Jak to jest z phantomem w M-Audio FireWire 1814 ?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lestek
Jak to jest z phantomem w M-Audio FireWire 1814 ?

Post autor: lestek » wtorek 13 gru 2005, 23:34

Witam.

Noszę się z zamiarem nabycia niniejszego interfejsu - pod kątem jego wysokiej mobilności - także software'owej - patrz Pro Tools M-Powered.

No i zasadniczo problem rozbija się o to jak wygląda kwestia zasilania phantomowego w tym interfejsie? Bo manual w PDF'ie twierdzi tylko, że interfejs posiada phantom - tak samo strona producenta, nie stwierdza tylko czy to 12 V, czy 48 V, czy na przykład 9 :)

W 48 V przy zasilaniu interfejsu przez firewire mocno i szczerze wątpię, natomiast w trakcie pracy z własnym zasilaczem chyba jest to mocno bardziej prawdopodobne. Ale to są tylko moje domniemania - Music Info, jako dystrybutor M-Audio milczy - w sensie nie reaguje na mejle, natomiast sądzę sobie, że każdy jeden użytkownik tegoż interfejsu jest w stanie mi powiedzieć jaki ten phantom jest. Jedyne co znalazłęm o wartości phantomu to informacja ze sklepu Akutech - no i tam w opisie interfejsu stoi jak wół 48 V. Nikt inny nie podaje jego wielkości.

Nie ukrywam, że zależy mi na tych 48 V, bo nie wiem czy jakieś mikrofony poza AKG pracują z niskimi napięciami, na dwa AKG C3000 mnie nie stać, a AKG C1000 nie ma zbyt dużej membrany :)

W związku z tym czekam na pewną informację, że ten interfejs posiada pełny 48V phantom przy zasilaniu z własnego zasilacza

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
lestek

Re: Jak to jest z phantomem w M-Audio FireWire 1814 ?

Post autor: lestek » środa 14 gru 2005, 01:23

No dobra, w myśl tegoż artykułu: http://www.soundonsound.com/sos/Oct04/articles/maudio1814.htm widzę, że faktycznie chyba te 48 V jest.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mariuszek

Post autor: mariuszek » czwartek 15 gru 2005, 11:06

Posiadam Firewire 410 i w niej mikrofon potrzebujący 48V działa bez problemu. a jest to model mniejszy od 1814.

P.S.

Polecam ten zakup ze wzgledu na przedwzmacniacze... w tej klasie cenowej rewelka.
www.galeria-tbg.pl

Awatar użytkownika
lestek

Post autor: lestek » czwartek 15 gru 2005, 11:47

No dzięki dzięki :)

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ