Waldorf µQ - zmiana instrumentu w trybie Multi

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Hubba
Waldorf µQ - zmiana instrumentu w trybie Multi

Post autor: Hubba » niedziela 08 sty 2006, 23:18

Kochani,

mam wyraznie chwilowe zacmienie i nie potrafie zmienic instrumentu w trybie Multi z poziomu sekwensera programowego.

Z tego co widze, moge zmienic instrument tylko wtedy, kiedy jest on aktywny, ale ja potrzebuje na kilku sciezkach prawie rownoczesnie zmienic instrumenty bez zmiany programu multi i bez recznej aktywacji paru instrumentow po kolei.

Sa tu jacys wyjadacze, ktorzy moga pomoc ?

Hubi

Awatar użytkownika
Pewu

Re: Waldorf µQ - zmiana instrumentu w trybie Multi

Post autor: Pewu » niedziela 08 sty 2006, 23:46

...mam wyraznie chwilowe zacmienie i nie potrafie zmienic instrumentu w trybie Multi z poziomu sekwensera programowego.

Z tego co widze, moge zmienic instrument tylko wtedy, kiedy jest on aktywny, ale ja potrzebuje na kilku sciezkach prawie rownoczesnie zmienic instrumenty bez zmiany programu multi i bez recznej aktywacji paru instrumentow po kolei...

To może tak:

- sprawdź na jakim kanale MIDI przyjmujesz (odbierasz) Program Change dla Multi. Żaden kanał MIDI w samym aranżu nie może się z nim pokrywać.

- MIDI Receive PC (lub jakoś podobnie) w setup Master, System lub jeszcze jakoś inaczej na ON.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » poniedziałek 09 sty 2006, 00:24

To może tak:

- sprawdź na jakim kanale MIDI przyjmujesz (odbierasz) Program Change dla Multi. Żaden kanał MIDI w samym aranżu nie może się z nim pokrywać.

- MIDI Receive PC (lub jakoś podobnie) w setup Master, System lub jeszcze jakoś inaczej na ON....

Juz chyba wiem, co jest zle. Do zmiany programu uzywalem sysexa, ktory raczej odpowiadal zmianie polozenia jednego z kontrolerow (przy jego pomocy zmienia sie m. in. instrument), a nie program change, ktory w rzeczywistosci ma nieco inny format niz podano w instrukcji . To tlumaczylo by dzialanie tylko na aktywnym instrumencie.

Zatem jesli ktos posiada aktualny opis formatu ProgChg dla os-a w wersji 2.20 to bylbym wdzieczny za ewentualna pomoc.

Hubi

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » poniedziałek 09 sty 2006, 00:35

...Zatem jesli ktos posiada aktualny opis formatu ProgChg dla os-a w wersji 2.20 to bylbym wdzieczny za ewentualna pomoc.

A po co tak? Przecież wystarczy na ścieżce wstawić w odpowiednim miejscu i odpowiedni PC xx (Prog#) i po ptokach. To przecież standardowy komunikat kanałowy i każdy sekwencer go łyka za palcem w ....

Ale jeśli naokoło to tak :

Bajt statusu: 1100 kkkk (k - kod kanału)

I bajt danych: 0bbb bbbb (b - kod brzmienia)

II bajt danych - brak

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » poniedziałek 09 sty 2006, 00:43

A po co tak? Przecież wystarczy na ścieżce wstawić w odpowiednim miejscu i odpowiedni PC xx (Prog#) i po ptokach. To przecież standardowy komunikat kanałowy i każdy sekwencer go łyka za palcem w ....

Sekwenser lyka, ale instrument nie lyka. Tam instrumenty w trybie Multi podzielone sa na banki (4) i instrumenty w ramach banku (po 4). Standardowy komunikat zmienia tylko program multi, a nie instrument w ramach multi. Trzeba zrobic dwa bank selecty LSB i MSB (a ten nie bardzo wiadomo po co, bo zawsze ma 00) i dopiero PrgCh, tyle, ze to nie bardzo mi dziala tak jak to opisano w instrukcji. Moze jest juz za pozno na tego rodzaju podejrzane eksperymenta .

Hubi

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » poniedziałek 09 sty 2006, 00:47

... Moze jest juz za pozno na tego rodzaju podejrzane eksperymenta .

Pewnie tak

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » poniedziałek 09 sty 2006, 08:50

Jeśli Waldorfnia pracuje w trybie Single Mode to może odbierać komunikaty tylko na jednym kanale. Fajnie byłoby ustawić go na kanale "1" w Global MIDI Channel i pamiętać o tym, aby w aranżu kanał 1 obsługiwał tylko ten tryb, tak na wszelki wypadek.

Jeśli pracujesz w trybie Multi to aby zmienić program na danym tracku musisz wysłać ciąg dwóch kontrolerów: Control Change #32 (x) i Program Change #(1-100).

CC #00 (MSB) jest ignorowany i wcale nie musisz go wstawiać.

Przy tym:

- Control Change #32 = 0 dla Banku 0 (A)

- Control Change #32 = 1 dla Banku 1 (B)

- Control Change #32 = 2 dla Banku 2 (C)

- Control Change #32 = 3 dla Banku 3 (D)

To musi działać. Waldorf to jeden z najbardziej uległych klawiszów od strony MIDI jakie są mi znajome. Za pomocą MIDI (Control Change) można dostać się w nim praktycznie w dowolne miejsce syntezy. Kiedyś pisałem edytorek pod Cubase dla niego, to było wyzwanie

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » wtorek 10 sty 2006, 22:18

To musi działać.

Albercik, to dziala ! . Mialem zle ustawiony Rx PrgChg .

Niepokoi mnie tylko jedna rzecz. Jak zmieniam instrument z poziomu urzadzenia, to mam informacje, ze multi sie zmienilo. Gdy z poziomu sekwensera, takiej informacji brak. Ale jakos przezyje.

Dzieki.

Hubi

ODPOWIEDZ