Jakie mikrofony kupić?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Davi
Jakie mikrofony kupić?

Post autor: Davi » czwartek 01 gru 2005, 16:58

Cy warto doskladac i kupic zamiast Groove Tubesa GT 57 uzywanego Neumana U87 Ai ? jaka jest roznica w nagraniach tymi mikrofonami wokalu i gitary akustycznej ? czy jest juz to tylko kwestia preferencji brzmieniowych czy jednak Neumann jest wciaz lepszy ?

Zamierzam takze zakupic 1 sztuke paluszka KM 184 do nagrania gitary akustycznej , w niektorych przypadkach zamierzam jednak nagrywac w stereo dokladajac albo wlasnie Groove Tubesa GT 57 albo Neumana U87 Ai ? i w tym przypadku co lepiej posiadac klasyka U87 czy moze zaryzykowac i zakupic tanszego ale chwalonego na tym forum GT 57 ?

a jak wypada mikrofon Groove Tubes GT 33 wzgledem Neumann KM 184 ?

Preamp juz wybralem : SPL Gold Mike 2

Prosze o pomoc

z gory dziekuje i Pozdrawiam

DAVI

Awatar użytkownika
BigGuns

Re: Jakie mikrofony kupić?

Post autor: BigGuns » piątek 02 gru 2005, 00:11

...Cy warto doskladac i kupic zamiast Groove Tubesa GT 57 uzywanego Neumana U87 Ai ? jaka jest roznica w nagraniach tymi mikrofonami wokalu i gitary akustycznej ? czy jest juz to tylko kwestia preferencji brzmieniowych czy jednak Neumann jest wciaz lepszy ?

Zamierzam takze zakupic 1 sztuke paluszka KM 184 do nagrania gitary akustycznej , w niektorych przypadkach zamierzam jednak nagrywac w stereo dokladajac albo wlasnie Groove Tubesa GT 57 albo Neumana U87 Ai ? i w tym przypadku co lepiej posiadac klasyka U87 czy moze zaryzykowac i zakupic tanszego ale chwalonego na tym forum GT 57 ?

a jak wypada mikrofon Groove Tubes GT 33 wzgledem Neumann KM 184 ?

Preamp juz wybralem : SPL Gold Mike 2

Prosze o pomoc

z gory dziekuje i Pozdrawiam

DAVI

...

mogę pare słów powiedzieć a propos Twojego pierwszego pytania.

Neumann U87 Ai jest najcześciej stosowany przy nagrywaniu lektorów (reklamy itp), nie wiem czy jakiś inny mikrofon jest aż tak szeroko wykorzystywany akurat w tym przypadku. Czasami go widziałem zawieszonego przed orkiestrą. jednak myślę że do mocnych, dynamicznych wokali/solowych instrumentów nie jest to najlepszy wybór za te pieniądze.

Groove Tube GT-57 używaliśmy nagrywając bouzuki (cóż, nie jest to gitara ale blisko :) ), wyszło bardzo dobrze, uchwycił wszystkie niuanse instrumentu, no i praktycznie nie trzeba było się bawić potem z brzmieniem. wokalu przez ten mikrofon nie słyszałem więc niech inni się wypowiedzą.

Davi

Post autor: Davi » sobota 03 gru 2005, 17:22

czy jeszcze ktos moglby sie podzielic doswiadczeniami co do wyzej wymienionych mikrofonow

Pozdrawiam i z gory Wielkie dzieki

Awatar użytkownika
tomekk

Post autor: tomekk » sobota 03 gru 2005, 18:21

...czy jeszcze ktos moglby sie podzielic doswiadczeniami co do wyzej wymienionych mikrofonow

Pozdrawiam i z gory Wielkie dzieki

...

Mikrofony GT są najwyzszej klasy. Ich cena jest śmieszna w porównaniu z tym co oferują. Myślę ze nie warto inwestowac w uzywanego Neumanna jezeli mozna miec super GT 57 - i nowiutki, z gwarancją i o wiele taniej !

A co do GloldMika mk2- świetny wybór !

W MusicToolz mają chyba teraz promocję na SPL.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 03 gru 2005, 18:29

Neumann U87 Ai jest najcześciej stosowany przy nagrywaniu lektorów (reklamy itp), nie wiem czy jakiś inny mikrofon jest aż tak szeroko wykorzystywany akurat w tym przypadku. Czasami go widziałem zawieszonego przed orkiestrą. jednak myślę że do mocnych, dynamicznych wokali/solowych instrumentów nie jest to najlepszy wybór za te pieniądze.

To mial byc zart?
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 03 gru 2005, 18:48

Dodam, ze na iles lat kontaktu z tymi mikrofonami (konkretnie U87 i 89) nigdy nie mailem klopotow nawet przy naglasnianiu duzych piecy gitarowych.

Dla mnie U87 to od dawna mikrofon referencyjny. Nie znaczy to, ze lepszy czy gorszy, ale referencyjny i na pewno wysokiej klasy, co w ogole nie podlega dyskusji. Nagram (i juz naglalem) nim na pewno kazdy wokal i wiele instrumentow poprawnie i to wzgledem niego porownuje inne szerokowkladkowe mikrofony.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

ODPOWIEDZ