Joemeek TwinQ - pochwała kompresora

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Bodhitto
Joemeek TwinQ - pochwała kompresora

Post autor: Bodhitto » poniedziałek 09 sty 2006, 04:20

Witam!

Eksperymentowałem sobie dziś trochę z kompresorem TwinQ i nie mogę oprzeć się wrażeniu, że to urządzenie działa po prostu świetnie!

Zrobiłem krótki miks lektora z muzyczką i uzyskałem przy bardzo niskim ratio (jakieś 1:2) i szybkich czasach ataku i powrotu mocne, selektywne brzmienie. Muszę dodać, że używam od lat w większości pełnopasmowych kompresorów wtyczkowych (między innymi Waves C1 oraz ostatnio PSP Vintage Warmer), ale nic nigdy nie dodało takiej naturalności brzmieniu miksu jak TwinQ. W tym przedziale cenowym wydaje się, że jest to doskonałe narzędzie do tego rodzaju obróbki. Kompresja jest niemal niesłyszalna, nie spłaszcza (nie sterylizuje) brzmienia, daje generalnie punch - krótko mówiąc nadaje miksowi odpowiedni, intrygująco dynamiczny charakter. A korektor także jest niczego sobie.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Boluś

Re: Joemeek TwinQ - pochwała kompresora

Post autor: Boluś » poniedziałek 09 sty 2006, 09:33

Nie jestes pierwsza osoba która zauwazyła wyzszosc , kompresorów zewnetrznych nad softem . Pytanie dlaczego wybrałes akurat Joemeek TwinQ , a nie np. TL AUDIO ?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 09 sty 2006, 09:52

cytat z p.r.m.b.

"To jeszcze na potwierdzenie tego radosnego faktu, przydałyby się ze dwie próbki: przed i po kompresji... "
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » poniedziałek 09 sty 2006, 10:37

...Nie jestes pierwsza osoba która zauwazyła wyzszosc , kompresorów zewnetrznych nad softem . Pytanie dlaczego wybrałes akurat Joemeek TwinQ , a nie np. TL AUDIO ? ...

taaa, juz to

TUTAJ było

ludzie podesłali kilka kawałków zrobionych na sprzęcie, po czym podesłalem swój na WintageWarmerze i ogłosiłem "zawody" - proszę mi zrobić coś lepszego czy nawet tylko porównywalnego na sprzęcie. No i jakoś nikt nawet nie spróbował. Szkoda że przykłady z tamtego wątku już znikły z inetu.

Podeślij te dwa pliki o które prosi JoachimK, pobawimy się znów

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » poniedziałek 09 sty 2006, 10:53

" daje generalnie punch - krótko mówiąc nadaje miksowi odpowiedni, intrygująco dynamiczny charakter."

o taaaak - uwielbiam takie zdania - niczym z ulotki reklamującej sprzęt audiofilski :D

mocno sceptyczny

bjortos

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » poniedziałek 09 sty 2006, 11:06

..." daje generalnie punch - krótko mówiąc nadaje miksowi odpowiedni, intrygująco dynamiczny charakter."

o taaaak - uwielbiam takie zdania - niczym z ulotki reklamującej sprzęt audiofilski :D

mocno sceptyczny

bjortos...

Jestem z Tobą Bartos
reżyser dźwięku, rencista

ODPOWIEDZ