Problem z Clock'iem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
olivka
Problem z Clock'iem

Post autor: olivka » sobota 17 gru 2005, 19:24

Witam,

posiadam komputer PC z kartą Frontier Wavecenter, podłączony do miksera Yamaha 03D przez ADAT. Nie mogę sie połapać jak ustawić Clock.

Na razie mam ustawiona karte na Internal oraz mikser na internal, ale na wyswietlaczu Yamahy ciągle mryga napis: Digital Sync error...

Kiedy próbowałam ustawić Clocka w mikserze na external w dźwięku słyszę jakies chrobotanie.

Nie mam pomysłu co zrobić, w instrukcjach nic nie znalazłam, czy ktoś mógłby mi pomóc, bo nawet nie znam podstawowych zasad połaczenia takich urządzeń, może coś zrobiłam źle?

dziękuję uprzejmie

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Problem z Clock'iem

Post autor: matiz » sobota 17 gru 2005, 20:25

Na razie mam ustawiona karte na Internal oraz mikser na internal, ale na wyswietlaczu Yamahy ciągle mryga napis: Digital Sync error.

Tak nie bedzie dzialac.

Kiedy próbowałam ustawić Clocka w mikserze na external w dźwięku słyszę jakies chrobotanie.

Tak z kolei powinno dzialac...

w instrukcjach nic nie znalazłam

Sa dwa wyjscia - albo mikser jest slave albo karta. Niezle opisane to jest

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 17 gru 2005, 20:25

tutaj - moze warto zajrzec.

Awatar użytkownika
olivka

Post autor: olivka » sobota 17 gru 2005, 21:43

dzięki za tego linka! szkoda że opis nie jest po polsku, ale mimo wszystko spróbuję coś osiągnąć

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 18 gru 2005, 15:21

matiz to jest do 01v :)))

strona 216 pedeefa ze strony yamahy:

podlacz mikser pod karte cyfrowo(z miksera do karty nie podlaczaj)

sprawdz czestotliwosc w karcie a nastepnie ustaw clocka w yamaszce na odpowiedni slot z ktorego pobierzesz sygnal

po tym podlacz wyjscie z yamahy do wejscia karty ale pamietaj ze karta musi byc na master clock(ona ma dawac sygnal)

pamietaj tez o tym ze jakiekolwiek odpalenie innej czestotliwosci w komputerze zmieni(choc nie wiem czy automatycznie) czestotliwosc yamahy(32,44.1,48khz)

wygodniej bedzie ci w miare mozliwosci podlaczyc wordclockiem - pewniejsze dzialanie

pamietaj tez o ustawieniu dlugosci slowa dla wyjsc cyfrowych(daj 24 bity)

Awatar użytkownika
BigGuns

Post autor: BigGuns » niedziela 18 gru 2005, 22:01

...matiz to jest do 01v :)))

strona 216 pedeefa ze strony yamahy:

podlacz mikser pod karte cyfrowo(z miksera do karty nie podlaczaj)

sprawdz czestotliwosc w karcie a nastepnie ustaw clocka w yamaszce na odpowiedni slot z ktorego pobierzesz sygnal

po tym podlacz wyjscie z yamahy do wejscia karty ale pamietaj ze karta musi byc na master clock(ona ma dawac sygnal)

pamietaj tez o tym ze jakiekolwiek odpalenie innej czestotliwosci w komputerze zmieni(choc nie wiem czy automatycznie) czestotliwosc yamahy(32,44.1,48khz)

wygodniej bedzie ci w miare mozliwosci podlaczyc wordclockiem - pewniejsze dzialanie

pamietaj tez o ustawieniu dlugosci slowa dla wyjsc cyfrowych(daj 24 bity)

...

super wytłumaczone. dodam tylko parę szczegółów:

skoro masz kartę ADAT w mikserze w menu "D in setup" kliknij na slot 1/2 pod YGDAI adat, w WC Clock Source na Internal. jeżeli masz na karcie ustawione 44.1 w mikserze ustaw (w tym samym menu gdzie ustawiasz D in setup) też 44.1. możesz również użyć opcji Auto-Navigate (to samo menu w mikserze) jeżeli będziesz zmieniać kartę na np. 48. wtedy mikser powinien automatycznie się dostosować.

sam niedawno się z tym borykałem więc znam ten ból, ale przy pomocy szanownych kolegów z tego forum udało się, teraz działa jak powinno

ODPOWIEDZ