MOze doradzicie jakieś optymalne ustawienia czym podbijać wokal żeby brzmiał elegancko rozumiecie chyba o co chodzi.W którą stronę kręcić na EQALIZER ->LOW MID MID SWEEP HIGHT w którą na COMPRESSOR -> THRESHOLD RATIO.Niebęde to zgrywał jakiegoś specjalisty bo nim niejestem wczoraj doszedł do mnie ten przedwzmacniacz a nigdy z innymi styczności niemiałem dlatego jeżeli ktoś coś może doradzić to WIELKA DZIĘKÓWKA zaraz po nagrywce wrzuce coś do oceny jak poszło to może więcej będziecie mogli ocenić.
AKG C3000B ->NADY TMP-3 -> EMU 1212 ->Behringer UB 1622 FX Pro
Optymalne ustawienia na przedwzmacniaczu NADY TMP-3
Re: Optymalne ustawienia na przedwzmacniaczu NADY TMP-3
...Hehe, chyba warto by zmienić ten genialny przedwzmacniacz na coś jeszcze bardziej genitalnego yyy bardziej genialnego
...
za taki hajs jakim dysponowałem nic lepszego nieznalazłem.Jak masz coś do zaproponowania za 918 zł to słucham.miałem plan na TL Audio Ivory5050 ale to bym jeszcze z 6miechów musiał na niego odkładać a tak za rok sie kupi cos lepszego.Także mistrzu doradz mi coś za te 918
Pozdr genialny ziomku

...
za taki hajs jakim dysponowałem nic lepszego nieznalazłem.Jak masz coś do zaproponowania za 918 zł to słucham.miałem plan na TL Audio Ivory5050 ale to bym jeszcze z 6miechów musiał na niego odkładać a tak za rok sie kupi cos lepszego.Także mistrzu doradz mi coś za te 918
Pozdr genialny ziomku

...Poza tym, mikrofon tez chyba nie był najlepszejszym wyborem
...
Dobra dzięki za rady nieskorzystam.mam swoje sprawdzone zdanie co do tego mikrofonu.A co do przedwzmachola to doradzało go wielu typów w tym przedziale cenowym.Wez mi jeszcze doradz najlepiej jakiegoś MXLa.hehe.Ale wiesz co powiem Ci Ziom że nawet myślałem rok temu o tym przedwzmacniaczu.Trudno narazie mam co mam i będe pracował na tym.
Pozdrówka

...
Dobra dzięki za rady nieskorzystam.mam swoje sprawdzone zdanie co do tego mikrofonu.A co do przedwzmachola to doradzało go wielu typów w tym przedziale cenowym.Wez mi jeszcze doradz najlepiej jakiegoś MXLa.hehe.Ale wiesz co powiem Ci Ziom że nawet myślałem rok temu o tym przedwzmacniaczu.Trudno narazie mam co mam i będe pracował na tym.
Pozdrówka

Może jednak ktoś podpowie mi czym mam się kierować przy kręceniu tymi gałkami na co uwage zwrucić.Sory ze niejestem po jakiejś szkole muzycznej i sie nieorientuje i może dla wasa to są banalne pytania wręcz idiotyczne.Ale byłbym bardzo wdzieczny gdyby ktoś mi udzielił jakichś rad
Dziękówka
Dziękówka

...Może jednak ktoś podpowie mi czym mam się kierować przy kręceniu tymi gałkami na co uwage zwrucić.Sory ze niejestem po jakiejś szkole muzycznej i sie nieorientuje i może dla wasa to są banalne pytania wręcz idiotyczne.Ale byłbym bardzo wdzieczny gdyby ktoś mi udzielił jakichś rad
Dziękówka
...
czy jest ktokolwiek na tym forum kto cos doradzi
Dziękówka

czy jest ktokolwiek na tym forum kto cos doradzi
czy jest ktokolwiek na tym forum kto cos doradzi...
Nie, nie doradzi, bo jak do znudzenia powtarzają ci co mają trochę doświadczenia, uniwersalne ustawienia nie istnieją, nie istniały i nie będą istnieć. Każda sytuacja wymaga innych, do tego stopnia że nawet to samo studio, ten sam micr, ten sam vocalista ale inny dzień (więc inna temperatura i wilgotność, inne samopoczucie vocalisty itd.) wymagają nieco innych ustawień kompresji a czasami też i korekcji.
Przykro mi, life is brutal.
Chociaż może źle powiedziałem, istnieją "optymalne" ustawienia. Należy po prostu ustawić gałki tak żeby było dobrze słychać
. I nie jest to żart, trzeba po prostu tak długo kręcic i eksperymentować i słuhcać aż będzie dobrze.
[addsig]
Nie, nie doradzi, bo jak do znudzenia powtarzają ci co mają trochę doświadczenia, uniwersalne ustawienia nie istnieją, nie istniały i nie będą istnieć. Każda sytuacja wymaga innych, do tego stopnia że nawet to samo studio, ten sam micr, ten sam vocalista ale inny dzień (więc inna temperatura i wilgotność, inne samopoczucie vocalisty itd.) wymagają nieco innych ustawień kompresji a czasami też i korekcji.
Chociaż może źle powiedziałem, istnieją "optymalne" ustawienia. Należy po prostu ustawić gałki tak żeby było dobrze słychać

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
...czy jest ktokolwiek na tym forum kto cos doradzi...
. I nie jest to żart, trzeba po prostu tak długo kręcic i eksperymentować i słuhcać aż będzie dobrze.
...
Dziękówka.Już wiem co trzeba robić.Siedzieć ustawiać i ustawiać aż usłyszy się konkretne brzmienie takie jakie mnie interesuje i dopiero zacząć nagrywać.
Myślałem też że te same ustawienia można stosować do tego samego wokalisty nawet w innych dniach ale widzę że ludzie mający większe doświadczenie niż ja w nagrywaniu(bo moje raczej jest bardzo małe) już bardzo duzo mi pomogli.Dlatego będe siedział i ustawiałdo skutku
Dzięki

...
Dziękówka.Już wiem co trzeba robić.Siedzieć ustawiać i ustawiać aż usłyszy się konkretne brzmienie takie jakie mnie interesuje i dopiero zacząć nagrywać.
Myślałem też że te same ustawienia można stosować do tego samego wokalisty nawet w innych dniach ale widzę że ludzie mający większe doświadczenie niż ja w nagrywaniu(bo moje raczej jest bardzo małe) już bardzo duzo mi pomogli.Dlatego będe siedział i ustawiałdo skutku
Dzięki