Cy warto doskladac i kupic zamiast Groove Tubesa GT 57 uzywanego Neumana U87 Ai ? jaka jest roznica w nagraniach tymi mikrofonami wokalu i gitary akustycznej ? czy jest juz to tylko kwestia preferencji brzmieniowych czy jednak Neumann jest wciaz lepszy ?
Zamierzam takze zakupic 1 sztuke paluszka KM 184 do nagrania gitary akustycznej , w niektorych przypadkach zamierzam jednak nagrywac w stereo dokladajac albo wlasnie Groove Tubesa GT 57 albo Neumana U87 Ai ? i w tym przypadku co lepiej posiadac klasyka U87 czy moze zaryzykowac i zakupic tanszego ale chwalonego na tym forum GT 57 ?
a jak wypada mikrofon Groove Tubes GT 33 wzgledem Neumann KM 184 ?
Preamp juz wybralem : SPL Gold Mike 2
Prosze o pomoc
z gory dziekuje i Pozdrawiam
DAVI
Jakie mikrofony kupić?
Re: Jakie mikrofony kupić?
...Cy warto doskladac i kupic zamiast Groove Tubesa GT 57 uzywanego Neumana U87 Ai ? jaka jest roznica w nagraniach tymi mikrofonami wokalu i gitary akustycznej ? czy jest juz to tylko kwestia preferencji brzmieniowych czy jednak Neumann jest wciaz lepszy ?
Zamierzam takze zakupic 1 sztuke paluszka KM 184 do nagrania gitary akustycznej , w niektorych przypadkach zamierzam jednak nagrywac w stereo dokladajac albo wlasnie Groove Tubesa GT 57 albo Neumana U87 Ai ? i w tym przypadku co lepiej posiadac klasyka U87 czy moze zaryzykowac i zakupic tanszego ale chwalonego na tym forum GT 57 ?
Prosze o pomoc
DAVI
...
mogę pare słów powiedzieć a propos Twojego pierwszego pytania.
Neumann U87 Ai jest najcześciej stosowany przy nagrywaniu lektorów (reklamy itp), nie wiem czy jakiś inny mikrofon jest aż tak szeroko wykorzystywany akurat w tym przypadku. Czasami go widziałem zawieszonego przed orkiestrą. jednak myślę że do mocnych, dynamicznych wokali/solowych instrumentów nie jest to najlepszy wybór za te pieniądze.
Groove Tube GT-57 używaliśmy nagrywając bouzuki (cóż, nie jest to gitara ale blisko :) ), wyszło bardzo dobrze, uchwycił wszystkie niuanse instrumentu, no i praktycznie nie trzeba było się bawić potem z brzmieniem. wokalu przez ten mikrofon nie słyszałem więc niech inni się wypowiedzą.
Prosze o pomoc
DAVI
...
mogę pare słów powiedzieć a propos Twojego pierwszego pytania.
Neumann U87 Ai jest najcześciej stosowany przy nagrywaniu lektorów (reklamy itp), nie wiem czy jakiś inny mikrofon jest aż tak szeroko wykorzystywany akurat w tym przypadku. Czasami go widziałem zawieszonego przed orkiestrą. jednak myślę że do mocnych, dynamicznych wokali/solowych instrumentów nie jest to najlepszy wybór za te pieniądze.
Groove Tube GT-57 używaliśmy nagrywając bouzuki (cóż, nie jest to gitara ale blisko :) ), wyszło bardzo dobrze, uchwycił wszystkie niuanse instrumentu, no i praktycznie nie trzeba było się bawić potem z brzmieniem. wokalu przez ten mikrofon nie słyszałem więc niech inni się wypowiedzą.
czy jeszcze ktos moglby sie podzielic doswiadczeniami co do wyzej wymienionych mikrofonow
Pozdrawiam i z gory Wielkie dzieki
...czy jeszcze ktos moglby sie podzielic doswiadczeniami co do wyzej wymienionych mikrofonow
...
Mikrofony GT są najwyzszej klasy. Ich cena jest śmieszna w porównaniu z tym co oferują. Myślę ze nie warto inwestowac w uzywanego Neumanna jezeli mozna miec super GT 57 - i nowiutki, z gwarancją i o wiele taniej !
A co do GloldMika mk2- świetny wybór !
W MusicToolz mają chyba teraz promocję na SPL.
Pozdrawiam
...
Mikrofony GT są najwyzszej klasy. Ich cena jest śmieszna w porównaniu z tym co oferują. Myślę ze nie warto inwestowac w uzywanego Neumanna jezeli mozna miec super GT 57 - i nowiutki, z gwarancją i o wiele taniej !

A co do GloldMika mk2- świetny wybór !
W MusicToolz mają chyba teraz promocję na SPL.
Pozdrawiam

To mial byc zart?
To mial byc zart?
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
Dodam, ze na iles lat kontaktu z tymi mikrofonami (konkretnie U87 i 89) nigdy nie mailem klopotow nawet przy naglasnianiu duzych piecy gitarowych.
Dla mnie U87 to od dawna mikrofon referencyjny. Nie znaczy to, ze lepszy czy gorszy, ale referencyjny i na pewno wysokiej klasy, co w ogole nie podlega dyskusji. Nagram (i juz naglalem) nim na pewno kazdy wokal i wiele instrumentow poprawnie i to wzgledem niego porownuje inne szerokowkladkowe mikrofony.
Dla mnie U87 to od dawna mikrofon referencyjny. Nie znaczy to, ze lepszy czy gorszy, ale referencyjny i na pewno wysokiej klasy, co w ogole nie podlega dyskusji. Nagram (i juz naglalem) nim na pewno kazdy wokal i wiele instrumentow poprawnie i to wzgledem niego porownuje inne szerokowkladkowe mikrofony.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!