Wzmacniacz słuchawkowy - inny niż HP4

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Krzyśko!
Wzmacniacz słuchawkowy - inny niż HP4

Post autor: Krzyśko! » niedziela 13 lis 2005, 22:38

Hejka! Mam Lynxa L22. Ta karta nie ma wejścia słuchawkowego, więc zmuszony jestem dokupić wzmacniacz słuchawkowy. Co możecie polecić oprócz Presonusa HP4?
Tam sięgaj, gdzie wzrost nie sięga... :-)

Zbynia

Re: Wzmacniacz słuchawkowy - inny niż HP4

Post autor: Zbynia » poniedziałek 14 lis 2005, 00:30

behringer ha4700 - porzadny sprzecik

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » poniedziałek 14 lis 2005, 08:31

...behringer ha4700 - porzadny sprzecik...

Zobacz jeszcze na produkty wloskiej firmy ALTO, nalezacej do koncernu ProEl'a. U nas takowy wzmak jest i sprawuje sie bardzo dobrze.

Piciu

Post autor: Piciu » poniedziałek 14 lis 2005, 14:49

Witam

Przeglądając z ciekawości wątki poruszane na tym forum dot. słuchawek natrafiłem na ten i chciałem także coś na temat wzm. słuchawkowego powiedzieć.

POLECAM ze swojej strony wzmacniacze oparte na układzie TPA6120A2 firmy Texas Instruments - gra toto lepiej niż najbardziej starannie wykonany wzmacniacz na elementach dyskretnych pracujących w klasie A !!! Lepiej w tym sensie, że bardziej detalicznie (ale bez jazgotliwości) i z bdb. basem. Chociaż z niektórymi 'jaśniejszymi' słuchawkami może 'nie_zagrać'

Tu link do specyfikacji układu TPA6120A2:

http://focus.ti.com/docs/prod/folders/print/tpa6120a2.html

Nawet producent napisał, że "słychać muzykę, nie sprzęt" :)

Można nawet ze strony Texasa kupić zestaw ewaluacyjny (płytka PCB z wlutowanymi elementami elektronicznymi - wystarczy podpiąć do tego stabilizowany zasilacz +/-12V i wsadzić to wszystko do obudowy i... gra muzyka :) ) Jak się nie ma zacięcia elektronicznego, to wystarczy poprosić znajomego elektronika, aby to uruchomił. Cena - 49USD (http://www.ti-estore.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Product_Code=TPA6120A2EVM) + zasilacz stab. + obudowa + flaszka dla elektronika :)

Wzmak ten ma wejście różnicowe (symetryczne), a więc będzie idealnie pasował do karty Lynxa.

ZAGRA LEPIEJ NIŻ JAKIKOLWIEK INNY WZMAK ZA NIEWIADOMO ILE!!!

Można też kupić gotowy taki wzmak za ok. 300zł.

Np. taki:

http://holdegron.fm.interia.pl/

Konstrukcja jest dobrze przemyślana (np. dołożony bufor na wejściu na bdb. układzie OPA2134) i przede wszystkim starannie wykonana (można pooglądać fotki środka).

Z całego serca polecam ten scalak - moim zdaniem nic lepszego do napędzania słuchawek nie wynaleziono!

Piciu

Post autor: Piciu » poniedziałek 14 lis 2005, 15:03

Chociaż nieskromnie mówiąc ja nieco lepiej wykonałem swój wzmak na tym układzie niż ta firma (Holdegron czy jak im tam...) :P

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » poniedziałek 14 lis 2005, 17:51

...Chociaż nieskromnie mówiąc ja nieco lepiej wykonałem swój wzmak na tym układzie niż ta firma (Holdegron czy jak im tam...) :P...

Możesz mi podesłać schemat tego swojego wzmaka ? Najlepiej razem z wzorem płytki.

Mail: netes(at)post.pl
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ