Roland VS1880 & Yamaha AW16g

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
mr-hammond
Re: Roland VS1880 & Yamaha AW16g

Post autor: mr-hammond » sobota 03 gru 2005, 00:25

Widze kolego że duzo nagrałeś na aw16 g , jak sprawuje sie w zimnie ( lub w upale) ? Były jakieś problemy rozruchowe albo inne niespodzianki ?

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 03 gru 2005, 00:44

a wiec lepiej zainwstowac troszke wiecej i kupic laptopa z dobra karta i jakies przedwzmacniacze......wiadomo wiecej gratow ale i komfort wyzszy zdecydowanie.....

Awatar użytkownika
Compadre

Post autor: Compadre » sobota 03 gru 2005, 13:15

Widze kolego że duzo nagrałeś na aw16 g , jak sprawuje sie w zimnie ( lub w upale) ? Były jakieś problemy rozruchowe albo inne niespodzianki ?

Nie było żadnych dziwnych zachowań (poza literówką w ekranie startowym: Professoinal Audio Work Station, ale to chyba nie z zimna ). A pracowała raz w warunkach, gdzie UltraCurve dostał ciężkiej grypy..

"...a wiec lepiej zainwstowac troszke wiecej i kupic laptopa z dobra karta i jakies przedwzmacniacze......wiadomo wiecej gratow ale i komfort wyzszy zdecydowanie........"

Całkowicie się zgadzam. Do nagrań, które muszą być od razu gotowe, to to jest ogromna różnica w komforcie. A ceny już w tej chwili nie są dużo wyższe.

... no i można sobie w pracy postawić pasjansa.. Docenisz, jak trochę posiedzisz po nocach w robocie. :)

Awatar użytkownika
danekw

Post autor: danekw » poniedziałek 05 gru 2005, 20:27

dzięki Compadre za szereg ważnych informacji !

trochę mnie zmartwiłeś tym, że długo się zgrywa... ale dla pewności zapytam jeszcze raz - mogę materiał (16 śladów) zgrać na CD i w domu importować wszystko do Cubase'a jako osobne ślady ?

mówisz, że przygotowanie CD to godzina wyjęta z życiorysu ?

a można zgrać ślad po śladzie przez optyka ?

jeszcze jedno - nie ma żadnych śladów wirtualnych ?

pozdrawiam...
gram na Clavia Nord Electro 4, Virus Ti Snow, CME-UF8

Awatar użytkownika
Compadre

Post autor: Compadre » piątek 09 gru 2005, 18:32

...dzięki Compadre za szereg ważnych informacji !

trochę mnie zmartwiłeś tym, że długo się zgrywa... ale dla pewności zapytam jeszcze raz - 1) mogę materiał (16 śladów) zgrać na CD i w domu importować wszystko do Cubase'a jako osobne ślady ?

2) mówisz, że przygotowanie CD to godzina wyjęta z życiorysu ?

a można zgrać ślad po śladzie przez optyka ?

3) jeszcze jedno - nie ma żadnych śladów wirtualnych ?

pozdrawiam......

Elo. Myślałem, że temat już wymarł, więc nie zaglądałem.

1) To jest tak: możesz za pomocą funkcji Export zapisać wybrane (lub wszystkie) ślady na CD. Wypala do plików w formacie WAV, z prędkością max 8x. Potem z CDków wgrywasz do komputera. To jest oczywiście szybsze (8x) od zgrywania przez optyka, bo tam musisz lecieć w trybie rzeczywistym. Jak masz 2 płytki CD-RW to jedną właśnie zgrywasz do kompa a drugą wypalasz i potem zmiana.

2) Przygotowanie CD zajmuje godzinkę, bo musisz cały materiał wielościeżkowy odtworzyć jeszcze raz od początku do końca w momencie zrzucania go na jeden ślad stereo i dopiero na płytę.

3) Jeśli chodzi o ślady wirtualne:

Generalnie: masz osiem wejść do miksera i osiem sygnałów możesz nagrywać jednocześnie. Jak zrobisz do tego dogrywkę drugich 8, to możesz mieć jednocześnie odtwarzanych 16 śladów (pierwsze 8 ma własne pojedyncze suwaki, a następne 8 ma jeden suwak na dwa ślady). A pod każdym śladem (z 16) masz 8 "warstw", czyli ścieżek wirtualnych. Na tych warstwach możesz zapisywać materiał i przełączać na niego w danym momencie, ale na raz odtwarzać możesz tylko 1 virtual na każdym śladzie.

Nie wiem czy wyraźnie piszę, ale to może wyglądać tak: pod suwakiem 1 zapisałeś w kolejnych dogrywkach 3 warstwy ("o") i ustawiasz, że ma grać ostatnia z nich (*). Pod drugim suwakiem masz np. tylko jedną warstwę i ona gra.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

1 o * * * * * * * _ _ _ _ _ _ _ _

2 o _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

3 * _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Awatar użytkownika
danekw

Post autor: danekw » sobota 10 gru 2005, 09:22

hej,

teraz już wszystko jasne... zdecydowałem się na AW1600, ponieważ ma usb, lepsze przetworniki, ulepszony sampler, większe suwaki i podobno nowy (czyt. lepszy) procesor - jak to wszystko biega i jakie są moje wrażenia napiszę za 2 tygodnie jak "ją" dostanę.

dzieki za pomoc !

Awatar użytkownika
danekw

Post autor: danekw » wtorek 03 sty 2006, 09:45

mam AW1600 i mogę go z największą przyjemnością polecić !!! Prosta, intuicyjna obsługa, szybki procesor, niezłe efekty, 4 pasmowy korektor, 40GB twardy i nagrywarka. Wbudowany sampler to niezła rzecz. W stosunku do AW16 ma poprawione wejścia (mozna wpiąć canona lub jacka) i USB !!! - podłącza się do PC i można dowolnie kopiować dane w dowolną stronę - wszystko nagrane w WAV, więc nie ma problemu... POLECAM ! W porównaniu do trudnej obsługi i kompresji brzmienia w Rolandach VS to Yamaha bije Roland na głowe !!!

pozdrawiam

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 03 sty 2006, 11:53

a jak wygląda komunikacja po USB2 ? Jak urządzenie jest widziane od strony komputera? Czy do przegrywania plików jest jakiś dedykowany program, czy po prostu widać dodatkowy dysk, na którym są pliki wav? I jeszcze jedno: czy rejestrator jest widoczny od strony systemu jako urządzenie audio (np. pozwalające coś odegrać lub nagrać przez przetworniki) czy też komunikacja ogranicza się wyłącznie do wymiany plików?

Awatar użytkownika
danekw

Post autor: danekw » wtorek 03 sty 2006, 12:31

...a jak wygląda komunikacja po USB2 ?

W komputerze po podłączeniu USB są widoczne 2 dyski (2 partycje z AW) na których są widoczne wszyskie nagrane pliki. Utwory są nagrywane w osobnych katalogach, podobnie loopy i sample są w 1 katalogu, więc łatwo wszystko znaleźć.

Podłączenie wygląda tak jak przy podłączeniu pendrive'a czy innych podobnych urządzeń, z tym, że w AW trzeba włączyć USB CONNECT i nic w tym czasie nie można na nim robić.

Przez USB mozna:

1 - zgrywać dane (wav'y) w dwie strony

2 - sterować kompem (AW wykorzystuje usb jako szeroko rozbudowany port midi) np. w cubase, logic i innych programach.

nie można natomiast wysyłać sygnału audio !

AW1600 to nowy produkt i na razie nie ma do niego żadnego programu (oprócz ustawień i mapy miksera do w/w programów), ale mam nadzieję, że chłopaki z Yamahy coś wymyślą...

cały materiał, a także wav'y można importować i exportować przez spdifa lub z wbudowanego CD-RW

ODPOWIEDZ