Notebook a rejestracja terenowa

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Bartos
Notebook a rejestracja terenowa

Post autor: Bartos » czwartek 03 lis 2005, 14:31

Witam!

Co myslicie o wykorzystaniu notebooka do rejestracji terenowej? Pomysl mam taki: do notebooka podlaczam echo indigo i/o aby miec w miare dobre przetworniki i karte wielkosci card bus (oraz obsluge ASIO oczywiscie). indigo powinna dosc przyzwoicie rejestrowac sygnal 24/44 (w miare potrzeb do 96) - jej przetworniki wg. producenta sa o zaledwie kilka dB nizsze niz osiagi Giny 3G (którą posiadam i z której jestem bardzo zadowolony). Do tej karty mikrofon pojemnościowy z zasilaniem phantom z baterii (z pewnością dałoby się dobrać jakiś dobry model) lub dobre elektrety (to ma w ogóle sens?). Żywotność całości najchętniej przedłużyłbym dodatkową baterią do komputera (w sumie na 5 godzin pracy powinno wystarczyć prądu).

minusy? nie mam narazie pomysłu jak chodzić z takim laptopem/mikrofonem (można włączyć nagrywanie, całość zamknąć i włożyć do plecaka), a długie kable odpadają (po drodze nie ma porządnego preampa przecież)

plusy każdy widzi (dobre przetworniki, możliwość wykorzystania laptopa)

pozdrawiam !

bjortos

PS. taki sposób rejestracji chciałbym wykorzystywać np. przy amatorskich produkcjach filmowych - to przecież lepsze niż mikrofon z kamery :]

pawelq

Re: Notebook a rejestracja terenowa

Post autor: pawelq » czwartek 03 lis 2005, 15:03

Też o tym myślę, tylko z zewnętrznym preampem/ADC Mic2496 z http://www.core-sound.com i kartą s/pdif. Nawiasem mówiąc pod koniec listopada CoreSound ma wypuścić 4Mic, który w porównaniu do Mic2496 ma mieć następujące zalety: 192k (vs. 96), 4 kanały przy 96 (vs 2), potężne zasilanie - 10mA na kanał (vs. 4 mA na 2 kanały), monitoring słuchakowy (vs. brak).

Alternatywą jest przenośny rejestrator. MicroTrack 2496 M-Audio jest tani ale jakość w niektórych aspektach jest wątpliwa, poza tym najwyraźniej wyszedł za wcześnie i na sporo bugów. Ale do prostych zastosowań może być dobry, w zestawie nawet jest mały elektret stereo. Pojemnościowe też można podłączyć ale uwaga! Phantom power jest 30V zamiast 48V, więc nie każdy pójdzie.

Są edirole (R-1, R-4), Marantze 660, 670, 671 (dość szumne), piekny Sound Devices 722 (za marne 2500 dolarów), za moment wyjdzie Tascam prawdopodobnie niezły i względnie niedrogi.

pawelq

Post autor: pawelq » czwartek 03 lis 2005, 15:07

PS. Core-Sound proponuje zestawienie Mic2496 (a w przyszłości 4Mic) z PDA - sprzedają kartę CF którą o ile rozumiem wkładasz do PDA (a pewnie do laptopa też możesz) i która przyjmuje sygnał S/PDIF z MIc2496. I masz malutki rejestrator.

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » czwartek 03 lis 2005, 15:17

...Też o tym myślę, tylko z zewnętrznym preampem/ADC Mic2496 z http://www.core-sound.com i kartą s/pdif. Nawiasem mówiąc pod koniec listopada CoreSound ma wypuścić 4Mic, który w porównaniu do Mic2496 ma mieć następujące zalety: 192k (vs. 96), 4 kanały przy 96 (vs 2), potężne zasilanie - 10mA na kanał (vs. 4 mA na 2 kanały), monitoring słuchakowy (vs. brak).

...

no tak, ale właśnie mi chodzi o to, że notebooka MOŻNA wykorzystać jako przenośny rejestrator (oczywiścnie nie jest aż tak wygodny, ale nadal możemy nagrywać ślady z porównywalną jakością!) i właśnie w to chce się wpakować - jak najlepsze ślady jak najmniejszym (zakładająć, że notebooka i tak już mam) kosztem.

...

A ile kosztuja te uzadzenia coresound i czy mozna kupic to w PL?

pozdr

bjortos

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » czwartek 03 lis 2005, 15:19

...Jaki do tego będziesz miał przedwzmacniacz i jakie mikrofony...?

Najchętniej wyposażyłbym się w mikrofon ze zmiennymi charakterystykami kierunkowymi (od dookólnej do super-kierunkowej), zintegrowanym zasilaniem i preampem, ale czegoś takiego zapewne nie ma :]

hmm... na preamp faktycznie nie mam pomyslu :/

pozdr

bjortos

pawelq

Post autor: pawelq » czwartek 03 lis 2005, 16:37

...Pomysł CoreSound z PDA jest dla mnie śmieszny i mega drogi. W podobnej cenie w USA można kupić EDIROLa R4.

Racja, ale możesz jak sądzę kupic Mic2496 za $550, i PDAudio CF za bodajże $200 i wzadzić do laptopa zamiast do PDA.

Poza tym możesz zestawić Mic2496 z malutką karta do laptopa na USB która przyjmie S/PDIF z Mic2496 (M-Audio Transit, Edirol nie pamietam nazwy). Kosztuja rzędu 70-100 dolarów.

MICROTRACK to jedna z najlepszych propozycji. Jak się okazało przyzwoite przedwzmacniacze, ma bogate wyposażenie, wada - wspomniany phantom 30V, ale 90% mikrofonów na rynku daje sobie radę. W MT jest ciągle modernizowany firmware, więc z miesiąca na miesiąc coraz mniej z nim problemów. Poza tym jak twierdzi M-Audio do sklepów poszła jakby pierwsza testowa seria i dlatego taki popłoch na forach. W Polsce niedługo pojawi się w cenie 1800zł. Hmm sporo... ale nic innego w tej cenie (i tańszego) nie ma.

Z tego co ludzie piszą to problemów z MT jest sporo - ale nie mówię, że to jest urządzenie do niczego.. Ostrzegam tylko przed mozliwymi kłopotami. Poza tym taktyka polegająca na wypuszczeniu wersji beta sprzętu do sklepów i sprzedaży jej jako pełnowartościowy produkt jest raczej paskudna.

Ja osobiście wybrał bym jakąś kartę z wbudowanymi przedwzmacniaczami na FW albo USB, wybór jest spory.

M-AUDIO

Racja, troszkę mogą być większe niż same S/PDIF ale nie trzeba nosić oddzielnego przedwzamcniacza. Poza M-Audio robi takie Edirol a także jest cos u Apogee.

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » piątek 11 lis 2005, 15:57

pozdrawiam !

bjortos

PS. taki sposób rejestracji chciałbym wykorzystywać np. przy amatorskich produkcjach filmowych - to przecież lepsze niż mikrofon z kamery :]...

A jak się będą zachowywać HDD podczas poruszania się? Po za tym chyba musząpracować w pozycji poziomej??
reżyser dźwięku, rencista

Awatar użytkownika
harrypotter

Post autor: harrypotter » piątek 11 lis 2005, 20:19

Jak pracujacego notebooka zamkniesz w plecaku to bardzo szybko go usmazysz.

Poza tym nie jestem przekonany czy notebooki dobrze zniosa noszenie podczas pracy...

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » piątek 11 lis 2005, 21:27

Poza tym nie jestem przekonany czy notebooki dobrze zniosa noszenie podczas pracy......

a to niby dlaczego?
[addsig]
gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
harrypotter

Post autor: harrypotter » piątek 11 lis 2005, 22:25

...

Poza tym nie jestem przekonany czy notebooki dobrze zniosa noszenie podczas pracy......

a to niby dlaczego?

...

Bo komputer to nie walkman i nie zostal skonstruowany z mysla uzywania go podczas joggingu

Gdzies czytalem (moze to bylo w manualu do mojej Toshiby - nie pamietam dokladnie), ze laptopa nie powinno sie zbytnio przemieszczac w "stanie pracujacym".

Ale w sumie, skoro ktos ma ochote na eksperymenty za swoje pieniadze, to czemu nie...

ODPOWIEDZ