Mikrofony sE Electronics

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
yarogniew
Mikrofony sE Electronics

Post autor: yarogniew » wtorek 29 lis 2005, 12:17

Nie mogłem znaleźć w wyszukiwarce forum opinii na temat tych mikrofonów. Teraz pojawił się nowy sE Mini http://www.audiostacja.pl
Czytałem dużo dobrych opinii na temat sE 2200A. Czy ktoś miał do czynienia z tymi (lub innymi sE) mikrofonami? Szukam czegoś nisko budżetowego do studia projektowego. Głównie do wokalu i mowy. Jaką sumę trzeba teraz przeznaczyć na mikrofon żeby mieć jakiś tam komfort pracy? Mam mikser Mackie, kartę Juli@, wiec przedwzmacniacz w miarę dobry.
muzyk

Awatar użytkownika
ghospore

Re: Mikrofony sE Electronics

Post autor: ghospore » wtorek 29 lis 2005, 19:24

Czy ktoś miał do czynienia z tymi (lub innymi sE) mikrofonami? Szukam czegoś nisko budżetowego do studia projektowego. Głównie do wokalu i mowy. Jaką sumę trzeba teraz przeznaczyć na mikrofon żeby mieć jakiś tam komfort pracy? Mam mikser Mackie, kartę Juli@, wiec przedwzmacniacz w miarę dobry....

Witam!

Posiadam pare stereofoniczną SA1 sE Electronics i jestem znich bardzo zadowolony. Nagrywam głównie klasyke - rejestrowałem już nimi wiolonczelę, flet, skrzypce, fortepian a ostatnio nawet organy no i bez pudła, sprawdzają sie. SA1 nie mają jakiś niekorzystnych dołków i górków w charakterystyce, a tanie paluszki często mają świszczącą góre i brak dołu. Dodatkowo podoba mi sie ich zdecydowana i symetryczne charakterystyka kierunkowa - również kwestia problematyczne dla tanich mikrofonów. Buduje to we mnie zaufanie do tej firmy, chociaż innych produktów nie miałem przyjemności słuchać. Czytałem jednak bardzo pochlebne opinie o sE Z3300a, no i o najbardziej ekskluzywnym Gemini. Myśle, że do zastosowań o których piszesz sE 2200a lub MINI sie nada.
pozdrawiam

yarogniew

Post autor: yarogniew » wtorek 29 lis 2005, 20:08

ghospore pisze:

Posiadam pare stereofoniczną SA1 sE Electronics i jestem znich bardzo zadowolony. Nagrywam głównie klasyke - rejestrowałem już nimi wiolonczelę, flet, skrzypce, fortepian a ostatnio nawet organy no i bez pudła, sprawdzają sie. SA1 nie mają jakiś niekorzystnych dołków i górków w charakterystyce, a tanie paluszki często mają świszczącą góre i brak dołu. Dodatkowo podoba mi sie ich zdecydowana i symetryczne charakterystyka kierunkowa - również kwestia problematyczne dla tanich mikrofonów. Buduje to we mnie zaufanie do tej firmy, chociaż innych produktów nie miałem przyjemności słuchać. Czytałem jednak bardzo pochlebne opinie o sE Z3300a, no i o najbardziej ekskluzywnym Gemini. Myśle, że do zastosowań o których piszesz sE 2200a lub MINI sie nada. ...

Dzięki za info. No właśnie, niby Chinole, a firma wygląda na bardzo solidną. Zakup stereofonicznej parki też mnie niedługo czeka. Waham się między sE 2200a a tym nowym. I chyba wybiorę sprawdzony model z koszyczkiem;) Pozdrawiam.

muzyk

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » wtorek 29 lis 2005, 21:17

Faktycznie mikrofony SE Electronics należą do światowej czołówki w sensie jakości i niewątpliwie są najlepsze jakościowo w całej chińskiej produkcji. Musisz jednak wiedzieć, że marka ta ma dwa okresy w swojej historii i jej pierwsze podejście do rynku światowego (jakieś 5-6 lat temu) było bardzo niefortunne. Upewnij się zatem, że dany model znajduje się w aktualnym katalogu firmy.

MD

Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

yarogniew

Post autor: yarogniew » środa 30 lis 2005, 17:28

MD pisze:

...Faktycznie mikrofony SE Electronics należą do światowej czołówki w sensie jakości i niewątpliwie są najlepsze jakościowo w całej chińskiej produkcji. Musisz jednak wiedzieć, że marka ta ma dwa okresy w swojej historii i jej pierwsze podejście do rynku światowego (jakieś 5-6 lat temu) było bardzo niefortunne. Upewnij się zatem, że dany model znajduje się w aktualnym katalogu firmy.

...

w grę wchodzi tylko kupno nowego mikrofonu. Dzięki.
muzyk

ODPOWIEDZ