Focusrite Saffire - kobieta w potrzebie

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Focusrite Saffire - kobieta w potrzebie

Post autor: matiz » środa 21 gru 2005, 22:41

Ten ADAT jest kuszący... No bo faktycznie te outy na scenie by się przydały.

Zaraz - outy na scenie z adata to dodatkowe pudelko, nie mylmy pojec.

Już widzę minę naszego znajomego realizatora jak mu przywlekę z rozbrajającą miną 10 kabli do wpięcia

Ja bym raczej dal mix stereo, ktorego nie mozna spieprzyc (znaczy mozna, ale trzeba sie postarac). Danie akustykowi dziesieciu kabli to proszenie sie o klopoty, w dodatku zupelnie niepotrzebne i za wlasne pieniadze

Awatar użytkownika
Candy_Girl

Post autor: Candy_Girl » środa 21 gru 2005, 23:02

Zaraz - outy na scenie z adata to dodatkowe pudelko, nie mylmy pojec.

Tak, tak. Wiem. Dlatego przy okazji najbliższej premii zakupiłabym np . Behringera ADA8000.

Ja bym raczej dal mix stereo, ktorego nie mozna spieprzyc (znaczy mozna, ale trzeba sie postarac). Danie akustykowi dziesieciu kabli to proszenie sie o klopoty, w dodatku zupelnie niepotrzebne i za wlasne pieniadze ...

No w sumie tak... Ale jak ostatnio wypaliłam do niego z minidiskiem, to dostałam bęcki, że on nie będzie teraz proporcji do mojego kulawego miksu dobierał i że mu to nie zagra dobrze z resztą instrumetów, więc następnym razem musze mu to przynieść na multitracku...

A ponieważ to mój brat i w dodatku menadżer to dałam sobie spokój z pyskówką...

Prawie jak w Jackson Five...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 21 gru 2005, 23:13

[i]Ale jak ostatnio wypaliłam do niego z minidiskiem, to dostałam bęcki, że on nie będzie teraz proporcji do mojego kulawego miksu dobierał i że mu to nie zagra dobrze z resztą instrumetów, więc następnym razem musze mu to przynieść na multitracku...

Taaa... nie obraz sie, ale... zmien brata

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 22 gru 2005, 00:44

...Na razie napaliłam się na tego focusrite'a. Po nowym roku wybiorę się do Krakowa żeby go obejrzec. Bo w Warszawskich sklepach ciężko to znaleźć. Jak znacie jakieś dobre miejscówki w stolycy gdzie mogłabym dorwać tego focusrite'a to bardzo by mi to pomogło.

Jak z "szafirem" wyskoczą jakieś jaja to chyba zdecyduje się albo na M-audio albo na Emu....

Co do Focusrite'a to nie wiem, ale M-Audio mają na pewno do wglądu

tu. EMU pewnie też.

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » czwartek 22 gru 2005, 01:41

Obecność niewiast na tym wybitnie męskim forum jest tak rzadka, że jakakolwiek ich wizyta powoduje kompletne zamieszanie. Zachowujemy się jak pluton rekrutów na placu ćwiczeń, gdy w polu widzenia pojawia się córka komendanta ... Mowa bełkotliwa, niekontrolowane erekcje i ślinotok, krok się myli i kule w płot idą. Na usprawiedliwienie mamy jednak to, że dziewoja świadoma jest swojej mocy i kokietuje nas bezlitośnie („...dziekuję wam,chłopaki ...”). Więc i ja z obleśnym uśmieszkiem starego satyra zapytam, czy Candy Girl to tzw. "ciągutka" (klasy toffi, do żucia i ciamkania), czy też może na patyku (do lizania)?

A teraz poważnie. Jakoś nikt o tym nie wspomniał, a ja polecam lekturę artykułu Rednacza w świątecznym wydaniu EiS, w którym wyczerpująco omawia on wady i zalety interfejsów USB i FireWire. Powszechna opinia na dziś jest taka, że tego typu interfejsy (szczególnie USB) są jednak bardziej kapryśne od kart PCI. Tymniemniej w wielu przypadkach od FireWire nie ma ucieczki, zaś w przypadku laptopów jest to właściwie jedyna rozsądna opcja. Moje osobiste doświadczenia ograniczają się do systemu Motu Traveller i PC-ta (via FireWire), w którym ten interfejs pracował nienagannie. Co wcale nie oznacza, że Motu Traveller będzie współpracował bezproblemowo z każdym PC-tem lub laptopem, Apple lub Windows. Mimo różnicy w cenie polecam Ci jednak Travellera, bowiem wydaje mi się wyraźnie uszyty na Twoje potrzeby, szczególnie w departamencie wielo-kanałowej obsługi audio (ADAT). Może nie tak urodziwy jak Sapphire, ale znacznie potężniejszy w opcjach dla wędrownego muzykanta. Sapphire może być całkowicie wystarczający w amatorskim domowym studiu, jednak odpadnie w konkurencji z realiami pracy w koncertowej trasie, gdy w grę wejdzie rejestracja występu. Motu Traveller też był dokładnie opisany w EiS niedawno.

W kwestii komunikacji FireWire niestety jedynie fizyczna konfrontacja danego urządzenia z konkretnym komputerem może udzielić pewnej odpowiedzi na Twoje pytanie, i taką bym na Twoim miejscu przyjął strategię, zaczynając poszukiwania. Ja tak zawsze robię, i jeśli sprzedawca nie jest skłonny udostępnić (sprzedać z prawem zwrotu po kilku dniach prób) sprzętu do testu, to @#$%& z nim.

I w zasadzie możemy się już rozejść, panowie. Chyba, że ktoś jeszcze ma chęć poflirtować z zalotnym Cukiereczkiem.

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » czwartek 22 gru 2005, 11:08

Tymniemniej w wielu przypadkach od FireWire nie ma ucieczki, zaś w przypadku laptopów jest to właściwie jedyna rozsądna opcja.

Panie Maciej! Zapomniales Pan o PCMCIA - wszak RME np uwaza to za jedyna rozsadna opcje - E-MU tez W swietle tej wlasnie epistoly o USB i Firewire z EiS wydaje sie to najbezpieczniejszym rozwiazaniem zwlaszcza ze kobita RZADA niezawodnosci! Po moich dotychczasowych doswiadczeniach z tym zlaczem uwazam ze to najlepsza opcja!

Ja tak zawsze robię, i jeśli sprzedawca nie jest skłonny udostępnić (sprzedać z prawem zwrotu po kilku dniach prób) sprzętu do testu, to @#$%& z nim.

Z tym niekiedy moze byc problem i to niebagatelny.. Choc znam sklep internetowy z laptopami w wawie ktory pozwala na zwrot sprzetu do 10 dni bez podania przyczyn.. Nie wiem jak to jest ze sprzetem audio ale warto popytac dystrybutorow poszczegolnych produktow.. Wszystko kwestia zaufania..

I w zasadzie możemy się już rozejść, panowie. Chyba, że ktoś jeszcze ma chęć poflirtować z zalotnym Cukiereczkiem.

Bardzo kocham moja Pania.. To przecudowna istota ktora jest moja podpora na ciernistej drodze zycia.. Flirt jest nie na miejscu..
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 22 gru 2005, 11:25

Zapomniales Pan o PCMCIA - wszak RME np uwaza to za jedyna rozsadna opcje

EMU pomijam, bo co to za argument - ale najnowoczesniejszym interfejsem RME jest jednak Fireface...

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » czwartek 22 gru 2005, 11:40

EMU pomijam, bo co to za argument

Mozesz to jasniej napisac?
[addsig]

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 22 gru 2005, 12:54

...EMU pomijam, bo co to za argument

...

Co to ma oznaczac, ze creative nie robi interfejsow na firewire, a inni robia? To moze 44k jest zle, bo creative woli 48?

Poza tym mordka byla

Poza tym dopiero po mordce jest merytoryczna tresc, ktora pominales

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » czwartek 22 gru 2005, 13:10

......EMU pomijam, bo co to za argument

...

Co to ma oznaczac, ze creative nie robi interfejsow na firewire, a inni robia? To moze 44k jest zle, bo creative woli 48?

Poza tym mordka byla

Poza tym dopiero po mordce jest merytoryczna tresc, ktora pominales ...

No dobra ale Twoja wypowiedz sugeruje ze interfejsy E-mu sa kiepskie - jesli cos na ten temat wiesz to powiedz - to sie moze przydac autorce watku..

W kazdym razie nikt nie zaprzeczy ze interfejsy na magistrali PCMCIA to jedne z najbardziej wydajnych i stabilnych jakie sa - patrz watek o wydajnosci sterownikow E-mu 1616
[addsig]

ODPOWIEDZ