Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
Jassio
Hałas z punktu widzenia prawa
autor: Jassio » wtorek 13 gru 2005, 22:25
Kiedy sąsiad ma
prawo powiedzieć mi "STOP. Nie grajcie więcej, bo nie mogę się skupić" i rządać ode mnie abym przestał emitować hałas?
W jaki sposób jest to określone z punktu widzenia prawa? Mam salkę do prób w "szopie" na tyłach ogródka domu jednorodzinnego i sąsiaduje z tą szopą dom wynajmowany lokatorom sąsiadów. Hałas domyślam się jest niemały (dałem na ścianę wełnę minralną 10 cm Rockton, ale chyba nie pomogła zbytnio...), ale czy jest jakiś próg w dB, który okresla to konkretnie? Czy policja ma prawo zabronić mi hałasowania w szopie (warsztacie) ?
Pamiętam o "ciszy nocnej" od 22 do 6.
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.
-
MATT669
autor: MATT669 » wtorek 13 gru 2005, 22:55
...Kiedy sąsiad ma
prawo powiedzieć mi "STOP. Nie grajcie więcej, bo nie mogę się skupić" i rządać ode mnie abym przestał emitować hałas?
W jaki sposób jest to określone z punktu widzenia prawa? Mam salkę do prób w "szopie" na tyłach ogródka domu jednorodzinnego i sąsiaduje z tą szopą dom wynajmowany lokatorom sąsiadów. Hałas domyślam się jest niemały (dałem na ścianę wełnę minralną 10 cm Rockton, ale chyba nie pomogła zbytnio...), ale czy jest jakiś próg w dB, który okresla to konkretnie? Czy policja ma prawo zabronić mi hałasowania w szopie (warsztacie) ?
Pamiętam o "ciszy nocnej" od 22 do 6.

...
tu masz wytyczne :
http://www.mos.gov.pl/1akty_prawne/rozporzadzenia_ms/halas.html
-
BigGuns
autor: BigGuns » wtorek 13 gru 2005, 22:59
prawo to on ma powiedzieć, zawsze, bo może nie lubić stylu w którym grasz :)
a propos hałasu to owszem, może to zgłosić, policja może grzecznie zapukać do Twoich drzwi i poprosić o ściszenie. I na tym zazwyczaj się kończy. Ale mogą też przyjechać np. ludzie z Sanepidu (mają odpowiedzni sprzęt) i zacząć mierzyć poziom hałasu który emitujesz. Jest to mało prawdopodobne. Chyba że nasze wUEwstąpienie coś tu zmieniło, w co wątpię.
Podstawa prawna
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U Nr 75, poz. 690 z 2002 r.) oraz polska norma PN 87/B-02151/02.
---
§ 326. 1. Poziom hałasu oraz drgań przenikających do pomieszczeń w budynkach mieszkalnych, zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej [...] nie może przekraczać wartości dopuszczalnych, określonych w Polskich Normach dotyczących ochrony przed hałasem pomieszczeń w budynkach oraz oceny wpływu drgań na ludzi w budynkach.
----
Hałas w pomieszczeniach mieszkalnych nie powinien przekroczyć 40 decybeli w ciągu dnia. W nocy musi być mniejszy o dziesięć dB.
-
Jassio
autor: Jassio » wtorek 13 gru 2005, 23:15
Dziekuję.
Mnie chyba dotyczy:
"Tereny zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej - 45dB (dzień)"
Ale czy nie mogę emitować takiego hałasu tuż za ścianą, metr od niej, na ulicy czy w końcu w mieszkaniu sąsiada? W którym miejscu te 45dB nie moze zostać przekroczone?
Czy może ktoś podać jakie popularne zjawisko powoduje taki hałas? Tak zebym miał mniej-więcej punkt odniesienia.
-
Jassio
autor: Jassio » wtorek 13 gru 2005, 23:22
Znalazłem w sieci przykłady:
- normalna rozmowa – 60 dB,
- duży ruch wielkomiejski – 80 dB,
- młot pneumatyczny – 100 dB,
- głośna muzyka dyskotekowa – 110 dB,
- startujący odrzutowiec – 130 dB,
- próg bólu – 140 dB.
Normalna rozmowa 60 dB - no ale gdzie? Przy ustach mówąacego, metr od niego czy za ścianą?! w którym miejscu?
-
BigGuns
autor: BigGuns » środa 14 gru 2005, 03:13
Ale czy nie mogę emitować takiego hałasu tuż za ścianą, metr od niej, na ulicy czy w końcu w mieszkaniu sąsiada? W którym miejscu te 45dB nie moze zostać przekroczone?
w mieszkaniu sąsiada.