Alesis ION czy X-station

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
BANANE
Re: Alesis ION czy X-station

Post autor: BANANE » niedziela 08 sty 2006, 23:29

od dwóch lat mam Mikrokorga i muszę powiedzieć że to zabawka,a co do wypowiedzi MB o wyzszosci tego małego korga nad Ionem to uważam że to kompletna bzdura.

Korg ma takie "klawisze" że nie da się na tym grać. W ogóle "nie czuć" instrumentu pod palcami. Arpeggiatory w korgu?? to lipa.Z kreowaniem barw też nie jest lekko bo nie ma dostępu do edycji za pomocą kilkudziesięciu pokreteł na "blacie".

Ion ma do dyspozycji kilkadziesiąt przebiegów do wyboru w sekcji arpeggio. Ion to konkretna maszyna, a Mikrokorg to zabawka dla "gadzeciaży".

Mikron za to wygląda skromnie ale ma nieporównywalnie większą moc rażenia od Mikrokorga.

Takie jest moje zdanie. a szyjka? kolejny gadżet.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 08 sty 2006, 23:37

peta: odpowiedź na takie pytanie jest dość trudna, bo oba mają swoje zaltery, ale i poważne ograniczenia.

banane: widzę, że masz problemy z rozumieniem słowa pisanego, szkoda.

Peta

Post autor: Peta » niedziela 08 sty 2006, 23:42

a jak sie micron spisuje jako kontroler midi

BANANE

Post autor: BANANE » poniedziałek 09 sty 2006, 00:22

faktycznie, nie porównałeś ze sobą tych instrumentów. następnym razem bardziej się skupię.

Awatar użytkownika
StereoCult

Post autor: StereoCult » poniedziałek 09 sty 2006, 01:00

...Witam wszystkich !

Kupiłem X-station, ale zastanawiam się czy nie postąpiłem pochopnie. Tuż po zakupie odkryłem ION`a. Jakie jest wasze zdanie na ten temat : który z w/w syntezatorów prezentuje bogatszą kreacje brzmienia i jakościowo lepszy dźwięk ?

Który waszym zdaniem jest lepszy i dlaczego ? Chciałbym poznać opinię rodaków gdyż przetrzepałem zagraniczne fora na których nie doszukałem się jednoznacznej opini bądz nie zrozumiałem przesłania.

Z góry dzięki za pomoc !

petersky.

http://www.auriumrecordings.com...

a jakiego rodzaju brzmienia chcesz uzyskac bo moze nie masensu bawic sie zabawkami tylko doinwestowac i zakupic virusa c :) wykrecisz z latwoscia duzo wiecej brzmien :) pozdroo

peterski

Post autor: peterski » poniedziałek 09 sty 2006, 14:24

a jakiego rodzaju brzmienia chcesz uzyskac bo moze nie masensu bawic sie zabawkami tylko doinwestowac i zakupic virusa c :) wykrecisz z latwoscia duzo wiecej brzmien :) pozdroo

...

To ja wiem :) Virus od zawsze mi się marzy jednak narazie muszę szukać alternatywy z dolnej półki cenowej. Stąd rozkminka - który wybrać..

Awatar użytkownika
StereoCult

Post autor: StereoCult » poniedziałek 09 sty 2006, 19:40

uzywanego virusa dostaniesz juz w cenie okolo 2500 zl jak sie dobrze poszuka :) a przyjemnosci o wiele wieksze:)

ODPOWIEDZ