Co się dzieje z Oktavą? Podróbki?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
mafjozoo
Co się dzieje z Oktavą? Podróbki?

Post autor: mafjozoo » sobota 26 lis 2005, 21:30

Po telefonie do audiostacji dowiedzialem się że na rynek muzyczny ktoś zaczął wypuszczać podróbki modelu MK 319 i przez to stał się bardzo słabo dostępny w Polsce. Wobec tego mam małe pytanie - czy te wypuszczane przez sklep oktava-online na niemieckim ebayu mają szanse być podróbkami? (link do tego sklepu jest umieszczony na oficjalnej stronie oktavy)

Awatar użytkownika
Che

Re: Co się dzieje z Oktavą? Podróbki?

Post autor: Che » sobota 26 lis 2005, 21:46

...Po telefonie do audiostacji dowiedzialem się że na rynek muzyczny ktoś zaczął wypuszczać podróbki modelu MK 319 i przez to stał się bardzo słabo dostępny w Polsce. Wobec tego mam małe pytanie - czy te wypuszczane przez sklep oktava-online na niemieckim ebayu mają szanse być podróbkami? (link do tego sklepu jest umieszczony na oficjalnej stronie oktavy)...

Sytuacja firmy Oktava jest niepewna juz od kilku miesięcy o czym mogliśmy przeczytac jednym z numerów EiS (sorki ale niwe pamietam w którym) na ostatniej stronie.

W zaszadzie na rynku działają dwie firmy Oktava, jedna rosyjska a jedna brytyjska z fabryką w Chinach.

Oficjalnie prawa do nazwy Oktava posiadają Brytyjczycy jednak Rosjanie (może z racji długoletnich przyzwyczajeń) uzywają nazwy Oktava, a brytyjskie mikrofony Oktava produkowane w Chinach "ochrzcili" podróbkami gdyz wg Rosjan Brytyjczycy nie mają prawa używać nazwy Oktava.Z tego co mi wiadomo spór trwa nadal.

oktava-online.de to oficjalna strona rosyjskiego dystrybutora mikrofonów Oktava produkowanych w Rosji.produkty tam sprzedawane pochodzą z fabryki w Tule.

Mikrofony Oktava produkowane w Chinach były przez jakiś czas dystrybuowane za oceanem przez GuitarCenter lecz kto je sprzedawał w Europie nie mam pojecia.

Ja osobiście kupiłem niedawno 3 Oktavy. Mk-012(para) z oktava-online.de oraz Oktava 2500 z Audiostacji. Wszystkie te mikrofony pochodza z fabryki W tule i sprawują sie doskonale.

Myslę ze zamieszanie wokół "podróbek " wynika z mylenia mikrofonów Oktava made in China z made in Russia. lecz to moja subiektywna opinia poparta tylko domysłami więc w razie czego prośze o sprostowanie.

ODPOWIEDZ