdziwy fortepian . 32 mb chyba jednak nie wystarczy . Ja rozumiem ze proponujesz budżetowe rozwiązanie .Ja polecam kurzweila nie dlatego ze jest super tylko np nie musisz juz tracic cennych megabajtów na smyczki i inne rzeczy bo juz je posiada i sa w miare fajne . Jednak jesli ty chcesz cały bank zbudować na 32 mb no to nie polecam .

Nikt tutaj nie powiedział ze ma kupic najbardziej wypasiony sampler bo przeciez moze kupic z 32 mb lecz z mozliwością rozbudowy .

pozdrawiam

Awatar użytkownika
lukas_music

Post autor: lukas_music » piątek 27 sty 2006, 01:16

No właśnie a propo K2000... Z tego co wiem istnieje pare wersji tego istrumentu/samplera zarówno z klawiaturą jak i w wersji rack.

Może właśnie dużo lepiej zainwestować w jakiś fajny sampler z klawiaturą typu wspomniany K2000 ?? Według mnie jest to bardzo wygodne na scenie... Wielka do was prośba: czy znacie jakieś niezłe samplery z klawiaturą ,typu wsponiany kurzweil, za cenę do 2000 zł ?? Może są takie?

(poza nowymi tritoami i motifami oczywiście, bo to nie ta skala cenowa)

Jest jeszcze jedna kwestia: raczej nie zależy mi tak bardzo na tym, aby samodzielnie bawić się w samplowanie itp, chodzi mi raczej o korzystanie z gotowych próbek, wczytywanie ich i po prostu granie ! (chyba żebym się bardzo nudził:-)

Pozdrawiam wszystkich !

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 27 sty 2006, 02:20

to po co pytasz sie o sampler?kup modul brzmieniowy

ODPOWIEDZ