Joemeek TwinQ - pochwała kompresora
Witam!
Eksperymentowałem sobie dziś trochę z kompresorem TwinQ i nie mogę oprzeć się wrażeniu, że to urządzenie działa po prostu świetnie!
Zrobiłem krótki miks lektora z muzyczką i uzyskałem przy bardzo niskim ratio (jakieś 1:2) i szybkich czasach ataku i powrotu mocne, selektywne brzmienie. Muszę dodać, że używam od lat w większości pełnopasmowych kompresorów wtyczkowych (między innymi Waves C1 oraz ostatnio PSP Vintage Warmer), ale nic nigdy nie dodało takiej naturalności brzmieniu miksu jak TwinQ. W tym przedziale cenowym wydaje się, że jest to doskonałe narzędzie do tego rodzaju obróbki. Kompresja jest niemal niesłyszalna, nie spłaszcza (nie sterylizuje) brzmienia, daje generalnie punch - krótko mówiąc nadaje miksowi odpowiedni, intrygująco dynamiczny charakter. A korektor także jest niczego sobie.
Pozdrawiam!
Re: Joemeek TwinQ - pochwała kompresora
Nie jestes pierwsza osoba która zauwazyła wyzszosc , kompresorów zewnetrznych nad softem . Pytanie dlaczego wybrałes akurat Joemeek TwinQ , a nie np. TL AUDIO ?
cytat z p.r.m.b.
"To jeszcze na potwierdzenie tego radosnego faktu, przydałyby się ze dwie próbki: przed i po kompresji...
"
"To jeszcze na potwierdzenie tego radosnego faktu, przydałyby się ze dwie próbki: przed i po kompresji...

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
...Nie jestes pierwsza osoba która zauwazyła wyzszosc , kompresorów zewnetrznych nad softem . Pytanie dlaczego wybrałes akurat Joemeek TwinQ , a nie np. TL AUDIO ? ...
taaa, juz to
TUTAJ było
ludzie podesłali kilka kawałków zrobionych na sprzęcie, po czym podesłalem swój na WintageWarmerze i ogłosiłem "zawody" - proszę mi zrobić coś lepszego czy nawet tylko porównywalnego na sprzęcie. No i jakoś nikt nawet nie spróbował. Szkoda że przykłady z tamtego wątku już znikły z inetu.
Podeślij te dwa pliki o które prosi JoachimK, pobawimy się znów
[addsig]
taaa, juz to
TUTAJ było
ludzie podesłali kilka kawałków zrobionych na sprzęcie, po czym podesłalem swój na WintageWarmerze i ogłosiłem "zawody" - proszę mi zrobić coś lepszego czy nawet tylko porównywalnego na sprzęcie. No i jakoś nikt nawet nie spróbował. Szkoda że przykłady z tamtego wątku już znikły z inetu.
Podeślij te dwa pliki o które prosi JoachimK, pobawimy się znów

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
" daje generalnie punch - krótko mówiąc nadaje miksowi odpowiedni, intrygująco dynamiczny charakter."
o taaaak - uwielbiam takie zdania - niczym z ulotki reklamującej sprzęt audiofilski :D
mocno sceptyczny
bjortos
o taaaak - uwielbiam takie zdania - niczym z ulotki reklamującej sprzęt audiofilski :D
mocno sceptyczny
bjortos
..." daje generalnie punch - krótko mówiąc nadaje miksowi odpowiedni, intrygująco dynamiczny charakter."
mocno sceptyczny
bjortos...
Jestem z Tobą Bartos
mocno sceptyczny
bjortos...
Jestem z Tobą Bartos
reżyser dźwięku, rencista