E-mu 1212 - działa po restarcie systemu

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
maslak_s
E-mu 1212 - działa po restarcie systemu

Post autor: maslak_s » piątek 07 paź 2005, 16:41

moj problem jest nastepujacy

moja karta nie wydaje z siebie zadnego dzwieku :/

kupiona karte podlaczylem wszystko poinstalowalem restart komputera no i pieknie jest dzwiek... nastepnego dnia wlaczam komputer, winampa a tu cisza... restart kompa i dzwiek znow jest. i to nie jeden raz dosyc czesto zdarza mi sie cos takiego ze nie ma dzwieku a po restarcie juz dziala :/ oczywiscie instalowalem najnowsze stery do mojej karty... pomocy!!
www.klub.agaton.pl

Awatar użytkownika
All510

Re: E-mu 1212 - działa po restarcie systemu

Post autor: All510 » piątek 07 paź 2005, 19:28

...moj problem jest nastepujacy

kupiona karte podlaczylem wszystko poinstalowalem restart komputera no i pieknie jest dzwiek... nastepnego dnia wlaczam komputer, winampa a tu cisza... restart kompa i dzwiek znow jest. i to nie jeden raz dosyc czesto zdarza mi sie cos takiego ze nie ma dzwieku a po restarcie juz dziala :/ oczywiscie instalowalem najnowsze stery do mojej karty... pomocy!!...

U mnie jest to samo też niewiem co się dzieje ,ale czasami wydaje mi się ,że to po załączeniu gier coś się przestawia i dopiero po restore zaczyna chodzić, może wypowiedział by się jakiś fachowiec od tych kart .

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » piątek 07 paź 2005, 21:15

......moj problem jest nastepujacy

kupiona karte podlaczylem wszystko poinstalowalem restart komputera no i pieknie jest dzwiek... nastepnego dnia wlaczam komputer, winampa a tu cisza... restart kompa i dzwiek znow jest. i to nie jeden raz dosyc czesto zdarza mi sie cos takiego ze nie ma dzwieku a po restarcie juz dziala :/ oczywiscie instalowalem najnowsze stery do mojej karty... pomocy!!...

U mnie jest to samo też niewiem co się dzieje ,ale czasami wydaje mi się ,że to po załączeniu gier coś się przestawia i dopiero po restore zaczyna chodzić, może wypowiedział by się jakiś fachowiec od tych kart ....

mi sie wydaje ze to powiedzmy zle wczytanie serownikow przy ladowaniu systemu ale oczywiscie pewnie sie myle

P O M O C Y !!
www.klub.agaton.pl

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 07 paź 2005, 23:39

to jest standartowy blad EMU - nowe sterowniki maja to juz poprawione - jak narazie tych objawow nie ma

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » sobota 08 paź 2005, 09:45

...to jest standartowy blad EMU - nowe sterowniki maja to juz poprawione - jak narazie tych objawow nie ma...

qrde... używam EMU1820 od dwóch lat i jakoś nie miałem takich problemów (inne - owszem ). Może dlatego, że mam płytkę z chipsetem SiS?

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 08 paź 2005, 12:26

no wlasnie - ja mam via - czesto sie to nie zdarza ale czasami - na nowych sterach wszystko gra(poki co)

tylko patch mix chyba wymaga nowego zlozenia bo papla cos o hardware ktore jest w patch mixie a fizycznie go nie ma.....mimo ze patch mix jest ok ....

Awatar użytkownika
All510

Post autor: All510 » sobota 08 paź 2005, 12:58

...no wlasnie - ja mam via - czesto sie to nie zdarza ale czasami - na nowych sterach wszystko gra(poki co)

tylko patch mix chyba wymaga nowego zlozenia bo papla cos o hardware ktore jest w patch mixie a fizycznie go nie ma.....mimo ze patch mix jest ok .......

Na nowych raz mi się tak zrobiło (narazie) .

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » sobota 08 paź 2005, 13:34

wiec co radzicie ?
www.klub.agaton.pl

Darkthrone

Post autor: Darkthrone » sobota 08 paź 2005, 14:55

U mnie po instalacji nowych sterowników v. 1.81 wszystko gra E-MU 1212m.

WG

Post autor: WG » sobota 08 paź 2005, 22:16

qrde... używam EMU1820 od dwóch lat i jakoś nie miałem takich problemów (inne - owszem ). Może dlatego, że mam płytkę z chipsetem SiS?

Bo SiS ma zintegrowany układ do obsługi PCI i dysków w jednej kostce (mostku). Rozdzielenie mostków niekiedy źle wpływa na funkcjonowanie kart dźwiękowych. Na przykład w VIA KT266 i innych układach.

Ogólnie SiS to bardzo udany konstrukcyjnie układ. Nawet RME go polecają do audio.

Jeżeli ktoś ma problemy z dropami podczas nagrywania na układach VIA i karcie EMU to polecam zrobić coś takiego. Zaniżyć prędkość transmisji dla dysku twardego w trybie UDMA. Szczególnie niekorzystne może być praca w UDMA 100.

Ja walczyłem z takim przypadkiem jak płyta Epox z VIAKT266A (tak, tak ten nieszczęsny i niepolecany układ ) i karta EMU 0404. Po dziesiątkach wykonanych "tipsach" ustawieniowych oraz usprawnień zalecanych z internetu oraz stron audio, zaniżyłem (chyba nawet przypadkowo) prędkość pracy dysku z UDMA 100 na UDMA 33. I jak "ręką odjął" , praca na karcie stała się wręcz przyjemnością. Najniższa latencja 2ms i absolutnie żadnych problemów z dropami podczas nagrywania kilku kanałów jednocześnie. Aż szkoda, że nie można jeszcze niższej latencji ustawić

Przyczyną zdaje się była zła praca dysku albo zła obsługa trybu UDMA 100 przez kontroler.

Z nowymi sterownikami 1.81 wszystko też ładnie śmiga.

W końcu przygotowali defaultowe ustawienia patch-mix dla nagrywania z różnych źródeł

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ